Türkiye'de kaç ilahiyat fakültesi var?

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Raşit Küçük, Türkiye'de resmen açılmış 86 ilahiyat fakültesi olduğunu, bunlardan 46'sının öğrenci aldığını, diğerlerinin de öğrenci almaya hazırlandığını söyledi.

Türkiye'de kaç ilahiyat fakültesi var?
Türkiye'de kaç ilahiyat fakültesi var?
GİRİŞ 10.05.2013 17:35 GÜNCELLEME 10.05.2013 17:35

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İlahiyat Fakültesi tarafından organize edilen "Bedruddin Ayni Sempozyumu ve 2. Hadis İhtisas Toplantısı", yurt içi ve yurt dışından 50'den fazla ilim adamının katılımıyla Atatürk Kültür Merkezi'nde başladı.

Küçük, toplantıda, İslam alimlerinin "İyi bir soru, ilmin yarısıdır" anlayışına itimat ettiklerini belirterek, sormayan, araştırmayan ve irdelemeyen kimsenin öğrenme gibi bir şansa sahip olmayacağını söyledi.

İlahiyatçıların da çeşitli bilim dallarının asgari bilgilerine sahip olması gerektiğini dile getiren Küçük, bu sebeple ilahiyat fakültelerinde pek çok ders okutulduğunu ifade etti.

Sünneti olmayan dinlerin medeniyet kuramayacaklarını vurgulayan Küçük, şöyle konuştu:

"İslamın bir medeniyeti vardır, İslamiyete izafi edilen. Yahudiliğin bir medeniyeti vardır, Yahudiliğe izafi edilen. Ama bakın Hristiyan diye bir medeniyet herhalde herhangi birimiz duymuş değiliz. Bir şehirle veya bir başka şeyle anılır. Hristiyan Roma medeniyeti, Doğu Hristiyan, Batı Hristiyan medeniyeti gibi. Neden, çünkü Hristiyanlık sünnetini oluşturamamış bir dindir."

-"İlahiyat fakültelerinin çoğalması yadırganacak bir durum değil"-

İlahiyat fakültelerinin İslam medeniyetinin yetiştirdiği değerlere ilgisinin giderek arttığına dikkati çeken Küçük, Türkiye'de ilahiyat fakültelerinin çoğalmasının da yadırganacak bir durum olmadığını vurguladı.

Türkiye'de resmen açılmış 86 ilahiyat fakültesi bulunduğunu ifade eden Küçük, "Bunlardan 46'sı öğrenci alıyor, diğerleri de öğrenci almaya hazırlanıyor. Demek ki Türkiye'de artık çok büyük bir birikime ihtiyaç var. Bunun yanında iyi bir kalite tutturmaya ihtiyaç var. hepimiz, bunun yıllar alacağının bilincindeyiz ama umarım bu eksikliği kısa sürede telafi etmenin yolları bulunur" diye konuştu.

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hatipoğlu da bu tür toplantıların önemine değinerek, "Yüksek öğretimde artık çalışmalar gerçek anlamda uzmanlaşmaya doğru giden bir eğilimle devam etmelidir" dedi.

GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun ise sünnet konusunda "benzemek mi, örnek mi almak" konusunda ikilem yaşadığını dile getirerek, konunun irdelenmesini istedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
KDV hilesiyle büyük soygun
Gece kulübü yangını ve teleferik kazası için Meclis komisyonu kurulacak mı?