SBS güncellendi, işte getirilen yeni sınav sistemi

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, SBS'nin yerine gelecek yeni sistemin ayrınıtlarını kamuoyuyla payalaştı. Avcı, SBS'nin yerine orta vadede açık uçlu yeni sınav sisteminin getirildiğini açıkladı.

GİRİŞ 04.09.2013 11:01 GÜNCELLEME 04.09.2013 14:22
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) yerini alacak sistemi açıkladı. Avcı, "Açık uçlu sınavlarla yerleştirmeler yapılacak" dedi...

Yeni sistem sayesinde öğrencilerin arkadaşları ve aileleri ile daha çok vakit geçirebileceğini belirten Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Sınava geç kalma hastalıktan dolayı sınava girememe kaygıların ortadan kaldırıyoruz. Bu uygulama uzun yıllardan beri üzerinde çalışılan ve alt yapısı hazırlanan bir çalışma. Okul ve sınıftaki kazanımları ön plana çıkarıyoruz." dedi.

2013 - 2014 eğitim - öğretim yılından başlayarak 6 temel ders için 8. sınıfta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan sınavlardan bir tanesi merkezî olarak gerçekleştirilecek. Merkezi değerlendirme kapsamında şu dersler yeri alıyor; "Fen ve teknoloji, matematik, Türkçe, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük."

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, ‘Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Modeli Hakkında Kamuoyunu Bilgilendirme Toplantısı' düzenledi. Programa Nabi Avcı ile birlikte Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Doç.Dr. Yusuf Tekin, MEB Müsteşar yardımcıları Yusuf Büyük, Salih Çelik, Zübeyir Yılmaz ve Doç. Dr. Asım Balcı, Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Özel Eğitim Genel Müdürü Mehmet Küçük, Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof.Dr. Emin Karip, YEĞİTEK Genel Müdürü Mustafa Koc ve Orta Öğretim Genel Müdürü Ercan Türk katıldı.

Bakan Avcı, bu yıldan itibaren uygulanacak yeni ortaöğretime geçiş sistemini açıkladı. Avcı, JW Marriott Otel'de veliler ve öğrencilerin merakla beklediği yeni sisteme ilişkin açıklamalarda bulundu. 40 bin öğretmeni Milli Eğitim ailesine dahil edeceklerini belirten Avcı, yaklaşık 60 bin öğretmenin isteğe bağlı bir şekilde yer değiştirdiğini söyledi.

2013-2014 eğitim öğretim yılından itibaren ortaöğretime yerleşim sisteminde yaptıkları güncellemeyi tanıtmak amacıyla bugün ki toplantıyı düzenlediklerini belirten Avcı, "Uzun yıllara dayanan bir çalışmanın sadece bir kısmını oluşturuyor bu çalışma. Bakanlık olarak eğitim ve öğretimin çok dinamik bir süreç olarak değerlendiriyoruz. Kısa vadede merkezi sistemi kaldırıyoruz. Okul ve sınıftaki kazanımları ön plana çıkarıyoruz. Test sınavı yerine açık uçlu sınavlar yapacağız. Fatih kapsamından öğrencilere dağıtılan tabletlerden yararlanmayı planlıyoruz. Uzun vadede ise öğrencilerin orta öğretim kurumlarına yerleşmede sadece eğitim öğretim süreci değil onların sosyal sanatsal ve sportif etkinliklerinin değerlendirildiği ve bu yeteneklerin güçlendirildiği bir çalışmayı hayata geçiriyoruz." diye konuştu.

16 İLDE YÜZLERCE İSİMLE GÖRÜŞEREK UYGULAMAYI ŞEKİLLENDİRDİK

2013-2014 eğitim öğretim döneminde uygulanacak yeni sistemle okullara alternatif olan kurumlara artık ihtiyaç kalmayacağını belirten Avcı, "Öğrenciler arkadaşları ve aileleri ile daha çok vakit geçirecek. Sınava geç kalma hastalıktan dolayı sınava girememe kaygıların ortadan kaldırıyoruz. Bu uygulama uzun yıllardan beri üzerinde çalışılan ve alt yapısı hazırlanan bir çalışma. Geniş bir istişare ve danışma süresindeki çalıştaylarla zenginleştirdik. Akademisyenler öğretmenler özel okul yöneticileri okul müdürleri veliler geçtiğimiz yıllarda sınavlara katılan öğrenciler bu yol 8. Sınıfa geçen öğrenciler olmak üzere yüzlerce isimle görüştük. 16 ilde geniş katılımlı çalıştaylar organize ettik. Toplantılarda dile getirilen her öneri, görüş ve öreni not edildi ve uygulamanın ana noktası şekillendirildik." şeklinde konuştu.

Bakan Avcı'nın konuşmasının ardından süreçte yaşanan tanıtım filminin gösterimi yapıldı. Ardından modelle ilgili sunum yapıldı.

