'Andımız'ı kim yazdı nasıl ortaya çıktı?

1932 yılında bakanlık görevine gelen Reşit Galip'in Eğitim Bakanı olarak okul çocuklarına söylettiği andımız bazı değişikliklerle günümüze kadar devam etti.

'Andımız'ı kim yazdı nasıl ortaya çıktı?
'Andımız'ı kim yazdı nasıl ortaya çıktı?
GİRİŞ 04.10.2013 08:38 GÜNCELLEME 04.10.2013 17:35
Bu Habere 53 Yorum Yapılmış

1932 yılında bakanlık görevine gelen Reşit Galip'in Eğitim Bakanı olarak okul çocuklarına söylettiği andımız bazı değişikliklerle günümüze kadar devam etti.

Hergün yaz-kış, çamur-yağmur demeden ilkel bir şekilde zorla söylettirilen Andımızın İlkokullarda devam etmesi tepki ile karşılanırken, ortaokullarda kaldırılması  sevindirici bir gelişme olarak değerlendirildi.

Memurlarnet.biz'in haberine göre; özellikle içerisinde ırkçılık kokan ifadelerin yer alması bir çok kesim tarafından tepki ile karşılanmıştı. Eski Başbakanlarımızdan Prof.Dr. Necmeddin Erbakan'ın andımızla ilgili ifadeleri 1 yıl hapis cezası almasına sebep olmuş ve siyasi hayatı sekteye uğratılmıştı. Erbakan konuşmasında; 'Bu ülkenin evlatları asırlar boyu mektebe başlarken besmele ile başlar. Siz geldiniz besmeleyi kaldırdınız, ne koydunuz yerine Türküm, doğruyum, çalışkanım. Sen bunu söyleyince öbür taraftan da müslüman evladı ya öyle mi, ben de kürdüm daha doğruyum, daha çalışkanım deme hakkını kazandı ve böylece siz bu ülkenin insanlarını birbirlerine yabancılaştırdınız.' demişti.

ÖĞRENCİ ANDI (1933)
Türküm, doğruyum, çalışkanım.
Yasam; küçüklerimi korumak,
büyüklerimi saymak,
yurdumu, budunumu özümden çok sevmektir.
Ülküm; yükselmek, ileri gitmektir.
Varlığım, Türk varlığına armağan olsun.

And, 1972 yılında değiştirildi. 29 Ağustos 1972 tarih ve 14291 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan ilkokullar yönetmeliğinin 78. Maddesinde andda yer alan "budunumu" kelimesi "milletimi" olarak değiştirilirken "Türküm, doğruyum, çalışkanım" diye başlayan cümle ile sonra yer alan "Ne mutlu Türküm diyene" cümlesi eklendi:

ÖĞRENCİ ANDI (1972)
Türküm, doğruyum, çalışkanım.
Yasam;
küçüklerimi korumak,
büyüklerimi saymak,
yurdumu, milletimi, canımdan çok sevmektir.
Varlığım, Türk varlığına armağan olsun.
Ey bu günümüzü sağlayan, Ulu Atatürk; açtığın yolda, kurduğun ülküde, gösterdiğin amaçta hiç durmadan yürüyeceğime ant içerim.
Ne mutlu Türküm diyene!

 And, 1997 yılında ikinci defa değiştirildi. "Öğrenci Andı"nın günümüzde söylenmekte olan metni, Millî Eğitim Bakanlığı Tebliğler Dergisinin Ekim 1997 tarih 2481 sayısında yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 10. Maddesiyle belirlenmiştir. Bu maddeye göre ilköğretim okulunda öğrenciler, her gün dersler başlamadan önce öğretmenlerin gözetiminde topluca aşağıdaki "Öğrenci Andı"nı söylüyorlar:

ÖĞRENCİ ANDI (1997)
Türküm, doğruyum, çalışkanım.
İlkem; küçüklerimi korumak,
büyüklerimi saymak,
yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.
Ülküm; yükselmek, ileri gitmektir.
Ey büyük Atatürk!
Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe, hiç durmadan yürüyeceğime and içerim.
Varlığım, Türk varlığına armağan olsun.
Ne mutlu Türküm diyene!

Dr. Reşit Galip kimdir?
Rodoslu, eski İttihatçı, Şeyh Sait'i astıran İstiklal Mahkemesi'nin hukukçu olmayan üyesi.
Atatürk'e kafa tutmuş ve onu Rus lokantacı karı-kocaya İş Bankası'ndan verilecek usulsüz bir krediye aracılık etmekle suçlamış.

Atatürk onu sofradan kovduğunda "Bu, milletin sofrasıdır; kaldıramazsınız!" diyerek kafa açınca Atatürk sofrayı terk etmiş. Daha sonra onu affettiğinde iki asker çağırıp iskemlesinden kaldırtmış ve mealen "Ahan da biz adamı istersek böyle kaldırtırız" diye aşağılamıştır.

Birinci Türk Tarih Konferansı'nda Türk ırkının özelliklerini "uzun boylu, uzun beyaz simalı, düz veya kemerli ince burunlu, muntazam dudaklı, çok kere mavi gözlü ve göz kapakları çekik değil, badem gözlü bir ırk" olarak tanımlamış.

Biraz daha ileri giderek "Müslümanlık: Türk'ün milli dini" adlı tezinde, Hz. İbrahim, Hz. İsmail ve Hz. Muhammed'in Türk olduğunu iddia etmiş.

