2018 YKS tercihleri nasıl yapılır? Dikkat edilmesi gerekenler...

2018 yılı YKS sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte gözler tercihlere çevrildi. Peki YKS tercihleri nasıl yapılır? Binlerce üniversite öğrencinin merakla beklediği tercih süreci nasıl işleyecek? İşte bu sene ilk kez düzenlenen sınavın ardından tercih ve yerleştirme detayları...

2018 YKS tercihleri nasıl yapılır? Dikkat edilmesi gerekenler...
2018 YKS tercihleri nasıl yapılır? Dikkat edilmesi gerekenler...
GİRİŞ 14.08.2018 10:41 GÜNCELLEME 14.08.2018 10:41
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

Lise eğitimini tamamlamış ve ÖSYM'nin YKS sınavına girmiş binlerce üniversite öğrencisi adayı gözünü tercih ve yerleştirme sürecine çevirdi. Peki 2018 yılı itibariyle ÖSYM'nin tercih işlemleri nasıl olacak? YKS tercihleri nasıl yapılır? Sınav sonuçlarının belli olmasının ardından öğrenciler bu sorunun yanıtını aramaya başladı.

2018 YKS üniversite tercihi ÖSYM ais giriş sayfası ve tercih işlemleri!

MERKEZÎ YERLEŞTİRME İÇİN TERCİH İŞLEMİ NASIL YAPILACAKTIR?

 

Adaylar, 2018-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna tercih süresi içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden erişebileceklerdir. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır. Adaylar tercihlerini, T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile tercih süresi içinde ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapacaklar ve tercihlerini, internet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacaklardır. Bunun dışında tercih bildiriminde bulunulamaz (posta, fax, elektronik posta vb.). Merkezimize posta vb. yollarla gönderilen tercih listeleri işleme alınmaz ve cevaplandırılmaz. Sadece elektronik ortamda yapılan tercihler geçerlidir.

YKS tercihleri hakkında sıkça sorulan sorular yanıt buldu!

TERCİHLER AĞUSTOS’TA

ÖSYM’nin bilgi amacıyla yayınladığı ‘2018-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları’ ön kılavuzuna göre, üniversite adayları 7-14 Ağustos’ta tercih işlemlerini tamamlayabilecek. Adaylar tercihlerini, T.C kimlik numarası ve şifreleriyle https://ais.osym.gov.tr adresinden yapabilecek. Bunun dışında posta, fax, e-posta gibi herhangi bir yolla ÖSYM’ye yapılan tercihler kabul edilmeyecek. Bu işlemler tamamlandıktan sonra adaylar, tercih süresi içinde aynı adresten tercihlerinde değişiklik yapabilecek. Yerleştirme sonuçlarıysa https://sonuc.osym.gov.tr adresi üzerinden duyurulacak. ÖSYM’nin ön kılavuzunda tercih sonuçlarının ne zaman duyurulacağıyla ilgili bir tarih belirtilmiyor.

YKS TERCİH ROBOTU! HANGİ BÖLÜM NE KADAR PUANLA ALACAK?

YKS 2018 tercih robotu ve YKS puanına göre girilebilecek bölümler tam listesi 2018 haber7.com'da. YKS 200 puanla öğrenci alan bölümler neler? YKS 220 ve YKS 250 puanla hangi bölümlere girebilirim sorularının yanıtları haberimizde.

YKS 1 Puanıyla öğrenci alan bölümler: Aktüerya Bölümü Taban Puanları YKS – 1, Basım Teknolojileri YKS – 1, Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bölümü Taban Puanları YKS– 1, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Bölümü Taban Puanları YKS – 1, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü Taban Puanları YKS – 1, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Taban Puanları YKS – 1, Güverte Bölümü Taban Puanları YKS – 1, Uçak Elektrik-Elektronik Bölümü Taban Puanları YKS – 1, Uçak Gövde – Motor Bakım Bölümü Taban Puanları YKS – 1

