Öğretmene

Milli Eğitim Bakanlığı eğitimde rotasyon (tayin) devrini kapatıyor, yerine kariyer planlama sistemi getiriyor.

Öğretmene
Öğretmene
GİRİŞ 18.05.2012 07:14 GÜNCELLEME 18.05.2012 19:22
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Serdar Alakuş'un haberi

Yeni sisteme göre, öğretmenler belirli dönemlerde sınava tabi tutulacak, aldıkları puanlar performansları ile birleştirilip bir üst seviyeye yükseltilecek. Başöğretmenliğe kadar çıkabilecek eğitimciler istediği şehirde, istediği okulu tercih edebilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğretmenlerin rotasyonu (tayin) için köklü bir değişikliğe gidiyor. Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nde değişiklik yapacak olan Bakanlık, rotasyonu kaldırıp bunun yerine kariyer planlama sistemini getirecek. Bu sisteme göre öğretmenlerin tümü bir basamaktan başlayacak ve basamak atlamak için sınava girecekler. Performansları ile birlikte akademik başarılarının yanı sıra sınavdan aldıkları puana göre yükselecekler ve buna göre ücretleri, sorumlulukları, statüleri, kariyerleri ve hakları artmış olacak. Böylece öğretmen istediği okulu kendi tercih edebilecek.

EĞİTİMDE KALİTE ARTACAK

MEB'in uzun süredir üzerinde çalıştığı "Ulusal Öğretmen Stratejisi" sistemine göre, öğretmenler kariyer basamaklarında ilerledikçe kendilerine öncelik hakkı doğacak. Kariyerlerinde ilerleyen başarılı öğretmenler ödüllendirilmiş olacak. Kariyerde en üst seviyelere gelen öğretmenler ise istediği şehirde, istediği okulu tercih edebilecek. Bakanlık bu sistemle birlikte hem öğretmeni geliştirmeyi hem de eğitimdeki kaliteyi artırmayı hedefliyor.

BAŞÖĞRETMENLİK GELİYOR

Öğretmenler kariyerinde ilerledikçe eğitimin merkezinde de yer alacak. Sisteme göre öğretmen başöğretmen olduğu takdirde maaşı artacak, haftalık çalışma süresinin yarısında öğrencilere eğitim verirken diğer yarısında yeni öğretmen olanlara hizmet içi eğitimle tecrübelerini aktaracak. Böylece bakanlık başöğretmeni eğitimde söz sahibi yapmayı planlanıyor.

Üniversite öğrencileri ders verebilecek

Öğretmenlik mesleğini daha nitelikli hale getirmek isteyen Bakanlık, Yüksek Öğretim Kurulu ile işbirliği yaparak eğitim fakültelerinde öğrenim gören öğretmen adaylarının uygulama derslerini artıracak. Bu konuda okullar ile üniversiteler işbirliği yapacak. Halen öğretmen adaylarının derslerinin yüzde 15-20'si uygulama dersi olarak verilirken yeni düzenlemeyle derslerin en az yüzde 40-50'si uygulamaya dayalı olacak. Yani öğretmen adayları, üniversitedeki derslerinin yarısını okullarda stajyer öğretmen olarak geçirecek. Ayrıca eğitim fakültelerindeki müfredat da yeniden gözden geçirilerek yeni bir düzenlemeye gidilecek.

Öğretmen adaylarına KPSS'de kolaylık

MEB, Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda da (KPSS) değişikliğe gidiyor. Sınava öğretmen olmak için giren adaylara bütün alanlardan soru sorulurken yeni düzenlemeye göre sadece kendi alanlarıyla ilgili soruları yanıtlayabilecekler. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) de, 136 ayrı öğretmenlik branşıyla ilgili KPSS'ye soru hazırlayacak. Öğretmen adaylarının çözeceği soruların yüzde 30'unu genel kültür ve yetenek, yüzde 30'unu eğitim bilimleri ve yüzde 40'ını branş bilgileri oluşturacak.

BUGÜN

YORUMLAR 32
  • Atila KOÇ 11 yıl önce Şikayet Et
    komedi. yılllllar önce yapılı bu, sizi uzman, başöğretmen edecez dediler belli kişileri sınava aldılar, kazandı arkadaşlar uzman falan oldular, değişen hiçbirşey yok sadece 100 tl fazla maaş alıyorlar, niye aldıklarını kendileride bilmiyor, ondan sonra da sınav falan yapıladı, enteresannn
    Cevapla
  • idris akgül 11 yıl önce Şikayet Et
    yeter ulaaaaaaaaaan . öğretmeni şamar oğlanı çevirmek için uğraşmayın, itibarını kazandırmak için ,okul içi ve dışı otoriterliğini,özlük haklarını düzenlemek için çalışmalar yapın.okulda öğretmen ,öğretmenlik dışında her şeyi yapıyor.( dadı , koruyucu, arkadaş, evrak memuru,istatistik uzmanı,antreman çuvalı,takipçi,aşıklara nasihat uzmanı, ve saire.)
    Cevapla
  • idris akgül 11 yıl önce Şikayet Et
    yeter arkadaş. bir ülkede eğitim sistemi üzerinde bu kadar oynanmaz. eğitim ve öğretimin saç ayaklarından biri de öğretmendir bu kadar huzursuz yapılması doğru değil .5 yıl önce uzman öğretme kariyerini getirdik kanunda sınav iki yılda bir yapılır dendi (( beceremedik.)) her gelen bakan eskiyi tamamen kaldırıyorsa biz yerimizde sayıyor, hatta geri gidiyoruz.17 milyon öğrencimize yazık. daha güzelini yapalım derken kırıp döküyoruz. ben öğretmen olmak için tahsilim boyunca sınava girdin sonunda öğretmen olarak çalışıyorum.hala sınavı dayatmanın anlamı yok.saçma bir uygulama olacak
    Cevapla
  • kartal tibet 11 yıl önce Şikayet Et
    r.mehmet çok haklı. eğitimci olan herkes bilir ki seviye sınıfları kesinlikle ve kesinlikle çok yanlış bir uygulamadır. başöğretmeni istediği okula atar iseniz okullarda seviye uygulaması başlatmış olursunuz ki bu eğitime vurulacak en büyük darbedir.
    Cevapla
  • kayseriden38 11 yıl önce Şikayet Et
    şimdi bir yorum daha... yapacağım ama.. yarası olanlar gocunacaklar.. :)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Flaş hamle geldi! Nuri Şahin'den Beşiktaş'a yanıt
ABD ve dünyada gözaltılara rağmen Filistin'e destek gösterileri sürüyor