Eğitimin doğasında var olan değişim ve gelişime paralel olarak, ortaöğretime geçiş modelinin işlevsel, sürdürülebilir ve esnek bir nitelik göstermesi büyük önem taşımadığı vurgulandı. Öğrenci, öğretmen ve okul arasındaki ilişkiyi güçlendirmeyi hedefleyen eğitim politikası gereği olarak, ortaöğretime geçiş modeli güncellendi. Modelin temel niteliği, öğrenci başarısını anlık bir performansa dayalı olarak değil, geniş bir zaman dilimine yayarak belirlendi.

ÖĞRENCİLERİN OKULA DEVAMSIZLIĞINI EN AZA İNDİRMEK HEDEFLENİYOR

Modelin amaçları şu şekilde sıralandı: "Öğrenci, öğretmen ve okul ilişkisini güçlendirmek. Eğitim sürecinde öğretmenlerin ve okulun rolünü daha etkin kılmak. Ülke çapında müfredatın eş zamanlı uygulanmasını sağlamak. Sınav kaygısını sürece yayarak azaltmak. Öğretmenin mesleki performansını artırmak. Okul dışı eğitim kurumlarına yönelik ihtiyacı azaltmak. Öğretim programlarının uygulanmasını ve öğrenci kazanımlarını objektif bir şekilde izlemek ve değerlendirmek. Başarı değerlendirmesini sürece yaymak. Telafi imkanı sağlayarak tek sınavdan kaynaklanan olumsuzlukları azaltmak. Öğrencilerin okula devamsızlığını en aza indirmek. Orta ve uzun vadede öğrencinin ders dışı sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklerini değerlendirmek.

MODEL NASIL UYGULANACAK?

2013 - 2014 eğitim - öğretim yılından başlayarak altı temel ders için 8. sınıfta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan sınavlardan bir tanesi merkezi olarak gerçekleştirilecek. Merkezi değerlendirme kapsamındaki şu dersler yeri alıyor; "Fen ve teknoloji, matematik, Türkçe, yabancı dil, din kültürü ve ahlâk bilgisi, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük"

Merkezî değerlendirmeler, her dönem 2 yazılısı olan derslerden birincisi, 3 yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere, akademik takvime göre işlenen müfredatı kapsayacak şekilde yapılacak. Merkezî değerlendirmeler her dönem iki okul gününe yayılarak yapılacak, o günlerde okullar tatil edilecek. Sorular çoktan seçmeli (4 seçenekli) olacak. Yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemeyecek. Merkezi değerlendirmeler orta ve uzun vadede açık uçlu soruları da içerecek hale dönüştürülecek. Öğrenciler merkezi sınavlara olağanüstü haller dışında kendi okullarında girecek. Sınavda görevlendirilecek öğretmenler kendi okullarından farklı bir okulda görev yapacak. Geçerli bir mazereti sebebiyle merkezi sınava giremeyen öğrenciler için önceden belirlenen bir hafta sonunda mazeret sınavı yapılacak. Mazeret sınavı, belirlenen sınav merkezlerinde yapılacak.

ORTAÖĞRETİME YERLEŞTİRMEDE ESAS ALINACAK PUANIN HESAPLANMASI

Öğrencinin 6, 7 ve 8. sınıf yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının yüzde 30'u ile 8. sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının yüzde 70'inin toplamı, yerleştirmeye esas puanı oluşturacak. Yılsonu başarı puanı, not ile değerlendirilen tüm derslerin ağırlıklı yılsonu puanlarının o dersin haftalık ders saati sayısı ile çarpımının o sınıfa ait haftalık ders saatleri toplamına bölümünden elde edilen puanı ifade edecek. Ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanı, öğrencinin altı temel dersten girdiği merkezi sınavların ağırlık katsayılarına göre hesaplanan puanını ifade eder. 6, 7 ve 8. sınıf yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının yüzde 30'u ile 8. sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının yüzde 70'inin toplamı, yerleştirmeye esas puanı oluşturacak.
Ortaöğretime Geçiş Nasıl Gerçekleşecek?

Yerleştirmeye esas puan, öğrencinin bir sonraki eğitim kademesinde devam edeceği okulun belirlenmesinde kullanılacak. Öğrencilerin yaptıkları okul tercihleri puan esasına göre değerlendirilecek ve yerleştirmeler merkezi olarak elektronik ortamda gerçekleştirilecek.

PUAN EŞİTLİĞİ HALİNDE ORTAÖĞRETİME YERLEŞTİRME NASIL GERÇEKLEŞECEK?

