Eğitim düşmanları 212 okulu ateşe verdi

Eylemcilerin yakıp yıktığı bin 113 binadan 212'sinin eğitim kurumu olması saldırganların okulları planlı şekilde hedef seçtiğini gösteriyor.

Eğitim düşmanları 212 okulu ateşe verdi
Eğitim düşmanları 212 okulu ateşe verdi
GİRİŞ 13.10.2014 04:15 GÜNCELLEME 13.10.2014 12:54
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

IŞİD'i protesto bahanesiyle 35 ilde etrafı yakıp yıkan, resmi ve özel, çok sayıda binayı ateşe verip müzeleri yağmalayan terör örgütü yandaşları, özellikle eğitim ve kültür kurumlarını hedef aldı. Olaylarda yakılan bin 113 binadan 212'sinin eğitim kurumu olması, okulların planlı şekilde hedef seçildiğini ortaya koydu.

İLK HEDEFLERİ EĞİTİM

HDP'nin 6 Ekim'de yaptığı çağrı sonrasında sokakları terörize ederek tam bir vandallık örneği sergileyen PKK yandaşları, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın iki gün önce açıkladığı resmi rakamlara göre, 25'i kaymakamlık, 67'si emniyet ve 29'u siyasi parti binası olmak üzere bin 113 binaya zarar verdi. Bunların arasında en fazla öne çıkan ise yakılan okullar oldu. Teröristler çeşitli illerde tam 212'i okulu ateşe verdi.

TARSUS FEN LİSESİ'NDE EĞİTİM DURDU

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Basın Müşavirliği ve çeşitli illerdeki il milli eğitim müdürlerinden toplanan bilgiye göre, Tunceli merkezde 2 okul ve bir spor salonu, Mersin ve Tarsus'ta 3 okul saldırganların hedefi oldu. Kundaklanan Tarsus Fen Lisesi, kullanılamaz hale geldi. Şanlıurfa'daki izinsiz gösterilerde 19 eğitim kurumu zarar gördü. Saldırganlar, Ceylanpınar'da 6, Suruç'ta 7, Viranşehir'de 4 ve Hilvan'da 2 olmak üzere 19 eğitim kurumuna taş ve molotof kokteyli ile saldırdı. Yine Bitlis'te 8 okula saldırı düzenleyen PKK yandaşları, Bursa ve Gaziantep'teki okulları da hedef seçti.

EN FAZLA SALDIRI MARDİN BÖLGESİNDE

Mardin'de 36 okula saldırı düzenleyen eylemciler, 5 okulu kullanılamaz hale getirdi. Kentin bazı ilçelerinde okulların tatil edildiği belirtildi. Muş'taki gösterilerde ise 6 okul hedef alınırken, bu okulların tamamı kullanılamaz duruma geldi. Saldırıya uğrayan Bulanık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binası da ağır hasar gördü.

İSTANBUL'DA 11 OKUL

İstanbul'daki eğitim kurumları da IŞİD bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilerde hedef seçildi. Valilikten alınan bilgiye göre, kentteki 11 okul eylemcilerin saldırısına uğradı. Bu okulların bazılarında hasarın büyük olduğu bildirildi. Bingöl'e bağlı Karlıova ilçesindeki Karlıova İmam Hatip Anadolu Lisesi, Karlıova Halk Eğitim Merkezi ve 11 Mart İlkokullarının camları kırıldı. Söz konusu okullar, hasarın giderilmesinin ardından eğitim-öğretime açıldı.

Çok sayıda okul kullanılmaz halde

Diyarbakır'da saldırıya uğrayan 34 okuldan 10'u eğitim yapılamaz hale geldi. Şırnak'ta yaşanan olaylarda 13 eğitim kurumu saldırıya uğrarken, yakılan Silopi Milli Eğitim Müdürlüğü binası da kullanılamaz duruma geldi. Saldırganların hedefinde Adıyaman'daki bir okul da vardı. Batman'da 4 okul ile bir öğretmenevine de saldırdılar. Bunlardan bir ilkokul ile bir anaokulu kullanılamaz durumda. Hakkari'deki eğitim kurumları da vandalların hedefleri arasındaydı. Kent merkezinde 4, Yüksekova'da 17, Çukurca'da 5 ve Şemdinli'de 2 olmak üzere 28 okulda hasar meydana geldi. Ayrıca Yüksekova ilçesinde kaymakamlığa bağlı etüt merkezi ile kültür merkezine de zarar verildi. Çukurca ilçesinde ise halk eğitim binası tahrip edildi. Saldırganlar, Siirt'te 13 okul ve 2 halk eğitim merkezi binasına saldırırken, Van'da da 18 eğitim kurumunu hedef aldı. İl genelinde bazı öğretmenevi, kültür müdürlüğü ve milli eğitim müdürlüğü binaları tahrip edildi.

Kitapları yaktılar

HDP'nin çağrısıyla sokağa dökülen saldırganlar, okulların yanı sıra, kütüphaneleri de yaktı. Siirt'te 3 katlı İl Halk Kütüphanesi'ne saldıran PKK yandaşları, zemin katta bulunan arşiv, çocuk ile engelliler bölümlere büyük zarar verdi. Önemli bölümü kullanılamaz hale gelen kütüphanenin 1964 yılından bugüne kadarki tüm arşivi kül oldu. Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki Ziya Gökalp Müzesi, 7 Ekim'de molotofkokteylleri ile yapılan saldırıda çıkan yangın sonucu kullanılamaz hale geldi. Saldırıda müzenin envanterinde bulunan 20 eser çalındı, çok sayıda kitap yandı. Valilik Diyarbakır'da zararın 8 milyon lira olduğunu açıkladı.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 3
  • Hakan Kavaklı 9 yıl önce Şikayet Et
    Nereye Kadar Müsamaha. Polis ve askere kamu malına yağmalayanlara direk vur emri verilmediği müddetçe bu şımarıklık devam eder. Kusura bakılmasın, bunların mayası nezaketten anlamaz.. Onlar yaksın, yıksın, polis seyretsin. Bu olacak iş değil. Olayın en aktiflerinden bir kaç kişi etkisis hale getirilseydi, bu tahribatlar olmayacaktı.
    Cevapla
  • AYDIN KILIÇ 9 yıl önce Şikayet Et
    ÜLKEMİZE VERİLEN ZARAR. Türkiye'deki bu olayların sorumlusu HDP milletvekilleridir.Ülkemize verilen zararların bu milletvekillerin maaşlarından,mallarından alınmalıdır.Bu zarar vatandaşlarımıza mal edilmemelidir.
    Cevapla
  • resit yıldız 9 yıl önce Şikayet Et
    Amaç insanların sürekli cahil kalması . Bugün sokaklara çıkanların ve onları temsil ettigini iddaettigi siyasi uzantıların ne kobaniyle nede kürt halkıyla hiçbir sorunları yoktur bunların tek derdi ülkenin huzurunu bozmaktır bu olaylardan nemalanmak istiyorlar bu bölgedeki siyasi güçlerini sürekli taze tutmak istiyorlar bunlar halkı egitimsizleştirerek sürekli insanların cahil kalmalarını istiyorlar çünkü egitimsiz cahil ve imanı zayıf kişileri kandırmak her zaman daha kolaydır bunların çoğu ermeni olan islamiyetle hiçbir alakası olmayan guruplardır.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Bolat: Kamu kurumları İsrail firmaları ile ticaret yapmıyor
B sınıfı ehliyet değişiyor! İşte kullanabileceğiniz 125 cc motosiklet modelleri