YKS – 2 puanıyla öğrenci alan bölümler: Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü Taban Puanları YKS – 2, Balıkçılık Teknolojisi Bölümü Taban Puanları YKS – 2, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Taban Puanları YKS – 2, Ebelik Bölümü Taban Puanları YKS – 2, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Taban Puanları YKS – 2, Gıda Teknolojisi Bölümü Taban Puanları YKS – 2, Hemşirelik Bölümü Taban Puanları YKS – 2, Kimya Öğretmenliği Bölümü Taban Puanları YKS – 2, Odyoloji Bölümü Taban Puanları YKS – 2, Tütün Eksperliği Yüksekokulu Bölümü Taban Puanları YKS – 2

YKS – 3 puanıyla öğrenci alan bölümler: Rekreasyon Yönetimi Bölümü Taban Puanları YKS – 3

YKS – 4 puanıyla öğrenci alan bölümler: Dünya Dinleri Bölümü Taban Puanları YKS – 4, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Taban Puanları YKS – 4, Görme Engelliler Öğretmenliği Bölümü Taban Puanları YKS – 4, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Taban Puanları YKS – 4, İlahiyat Fakültesi Bölümü Taban Puanları YKS – 4, İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği YKS – 4, İslami ve Dini İlimler Fakültesi Bölümü Taban Puanları YKS – 4, İşitme Engelliler Öğretmenliği Bölümü Taban Puanları YKS – 4, Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü Taban Puanları YKS– 4, Yaygın Din Öğretimi ve Uygulamaları Bölümü Taban Puanları YKS – 4, Zihin Engelliler Öğretmenliği Bölümü Taban Puanları YKS – 4

YKS – 5 puanıyla öğrenci alan bölümler: Çocuk Gelişimi Bölümü Taban Puanları YKS– 5, El Sanatları Tasarımı ve Üretimi Bölümü Taban Puanları YKS – 5, Grafik Tasarımı Bölümü Taban Puanları YKS – 5, Moda Tasarımı Bölümü Taban Puanları YKS – 5, Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü Taban Puanları YKS – 5, Rekreasyon Bölümü Taban Puanları YKS – 5, Seyahat – Turizm – Otel İşletmeciliği Bölümü Taban Puanları YKS – 5, Sosyal Hizmet Bölümü Taban Puanları YKS – 5, Spor Yöneticiliği Bölümü Taban Puanları YKS – 5, Takı Tasarımı Bölümü Taban Puanları YKS– 5

YKS – 6 puanıyla öğrenci alan bölümler: Bankacılık – Finansman – Sigortacılık Bölümü Taban Puanları YKS – 6, Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü Taban Puanları YKS– 6, Gayrimenkul ve Varlık Değerleme Bölümü Taban Puanları YKS – 6, Gümrük İşletme Bölümü Taban Puanları YKS – 6, İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü Taban Puanları YKS – 6, İşletme Bilgi Yönetimi Bölümü Taban Puanları YKS – 6, Konaklama ve Turizm İşletmeciliği Bölümü Taban Puanları YKS– 6, Muhasebe Bilgi Sistemleri ve Finansal Yönetim YKS– 6, Pazarlama Bölümü Taban Puanları YKS – 6, Sağlık Kurumları Yöneticiliği ve Yönetimi Bölümleri YKS – 6, Sermaye Piyasası Denetim Derecelendirme YKS– 6, Sigortacılık ve Risk Yönetimi Bölümü Taban Puanları YKS– 6, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü Taban Puanları YKS – 6, Tapu Kadastro Bölümü Taban Puanları YKS– 6, Tekstil Tasarımı ve Üretimi Bölümü Taban Puanları YKS – 6, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Bölümü Taban Puanları YKS – 6, Ulaştırma ve Lojistik Bölümü Taban Puanları YKS – 6, Uluslararası Finans, Ticaret ve Lojistik Bölümü Taban Puanları YKS – 6, Üstün Zekalılar Öğretmenliği Bölümü Taban Puanları YKS– 6, Yiyecek İçecek İşletmeciliği Bölümü Taban Puanları YKS – 6, Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Taban Puanları YKS– 6

ÜNİVERSİTE KAYITLARI NE ZAMAN?

