Sağlık Bakanlığı'ndan damacana su açıklaması

Sağlık Bakanlığı, Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi adındaki sivil toplum kuruluşunun açıkladığı, 'Ambalajlı Su Raporu'ndaki iddialara cevap verdi.

Sağlık Bakanlığı'ndan damacana su açıklaması
Sağlık Bakanlığı'ndan damacana su açıklaması
GİRİŞ 17.01.2013 13:44 GÜNCELLEME 17.01.2013 15:18
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği tarafından yapılan basın açıklamasında şöyle denildi:

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi adıyla faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşunun hazırladığı "Ambalajlı Su Raporundaki" haksız iddialara ilişkin olarak bazı hususların açıklanmasına ihtiyaç duyulmuştur.
Söz konusu rapor Bakanlığımızca da incelendi; verilerin kaynağı, analiz metodu, analizi yapanların yetkinliği, laboratuar Koşulları vb. değerlendirildiğinde raporun bilimsel bir dayanaktan yoksun olduğu görülmüştür.

Bilimselliği tartışmalı bir rapora dayanılarak haksız yere kamuoyunda infial uyandırmaya çalışmak etik bir davranış değildir.

Ancak bu vesile halkımıza bazı hususları yeniden hatırlatmak istiyoruz.

İçme-kullanma sularının takibini düzenleyen mevzuatımız Avrupa Birliği standardında usul ve esaslar içermektedir. Avrupa Birliği ülkelerinde ne uygulanıyorsa ülkemizde de uygulanan mevzuat aynıdır.

Su dolum tesisleri, Halk Sağlığı Müdürlüklerimizce ve Bakanlığımız merkez teşkilatınca düzenli olarak denetlenmekte alınan numunelerde hem mikrobiyolojik hem de kimyasal olmak üzere toplam 56 parametrenin analizi yapılmaktadır. Analizler Ulusal Referans Laboratuvarı olan THSK Tüketici Güvenliği Laboratuarlarında ve yetkilendirilmiş Halk Sağlığı Laboratuarları'nda yapılmaktadır.

Yapılan denetimlerde geçici aksaklık tespit edilen firmalara uygunsuzlukların neler olduğu anlatılmakta ve aksaklıklarını gidermeleri için 1 hafta süre verilmektedir. Firmalar bu eksikliklerini giderdiği zaman Halk Sağlığı Müdürlüklerimize müracaat etmekte, yapılan denetimlerde ve analizlerde eksikliklerini giderildiği anlaşılan firmalar yeniden su üretimine başlamaktadır. Tespit edilen uygunsuzluk düzeltilemeyecek boyutta ise firmanın faaliyetine izin verilmemektedir.

Bakanlığımız 1200 saha çalışanı ve 1500 laboratuar görevlisi her tür işletmeleri hem tesis hem de piyasa bazında incelemiş, bu çalışma sonucuna göre de gerek cezai işlemler uygulanmış gerekse ileriki dönemde bu uygunsuzlukların tekrarlanmaması için alınacak önlemler planlanmıştır.

Bu sebeple söz konusu raporda iddia edildiği gibi "30 çeşit kirleticiye rastlanan bir suya sağlıklıdır raporu verildiğini" beyan etmek akil dışıdır.

Bakanlığımızın su guvenliği konusundaki hassasiyeti ve aldığı tedbirler kamuoyunun malumudur. Halkımızın bu ve benzeri asılsız haberlere itibar etmemesini diliyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

YORUMLAR 5
  • Sucu 8 yıl önce Şikayet Et
    Sanki sağlık bakanlığı bilim yuvasıda bizim haberimiz yok. Sadece bir dükkana. Girin ALIN 10 ürün eğer 9 çürük değilse ben bir şey bilmiyorum
    Cevapla
  • Kuddusi Dolu 11 yıl önce Şikayet Et
    tamamen bilimsel. bu rapor sağlık bakanlığının yaptığı analizleri bir biri ile karşılaştırılarak yapılmış. raporu iyi inceleyin.
    Cevapla
  • Nurettin 11 yıl önce Şikayet Et
    zaten sağlık bakanlığının analiz sonuçları!. "...verilerin kaynağı, analiz metodu, analizi yapanların yetkinliği, laboratuvar koşulları vb. değerlendirildiğinde raporun bilimsel bir dayanaktan yoksun olduğu görülmüştür..." analiz sonuçları zaten sağlık bakanlığının , bu ne şimdi???
    Cevapla
  • Ebuzer 11 yıl önce Şikayet Et
    sağlık bakanlığı görevini yapmazsa birileri yapmaya kalkar..... sağlık bakanlığı yapması gerekenleri yapmaz ise birileri o görevi işgüzarlık yaparak üstlenmeye çalışabilir. bu çok doğal. bu raporun madem bilimsel bir dayanağı yoksa neden sen yapmıyorsun kardeşim. neden bu insanları şüphe içerisinde bırakıyorsun. sağlık bakanlığının görevi vatandaşını hastalıklara karşı korumak kollamak değilmi? piyasada bir sürü sağlıksız gıda var bunların vebalini nasıl ödeyeceksiniz?
    Cevapla
  • mehmet yazıcı 11 yıl önce Şikayet Et
    israf haramdır aharam. israf haramdır haram çöpe dökme aşını kurtaramazsın sonra sıkıntıdan başını israf etmek günahtır kulağa olsun küpe turistlik otellerde yemekler gider çöpe dünyada birçok insan yemeğe aş bulamaz bu kadar israfçılar gerçek insan olamaz hele inanan insan yemek çöpe atamaz komşusu aç yatarken kendisi tok yatamaz israf eden insanın boşa gider emeği tabağına doldurmuş beş kişilik yemeği yiyeceği bir tabak ama o çok görecek bu kadar israfçılar nasıl hesap verecek bu kadar israflarla dünya nere gidiyor yaradan ALLAHımız israfı men ediyor çok israf edenlerden mevlam alır rahmeti gördüğü o manzara üzdü yazan mehmeti
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan'dan dikkat çeken Suriye, Somali, Karabağ çıkışı...
ROKETSAN yeni lazer silahını test etti! İşte o anlar...