Yerleştirmeye esas puanların eşit olması durumunda aşağıdaki öncelik sıralamasına göre yerleştirme yapılacak; "Tercih önceliği, sırasıyla 8, 7 ve 6. sınıflardaki yılsonu başarı puanı yüksekliği, okula özürsüz devamsızlık oranının azlığı."

YORUMLAR 33
  • Mehmet Selçuklu 10 yıl önce Şikayet Et
    SAYIN BAKANIMIZ NABİ AVCI BEYE AÇIK MEKTUP.... Sayın Bakanım, siz gerçekten "BAKAN" ve "BAKTIĞINI GÖREN" biri iseniz. Ne olur şu yeni düzenlemeye bir daha bir daha "BAKIN" "BAKTIRIN". Etrafınızdaki "OLASI" ve "OLABİLEN" "ŞAKŞAKÇI" tayfasından bağımsız olarak konuyu inceleyin veya inceletin. Yoksa iki elimle ahirette yakanızdan tutup sallayacağım. Niye Ahirette burada değil diyecek olursanız. Burada bir "BAKANA" bırakın yakasını tutmak az bir eleştirseniz ölümlerden ölüm beğenin. Birisi bu Hükumete "OTOKRASİYE" kayıyorsunuz, hatta bu gidişle yakında MAAZALLAH "DİKTATÖRLEŞECEKSİNİZ" demeli.
    Cevapla
  • cenk işler 10 yıl önce Şikayet Et
    krall çıplak. kral çıplakkk... biri şunlara kendi kendini rezil ettiklerini söylesin. atalarımız düşünmeden konuşma felsefesini benimserken meb yetkilileri önce konuşuyor sonra ne dedik diye anlamaya çalışıyor. insanın kendi kendini rezil etmesi herhalde bu olsa gerek. anladığım kadarıyla bunlarda biz ne yaparsak yapalım bizden iyi yapan olamaz mantığı var. oysa ki atalarımız rakibin karınca bile olsa küçümseme der. bu gurur , bu kibir nedir anlamıyorum.
    Cevapla
  • Atila KOÇ 10 yıl önce Şikayet Et
    Hana geldik, yağmur dahada hızlandı. İnceledim, okudum bir daha okudum ve anladım bir öğretmen olarak. Yeni sistem derki ey halk, sizin çocuklarınız sadece okulları doldurmak ab nin istediği sayısal olarak eğitim seviyesini çoook yükseklere çıkarmak için okulllara gelecekler. Yeni sistem elit tabakanın çocuklarının okumasını kolaylaştırmak için yapılmıştır. Bunun 1. adımı okullları ayırarak zaten kalabalık olan sınıfları tıklım tıklım doldurduk. 2. adımdada yeni sistemi geliştirdik. Anlayacağınız ey halk sizin çocuklarınız sadece sayısal olarak bizim işimize yarar, öte yandan imkanı olan elit tabaka çocuklarını dershanelere gönderecek, özel hocalar tutacak ve okutacaklar, sizler boşuna uğraşmayın der. Haa arada çook zeki çocuklar çıkacak ve başarılı olacaklardır, onlarıda ileride hallederiz der. Eskiden zarzor dershanelere gönderip başarı beklediğiniz çocuklarınıza artık özel öğretmenler tutacaksınız yoksa ka-za-na-maz-lar....
    Cevapla
  • cenk işler 10 yıl önce Şikayet Et
    fikrim geldi..??? 2. 0,2 puanla bile insanın sıralaması yüzlerce kişi değişirken, öğrenciler istediklleri okula gidemezken siz kalkmış açık uçlu sorulardan bahsediyorlar. a öğretmeni pazartesi mutlu iken okuduğu kağıda verdiği puan ile çarşamba sinirli iken aynı kağıda aynı öğretmenin verdiği puan aynı olmazken nasıl olurda yüzbinlerce öğrencinin kağıdında hakkaniyet olacak. diğer yandan sınav stresini kaldırmayı amaçlarken 1 sınav yerine onlarca sınav getiriyorsunuz bu nasıl yaman çelişkidir. bazen bir şey yapmamak yapmaktan daha iyidir. ey akp li meb bakanları yeni birşeyler yapacağız diye ortalığı karıştırmayın artık. sayın başbakanım artık aklı başında bir meb bakanı ve bürokratlarını atayın artık. yoksa diğer tarafta kul hakkından başınız belaya girecek. demedi demeyin
    Cevapla
  • doktor alban 10 yıl önce Şikayet Et
    açık uçlu sınav ne demek ?. Açık uçlu sınav sistemi ne demek ? Kapalı uçlu olursa nasıl olacak ? tek sınav gayet iyiydi, şimdi 8. sınıfta 12 tane merkezi sınav olacak yani 12 defa stres demek.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Bolat: Kamu kurumları İsrail firmaları ile ticaret yapmıyor
Muhittin Böcek'in tek kozu CHP seçmenini bile irite ediyor