Prof. Afet İnan ‘Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler' adlı eserinde onu şöyle anlatıyor:
"1933 yılının 23 Nisan Çocuk Bayramı idi. O, heyecanla Çankaya Köşkü'ne geldiği vakit, Atatürk'ün yanında bana bir kağıt uzattı ve şunları anlatmaya başladı. ‘Sabahleyin ilk bayramlaşmayı kızlarımla yaptım. Onlara bir şeyler söylemek istediğim vakit, bir and meydana çıktı. İşte Cumhuriyetimizin 23 Nisan çocuklarına armağanı' dedi…"

Adam kızlarına bir 23 Nisan sabahı aşka gelerek yazdığı manzumeyi, daha sonra bütün öğrencilere mecburi olarak okutmak için 1933 yılında bir genelge yayımlatmış.

1972 yılında, yine bir genelgeyle ‘Andımız'a eklemeler yapılmış.

Ruhi yapısı şüpheli birinin attığı taşı 78 yıldan beri çoluk çocuğa okutturup duruyoruz.

Danıştay'a açılan ‘Andımız'ın iptal edilmesi ile ilgili davada, Danıştay Sekizinci Dairesi, "… Yeni nesillere Türk devletinin ve milletinin bir ferdi olma onurunu duymaya ve hazzını yaşatmaya yönelik…" gibi bir gerekçeyle anayasa ve yasa maddelerine aykırılık bulunmadığını ifade etmiş…

Şimdi olayın ‘ırkçı' yanını falan bir kenara bırakıyorum ve basit bir teklif yapıyorum.

Başta Danıştay'ın ilgili daire üyeleri olmak üzere, bu marşı faydalı bulan, bundan bir ‘hazzı yaşatma' beklentisi içinde olan herkesi günde bir kez yüksek sesle okumaya davet ediyorum.

İşte Andımız:
"Türk'üm
Doğruyum,
Çalışkanım,
İlkem; küçüklerimi korumak,
Büyüklerimi saymak,
Yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.
Ülküm; yükselmek, ileri gitmektir.
Ey büyük Atatürk!
Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe,
Durmadan yürüyeceğime and içerim.
Varlığım Türk varlığına armağan olsun.
Ne mutlu Türk'üm diyene!"

Memurlarnet.biz

YORUMLAR 53
  • peker44 5 yıl önce Şikayet Et
    Ne mutlu. Türk ve müslüman olmakla grur duyuyorum
    Cevapla
  • peker44 5 yıl önce Şikayet Et
    Ne mutlu müslümanım diyene
    Cevapla
  • Hakan 5 yıl önce Şikayet Et
    90 larda sırf söyletmek için can attığımız bu andı biz ne yağmura aldirdik ictn bağıra bağıra söyledik ırkçılık kokuyor demişler tk ibare Türküm ile baslamasiymis yanlis olan bir şeyi savunmak zaten istemem fakat yeni neslin kendi gorusum su zamanda geldiği ahlaki vaziyette böyle güzel öğütler içeren çok güzel coşku cumleleri içeren andın faydalı ve disiplin açısından iyi birşey olduğuna inanıyorum.Varligimiz Türk varlığına armağan olsun.
    Cevapla
  • Ugur 5 yıl önce Şikayet Et
    Varlığımıź Allah yoluna feda olsun
    Cevapla
  • misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    bu gençlik bu hale gelirken andımızı okumuyorlardı şimdi aynı andı okuyarakmı iyi gidecekler komik
    Cevapla
  • ayn 8 yıl önce Şikayet Et
    andımız da doğruluk dürüstlük çalışkanlık sevgi ve saygı var. bu kimin bi tarafına battıysa gitsin kendi olmayan memleketinde yasa çıkarsın. türküm gurur duyuyorum. ne mutlu türküm diyene
    Cevapla
  • Hakan 5 yıl önce Şikayet Et
    Ayrıca son olarak şunu eklemek istiyorum Yunanistan veya başka bir Avrupa ülkesinde bu kadar asil bir İstiklâl Marşı,Gençlige Hitabe,Ant bulamazsın nokta
    Cevapla
  • Misafirim 5 yıl önce Şikayet Et
    Yunanistan tayininden soz eden kisiye: Tabii ki Yunanistan a giderseniz ve okunacaksa okuyacaksiniz. Bu zihniyetle zaten ulkeden cikmamaniz en iyisi olur. Nereye giderseniz oraya uyum saglayacaksiniz. Turkiyeye yerlesmis veya onlar buradayken Osmanli ve Turkiye kurulmus azinliklarin Turkiyeye ve Turkluge olan saygi ve sevigisinden ornek alin biraz.
    Cevapla
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Yunanistan'a tayinin çıkıyor ve orada çocuklarını okula veriyorsun. Çocuklarına orada her gün Yunanlıyım, doğruyum, çalışkanım dedirtecekler. Hoşuna gitti mi?
    Cevapla
  • Filiz 8 yıl önce Şikayet Et
    Atatürk bile ne mutlu türküm diyene derken hazmadameyen türk kanı taşımayan yobazlar kaldirttirdi türk milleti olmaktan gurur duyuyoruz abd bile hergün kirsten liseye kadar bütün öğrencilerine abd an dini okutuyor onlar ırkçı olmuyor siz mi oluyorsunuz yobaz zihniyet
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
DEM Parti Batman il binasında skandal görüntüler! Terör köşesi oluşturmuşlar
Pistte korku dolu anlar! Dev uçak az kalsın çakılıyordu