Metrobüs şöförleri için yeni standartlar

İETT, günlük 750 bin kişinin taşındığı metrobüs hattında çalışan şoförlerin yeterliklerinin değerlendirilmesi ve belgelendirilmesi amacıyla başlattığı çalışmanın sonuna gelerek "Metrobüs Sürücüsü Ulusal Meslek Standardı"nı oluşturdu.

Metrobüs şöförleri için yeni standartlar
Metrobüs şöförleri için yeni standartlar
GİRİŞ 04.04.2013 13:04 GÜNCELLEME 04.04.2013 13:04

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından metrobüs sürücüsünün ulusal meslek standardını belirlemek amacıyla yetkilendirilen İETT Genel Müdürlüğü, 29 Ağustos 2012 tarihinde imzalanan protokol kapsamında metrobüs şoförünün meslek standartlarını kısa bir süre önce tamamladı. Minibüs Şoförü, Okul Servis Aracı Şoförü, Kamu Personeli Servis Aracı Şoförü ve Otobüs Şoförü standartlarını hazırlamak için ise Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) ile protokol imzalayan İETT, bu dört standardın hazırlanma sürecine de dahil oldu.

"Metrobüs Sürücüsü Ulusal Meslek Standardı" belirlenirken ilk aşamada mesleğin başarıyla icra edilebilmesi için gerekli olan bilgi, beceri, tavır ve tutumların neler olduğunu gösteren asgari normlar belirlendi. İkinci aşamada ise bu standartlar baz alınarak toplu ulaşım şoförlerinin sahip olması gereken yeterlikler ortaya kondu. Daha sonraki aşamada şoförler MYK'ya akredite olan kuruluşlar tarafından teorik ve uygulamalı eğitimlere tabii tutulacaklar. Eğitimlerin sonunda yapılacak sınavla da belgelendirilecekler. Oluşturulan bu yeni standartla mesleki yeterlik belgesine sahip olmayan kişiler, uygun sınıfta ehliyetleri olsa dahi toplu taşıma şoförü olamayacak. Ayrıca yeterlik belgesi olan sürücülerin belirlenen standartlara uyup uymadıkları da belirli aralıklarla yapılacak denetimlerle kontrol edilecek. Sistemin hayata geçmesiyle birlikte her ehliyet sahibinin toplu taşıma şoförü olabileceği düşüncesi de tarihe karışacak.

HER DETAY AYRINTILI YER ALIYOR

Şoförlerin meslek standartlarında bir şoförün aracını çalıştırmadan önce yapması gereken ön hazırlıklardan, sürüş esnasındaki tüm faaliyetleri ile sürüş sonrası yapması gereken bakım ve temizlik kontrollerine kadar her detay ayrıntılı bir şekilde yer alıyor. Bir toplu ulaşım şoförünün işini meslek standartlarına uygun şekilde yapması her şeyden önce daha sağlıklı ve güvenli bir yolculuk deneyimi vaat ediyor. Örneğin bir otobüs şoförünün aracını hareket ettirmeden önce yapması gereken yağ, gösterge vb. rutin kontroller, oluşturulan standartla birlikte yapılması zorunlu bir kural haline getiriliyor.

İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı, kurumda görev yapan nitelikli insan gücünün artırılmasına yönelik çalışmalardan biri olan "Metrobüs Sürücüsü Ulusal Meslek Standardı"nın toplu ulaşım hizmetinde görev yapan şoförlerin belirlenmiş standartlar dahilinde hareket etmeleri, eksiklerin giderilmesi, yaşanması muhtemel kazaların önüne geçilmesi, hizmet kalite çıtasının daha da yükseltilmesi ve yolcu memnuniyetinin artırılması yönünde önemli bir katma değer sağlayacağını ifade etti.

Hizmet sektöründe görevli kurumların nitelikli hizmet verebilmesi için öncelikle donanımlı ve yetkin bir kadroya sahip olmasının gerekliliğine işaret eden Dr. Hayri Baraçlı, İETT'nin kurum içi eğitimler vasıtasıyla "sürekli eğitim, değişim ve gelişim" rotasından ayrılmayacağını söyledi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
IMF'den Türkiye açıklaması
ÖSYM'nin izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı! Çöp bile 45 gün dışarı çıkmıyor