YKS yerleştirme sonuçlarının ne zaman açıklanacağı henüz belli değil. Fakat, tercihlerine göre bir programa yerleşecek adayların üniversitelere kayıt takvimleri ÖSYM'nin bilgi amacıyla yayınladığı ön kılavuzda yer alıyor. Buna göre YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 3-7 Eylül arasında yapılacak. Elektronik kayıtlar ise 3-5 Eylül arasında gerçekleştirilecek.

yks

YKS PUAN DAĞILIMI

YKS'ye giren adaylardan TYT'de, sözel, sayısal ve eşit ağırlık puan türlerinde birer, dilde ise 5 aday 500 puan alma başarısını gösterdi.

Ortaöğretim Başarı Puanı'nın 0,12 ile çarpılarak sınav puanına eklenmesiyle elde edilen puanlara göre, TYT'de 18, sözelde 1, sayısalda 51, eşit ağırlıkta 3 ve dilde 7 aday, 550 ve üstünde puan aldı.

TYT'de sınavı geçerli olan 2 milyon 260 bin 273 adayın testlerdeki ortalama doğru cevap sayıları şöyle:

"Türkçe 40 soruda 16,179 ortalama, sosyal bilimler 20 soruda 6,003 ortalama, temel matematik 40 soruda 5,642 ortalama, fen bilimleri 20 soruda 2,828 ortalama."

AYT'ye girip sınavı geçerli kabul edilen 1 milyon 877 bin 568 adayın ortalama doğru cevap sayıları ise şu şekilde:

"Türk dili ve edebiyatı 24 soruda 4,743 ortalama, tarih-1 10 soruda 1,617 ortalama, coğrafya-1 6 soruda 2,271 ortalama, tarih-2 11 soruda 1,465 ortalama, coğrafya-2 11 soruda 2,856 ortalama, felsefe grubu testinde 12 soruda 2,017 ortalama, din kültürü ve ahlak bilgisi veya ek felsefe grubu testinde 6 soruda ortalama 2,098, matematik 40 soruda ortalama 3,923, fizik 14 soruda 0,467 ortalama, kimya 13 soruda 1,109 ortalama, biyoloji 13 soruda 1,669 ortalama."

Sınavda 80 sorunun yöneltildiği YDT'nin Almanca oturumuna giren 2 bin 208 adayın ortalaması 31,453, Arapça oturumuna katılan 4 bin 786 adayın ortalaması 11,727, Fransızca oturumunda yer alan bin 4 adayın ortalaması 29,992, İngilizce oturumuna giren 101 bin 185 adayın ortalaması 24,824, Rusça oturumundaki 410 adayın ortalaması ise 31,009 olarak hesaplandı.

YORUMLAR 37
  • Aylin 3 yıl önce Şikayet Et
    Sözrl puanım 298 sıralamam 200 bin okul öncesi gelme ihtimali
    Cevapla
  • sülüman 5 yıl önce Şikayet Et
    sayısalda sıralamam 388 bin bilgisayar mühendisliği gelir mi
    Cevapla
  • Vedat 5 yıl önce Şikayet Et
    TERCİH nasıl yapıldığını bilmiyorum nasıl oluyor
    Cevapla
  • Tbp 5 yıl önce Şikayet Et
    sayısalda 72 bindeyim 71 veya 70 deki eczacılıklar gelir mi
    Cevapla
  • ketrin 5 yıl önce Şikayet Et
    gelir
    Cevapla
  • Emre 5 yıl önce Şikayet Et
    Gelme ihtimali baya yüksek çünkü 2017 sıralamalarından tercih yapıyoruz ve bu sene sıralamamıza göre çok daha önde olacağız (100-200bin kişi) denemelisin hatta denemek değil ilk 3 tercihini 200 bin aşağıdan başlat Benden sana Tavsiye :)
    Cevapla
  • musa 5 yıl önce Şikayet Et
    kardeş sıralamanı 0,76 ile çarp çıkan sonuca kadar inecekdir maksimum olarak
    Cevapla
  • hamdi 5 yıl önce Şikayet Et
    kesin gelir
    Cevapla
  • LEFTER 5 yıl önce Şikayet Et
    merhaba sözelde 96 bindeyim okul öncesi gelir mi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında nisanda değişiklik olmayacak
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!