Akademi Rumeli Projesi heyecanla başladı

Edirne Valiliği ve Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığınca hazırlanan, paydaşları arasında Anadolu Ajansı'nın (AA) da bulunduğu Akademi Rumeli Projesi, törenle başladı.

Akademi Rumeli Projesi heyecanla başladı
Akademi Rumeli Projesi heyecanla başladı
GİRİŞ 03.09.2013 11:03 GÜNCELLEME 03.09.2013 11:03

Edirne Valisi ve Akademi Rumeli Başkanı Hasan Duruer, Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen açılış töreninde, Balkanlar'dan gelen konuk öğrencileri "şehirlerin sultanı, sultanların şehri Edirne"de ağırlamaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Kendisinin valilik görevi dışında iki misyonu olduğunu ifade eden Duruer, bunlardan birinin Balkanlar diğerinin de yadigar eserleri güne taşımak olduğunu belirtti.

Daha önce uygulanan "Akademi Edirne Projesi"nin geliştirilerek "Akademi Rumeli" olarak uygulamaya konulduğunu dile getiren Duruer, şöyle konuştu:

"Bizim için önemli bir coğrafya olduğu için projemizi Balkanlar'a yönelik geliştirdik. Biz geçmişte Balkanlar'a önce kalbi selimi, sonra aklı selimi ve sonra da zevki selimi götürmüşüz, Üsküp'ten, Silistre'ye kadar. Gidişler geçici heveslerle değil vatan yapma üzerine olmuştur. Kaderin cilvesidir, Balkan Savaşları'nın sonuçlarıyla 500 yıl idare edilen vatan toprakları da kısa sürede kaybedilmiştir ama Balkanlar için her zaman bir şey yapmak gerekiyor. Biz de valilik olarak sosyal ve kültürel projelerle bunu yapmaya çalışıyoruz, gönül birliğini oluşturuyoruz."

Projenin gerçekleşmesinde Yurt Dışı ve Akraba Toplulukları Başkanlığının yanı sıra Edirne Valiliği Balkan Danışmanı Fahri Tuna ve Özel Kalem Müdürü İbrahim Tarancı'nın fedakarlıklarının büyük olduğunu aktaran Duruer, emeği geçenlere teşekkür etti.

Daha sonra, akademide ders verecek yazar Ahmet Turan Alkan, şair Ercan Yılmaz, hattat Prof. Dr. Hüsrev Subaşı, Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Sınav, yönetmen Zafer Karatay ve yazar Doç. Dr. Rıdvan Canım, projenin Balkanlar'la kültürel ve sosyal ilişkilerin daha da pekişmesi açısından önemini vurgulayan konuşma yaptılar.

Konuşmaların ardından Vali Duruer, akademide ders verecek sanatçı ve yazarlara teşekkür belgesi verdi.
İlk gün atölye çalışmaları, edebiyat, düşünce, güzel sanatlar, tiyatro ve sinema-televizyon dallarındaki çalışmalarla başladı.

AKADEMİ RUMELİ PROJESİ

Balkanlar'da, edebiyattan düşünceye, güzel sanatlardan sahne sanatlarına, lise ve üniversite kuşağındaki üstün yetenekli Türk çocuklarını 10 gün süreyle Edirne'de buluşturarak, 30 yazar, çizer ve sanatçıyla bir araya getirmek, Türkçelerinin, ufuk ve vizyonlarının gelişmesine, yarının sanatçılarının yetişmesine aracılık etmek amacıyla geliştirilen Akademi Rumeli Projesi'ne, Bulgaristan, Yunanistan, Gagauz Yeri, Kırım, Kosova, Makedonya, Romanya ve Türkiye'den 150 öğrenci katılıyor.

Anadolu Ajansı, TEK Rumeli televizyonu, Balkan Türküsü Sanat Derneği, Bulgaristan Türk Kültür ve Sanat Derneği, Kosova Doğruyol Türk Kültür ve Sanat Derneği, Gagauz Yeri Meras Cümle Topluluk Derneği, Gümülcine Türk Gençler Birliği ve Makedonya Köprü Kültür Derneğinin proje paydaşı olduğu "Akademi Rumeli" 10 Eylül Salı günü sona erecek.

