2016 - Sınavsız geçiş hakkı kalkıyor mu? Öğrenciler şokta

Üniversiteye sınavsız geçiş hakkı kalkıyor mu? 78 bin öğrenci mağdur mu olacak? Sınavsız geçiş hakkı kalkarsa ne olur? İşte üniversiteyi 2 yıllık okuyacak öğrencilerin merak ettiği tüm sorular

2016 - Sınavsız geçiş hakkı kalkıyor mu? Öğrenciler şokta
2016 - Sınavsız geçiş hakkı kalkıyor mu? Öğrenciler şokta
GİRİŞ 31.05.2016 09:03 GÜNCELLEME 31.05.2016 09:06
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

31 Mayıs salı günü itibariyle binlerce öğrenci ve veli bu sorunun yanıtını arıyor. 2016 yılında sınavsız geçiş hakkı kalkacak mı? Öğrenciler tedirgin

78 bin öğrenci YGS'ye girmedi

TBMM Başkanlığı’na sunulan Milli Eğitim Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nda “unutulan” bir madde bu yıl üniversiteli olacağını düşünen 77 bin 814 öğrencinin bu hayalini bitirecek. Çünkü tasarıya göre meslek lisesi öğrencilerinin alanlarının devamı niteliğindeki yükseköğretim programlarına sınavsız geçişlerini düzenleyen bu hak kaldırılıyor. Oysa 2016 ÖSYS Kılavuzu’nda “sınavsız geçiş hakkı” yer aldığı için yaklaşık 78 bin öğrenci bu haktan yararlanmak için başvurdu, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) girmedi. Eğer tasarıya düzenlemenin bu yılın öğrencilerini kapsamadığına ilişkin bir ek madde konulmazsa bu öğrenciler için üniversiteye gitmek söz konusu değil.

Sınavsız geçiş hakkı nedir?

Meslek Liselerinden mezun olan öğrenciler, istedikleri takdirde bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya buna en yakın programların uygulandığı, öncelikle kendi Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) içindeki, daha sonra da bölgesi dışındaki meslek yüksekokulu ve açık öğretim ön lisans programlarına sınavsız olarak yerleştirilmeleridir.

Kısaca sınavsız geçiş: Meslek bölümü öğrencilerinin kendi alanlarındaki ön lisans (2 yıllık) programlarına sınavsız olarak yerleştirilmesidir. Bu nedenle bu uygulamaya sınavsız geçiş denilmektedir.

Sınavsız Geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezi sistemle yapılır.

1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.

2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre 1. sırada Anadolu Teknik Lisesi, 2. sırada Teknik Lise ve Anadolu Meslek Lisesi, 3. sırada Meslek Lisesi ve 4. sırada çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.

3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.

4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi – METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara öncelik verilir.

5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

YORUMLAR 42
  • Oguzhan 7 yıl önce Şikayet Et
    Selam arkadaşlar ben geçen sene bilgisayar bölümünden mezun oldum ygsye girdim fakat barajı geçemedim 2 yıllık hakkımıda kullanmak istemedim şimdi bu sene kaldırılan geçiş hakkı geçen seneyide etki ediyormu benim geçen seneden kalma hkakım var mağdur ediceklermi bizi yoksa kullanabilicekmiyiz klavuzda tam olarak bu konuya değinmemişler
    Cevapla
  • Eray 7 yıl önce Şikayet Et
    Mtok puanlarini düşürün ozmn kontejanlarini arttirin
    Cevapla
  • Seda 7 yıl önce Şikayet Et
    Iki yıllık geçişlerin kaldırılmaması taraftarıyım bende meslek lisesi öğrencisiyim ve kültür derslerinde inanılmaz eksiklerimiz var çalışmıyoruz da calissakta hangisinin açığını kapatacağız. Biz dört yılıdır sınavsız geçişlere guveniyorduk zaten o da kalkarsa çok zorlanicaz. Bi çok öğrencinin mağdur olacagini düşünüyorum ben.
    Cevapla
  • dogukan 7 yıl önce Şikayet Et
    dava açmalıyız....
    Cevapla
  • Phatanos 7 yıl önce Şikayet Et
    Benim bu yıl hakkım vardı kullanmadım acaba seneye hakkım olacak mı ?
    Cevapla
  • Ersin 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu sene için 12.sınıflara af çıkarmı sizce
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tokat'ta peş peşe depremler: 4,4 büyüklüğünde bir deprem daha!
Almanya'dan Türkiye açıklaması: Her zaman kolay olmayan bir ortak