‘Gezi' olayları neden Arap Baharına benzemiyor?

Taksim Gezi parkında başlayan ve Wall Street olaylarından hiç bir farkı olmamasına rağmen olay dış basında Arap baharına benzetildi!

GİRİŞ 04.06.2013 19:50 GÜNCELLEME 28.01.2015 21:22
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Detay haber - İbrahim Günay'ın haberi

Bugün Cumhurbaşkanı Gül ile görüşen Bülent Arınç'ta bu benzetmeye ve ABD'nin çağrısına 'siz aynaya bakın' der gibi cevap verdi.

Arınç'a ABD dışişleri bakanının tepkisini nasıl yorumluyorsunuz? Sorusu sorulması üzerine:

"Dış basında dezenformasyon var. Türk basınının gösterdiği duyarlılığı uluslararası kanallar göstermediler. Ancak basın özgür. Bu konuda yazacaklarını çizeceklerini bizim tayin etmemiz mümkün değil.
Ethem Sarısülük kafasından cisimle yaralanmış ve tedavisi devam ediyormuş.
Dışarıdaki televizyon kanalları yanlı yayın yapıyorlar. Önce şuna bakmamız lazım. Bu olayları bazı gaflet içindeki insanlar, bir Arap baharına benzetme gayreti içinde. Ne kadar uğraşsanız böyle bir şey mümkün de doğru da değil. adını biz koymadık ama bir baharda bahsediliyorsa bu çok yanlış olur. Bunu Wall Street'in işgaline neden benzetmiyorsunuz? Onlar getirmezse bizim televizyonlarımız getirebilir? O zamanki açıklamaları bugünkülere getirdiğiniz zaman, kendinize öyle Türkiye'ye neden öyle bakıyorsunuz deme hakkımız olabilir mi?

Kim olursa olsun Türkiye'de yaşanan olayların onlarcası kendi ülkelerinde oluyor. Hükümetimiz devletimiz güçlüdür. Sokak olaylarına pabuç bırakacak noktada değiliz. Biz sokaktakilerle baş ederiz.
Onların maksatları farklı olabilir. Türkiye'nin dış itibarını azaltmaya yönelik çaba içinde olabilirler. Bağırmak bastırmaya kalkmak yok saymak güçlü bir iktidarın yapacağı şey değildir" Cevabını verdi.


Wall Street'te ne yaşanmıştı?

Zenginlerle yoksullar arasındaki gelir uçurumunun giderek açıldığına dikkat çekmek isteyen eylemcilerin New York'ta başlattığı Wall Street'i İşgal Hareketi kısa sürede Amerika'nın birçok kentine ve başka ülkelere yayılmıştı.

Zenginlerle yoksullar arasındaki gelir uçurumunun giderek açıldığına dikkat çekmek isteyen eylemcilerin 2011'de New York'ta başlattığı Wall Street'i İşgal Hareketi kısa sürede Amerika'nın birçok kentine ve başka ülkelere yayılmıştı. Yıl boyunca yüzlerce kentte eylemciler ekonomik eşitsizlik ve işsizliği protesto etmişti.

Amerikan polisinin eylemcilere yönelik sert müdahaleleri ise  dünyada yankı bulmuş ve birçok ülkeden tepki görmüştü.

Tıpkı Gezi parkı olaylarında olduğu gibi eylemci gençler çadır kurmuş uyuyorken Amerikan polisi şafak baskınıyla çadırları toplayıp eylemcileri yaka paça gözaltına almıştı.

ABD POLİSİ'NİN MÜDAHALESİ DAHA SERTTİ

ABD Polisi'nin eylemcilere çok sert müdahalelerde bulunduğu, biber gazı, jop ve tazyikli su kullandığı görüntüler hem dış basında hem sosyal medyada yayınlanmış, ABD'nin bu tutumu her kesim tarafından eleştirilmişti. Gezi parkı eylemlerinde benzer hadiseler yaşanmış olmasına rağmen dış basın Türkiye'deki olayları Arap baharına benzetti. ABD Dışişleri Bakanı ise Türkiye'nin eylemcilere müdahalesini eleştirerek, ‘bu ne perhiz, ne lahana turşusu' dedirtti.

Amerikan Polisi'nin biber gazını orantısız kullandığını gösteren bu fotoğraflar hala hafızalardan silinmedi.

 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 28
  • fbfbfb 10 yıl önce Şikayet Et
    bu fotoğrafları yayınki. bu fotoğrafları yayın ki herkes görsün kimin daha merhametli olduğunu...dışardan geliyo bu tezgah...
    Cevapla
  • burak gültekin 10 yıl önce Şikayet Et
    benzetiliyor?. aktivistlerin sloganlarından biri "occupygezi". eger aktivistlere bi kulak verirseniz, onları ve amaclarını görebilirsiniz...
    Cevapla
  • VAHAP COŞKUN 10 yıl önce Şikayet Et
    suç bizdeeee. adamlar her fırsatta Türkiye düşmanlığı yapıyor.. bizde daha onları kendimize dost görme çabası içindeyiz.. işine geldikleri zaman biz onlar için dostuz gelmedi zamanda aha böyle arkadan vururlar.. uyan türkiyem ne amerika ne avrupa ülkeleri bizim dostumuz değil.. Türk ün Türkten başka dostu yok... sen daha ne uğraşıyon avrupa birliğiyle amerika dostluğuyla.. sana değer verenlerin yanında olacan.. biz kendimizi ayak altı etmişiz.. ülkede karışıklık çıksa anında bu dost görünen batı ülkeleri ülkeyi böler.. gezi parkı olayları ders olsun.. bu karagünde dostlar belli oldu işte.. olayları saptıranmı dersin abartanmı dersin.. bence Türkiye kendi kabuğuna çekilme zamanı geldi..iran gibi kendi menfaatleri uğruna gerekirse bütün dünyayı karşısına almalıdır...
    Cevapla
  • Göbeğini Kaşıyan Adam 10 yıl önce Şikayet Et
    Bahar mı Kaldı ?. Biz baharı 2001'de yaşadık, bize yaraşır şekilde.Şimdi yazı yaşıyoruz,ama şimdi güneşli günlerimizi engellemeye çalışıyorlar..Ama artık bu millet, bu oyunlara gelmez...
    Cevapla
  • Bilo Villa 10 yıl önce Şikayet Et
    .............. kargadan baska kus tanimam misali.. ancak bu hukumet zamaninda TURKIYE CUMHURIYETI pasaportu tasirken gurur duymaya basladik. gerisi zava zingo... Eskiden Turkiyeyi ya Antalya olarak yada Istanbul olarak biliyorlardi (bu iki sehri ulke olarak - ama Turkiyenin ulke oldugunu bilmeden).. Ama simdi "hhaaaa Tayyip Erdogan degilmi?"... polis arkadaslar bazilarini hirpalamisa cogu haketmistir. ara dayagi yiyenler kusura bakmasin. o dayagi yeme ihtimali olan yere gitme o zaman. arkasinda durdugunuz mevzu hele bos isler ise. git adam gibi grevini yap.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Putin'in 5. dönemi başladı
İsrail kendi askerlerini öldürüyor! Filo komutanından dikkat çeken sözler