İşte program içeriği;

2 Eylül Pazartesi, 14.30 Edebiyat Ercan Yılmaz (şair), Düşünce Ahmet Turan Alkan(yazar), Güzel Sanatlar Prof.Dr. M.Hüsrev Subaşı (hattat), Tiyatro Cihat Zafer (sanatçı), Sinema Zafer Karatay (yönetmen)
18.00 Film gösterimi/söyleşi:'Kırımoğlu; Bir Halkın Mücadelesi' Belgeseli (senaryo/yapımcı: Zafer Karatay, yönetmen: Neşe Sarısoy Karatay)

3 Eylül Salı, İlk oturum 10.30-12.30, İkinci oturum 14.30-16.30 Edebiyat Mukadder Gemici (hikâyeci), Düşünce Hasan Çolak (mizah yazarı), Güzel Sanatlar Kamber Kamber (ressam), Tiyatro Erman Şaban (sanatçı), Televizyon Haberciliği Ahmet Gemici (Kanal7 YurtHaberler Müdürü)
18.00 Stand-up/söyleşi:'Yaşayan Nasreddin Hoca'(Hasan Çolak)

4 Eylül Çarşamba, İlk oturum10.30-12.30, İkinci oturum14.30-16.30 Edebiyat Mehmet Nuri Yardım (biyografi yazarı), Düşünce Prof.Dr.Ahmet Güner Sayar (akademisyen), Güzel Sanatlar Serdar İyiiz (fotoğraf sanatçısı/EFOD Başkanı), Tiyatro Sedat Bora Seçkin (sanatçı), Sinema Ebubekir Şahin (AA Genel Müdür Yardımcısı)
18.00 Söyleşi/imza günü: 'Türk-İslâm Medeniyetine Bir Bakış'(Prof.Dr.Ahmet Güner Sayar) 18.30 Söyleşi/imza günü: 'Balkanlarda Yaşayan Medeniyetimiz' (Doç.Dr.Rıdvan Canım)

5 Eylül Perşembe, İlk oturum10.30-12.30, İkinci oturum14.30-16.30 Edebiyat Sedat Sayın (hikâyeci), Düşünce Mehmet Şeker (yazar), Güzel Sanatlar Osman Suroğlu (karikatürist), Tiyatro Seçkin Bayramoğlu (sanatçı), Sinema Aybars Bora Kahyaoğlu (yönetmen)
18.00 film gösterimi/söyleşi:'İstanbul'un Şehirleri'(Yönetmen: Aybars Bora Kahyaoğlu)

6 Eylül Cuma, İlk oturum 10.30-12.30, İkinci oturum 14.30-16.30 Edebiyat Fahri Tuna (portre yazarı), Düşünce Yrd.Doç.Dr.Mustafa Hatipler (yazar/akademisyen), Güzel Sanatlar Nevzat Yıldırım (fotoğraf sanatçısı), Tiyatro Fulden Akyürek (sanatçı), Sinema Berat Yenilmez (sanatçı)
18.00 Söyleşi:'Hayatım Tiyatro' (Berat Yenilmez/tiyatro oyuncusu) Dia Gösterisi 'Üç Başkent: Bursa, Edirne, İstanbul' (Nevzat Yıldırım/fotoğraf sanatçısı)

7 Eylül Cumartesi, İlk oturum 10.30,-12.30, İkinci oturum14.30-16.30 Edebiyat İhsan Deniz (şair), Düşünce Dr. Metin Eriş (düşünce adamı/medeniyet), Güzel Sanatlar İsmet Yedikardeş (ressam), Tiyatro Bennu Yıldırımlar (sanatçı), Sinema Şoray Uzun (sanatçı)

8 Eylül Pazar, İstanbul kültür gezisi

9 Eylül Pazartesi, Çanakkale kültür gezisi

10 Eylül Salı, katılımcı gençlerin ülkelerine dönmeleri

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan ile Miçotakis görüşmesinde Atina'nın beklentisi
Gözü dönmüş adam, kadına çocuğunun gözü önünde tekme tokat saldırdı!