Kayıp kimlik kabusu bitiyor

Nüfus cüzdanları da kredi kartları gibi, çalınması ya da kaybolması halinde bloke edilebilecek.

Kayıp kimlik kabusu bitiyor
Kayıp kimlik kabusu bitiyor
GİRİŞ 22.09.2013 08:51 GÜNCELLEME 22.09.2013 12:00
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Türkiye'de nüfus cüzdanını kaybedenin hayatı kararıyordu. Kimlikleri ele geçiren kötü niyetli kişiler; bunlarla şirket kuruyor, borçlanıyor, kredi çekiyor, vergi dairesinde mükellefiyet kaydı yaptırıyor, hatta evlenebiliyordu bile. Teknoloji, kimlik kurbanlarının derdine çare oldu. Nüfus cüzdanını kaybedenlerin, artık ilan vermeden veya Emniyet'e gitmeden İlçe Nüfus Müdürlüklerine başvurması yeterli geliyor. Nüfus dairesi, eski kimlik bilgilerini tıpkı kredi kartında olduğu gibi bloke ediyor. Nüfus cüzdanı seri numarası ile TC Kimlik numarası irtibatlandırılıyor. Kişi, kayıp kimliğini bulsa bile yeniden kullanamıyor. Zira, eski bilgilerin yer aldığı kimlik, çalıntı durumuna düşüyor. Nüfus Müdürlükleri, MERNİS/Kimlik Paylaşım Sistemi'nden, nüfus cüzdanının kayıp veya çalıntı olup olmadığını anında sorguluyor. Eğer vatandaş, çalıntı ve kayıp ibrazında bulunduysa, kimliği bulan kötü niyetli kişiler iş yeri açamıyor, kredi çekemiyor. Vergi Daireleri de mükellefiyet başvurusunda önce kimlik bilgilerini sorguluyor. Eğer, çalıntı çıkarsa kimliğe el konuluyor ve Emniyet'e ihbarda bulunuluyor. İçişleri Bakanlığı Kaçakçılık İstihbarat Harekat ve Bilgi Toplama Merkezi de kaybolan, gasp edilen silah ve silah ruhsatlarını, motorlu araç ve belgeleri ile kimliği ispata yarayan her türlü belgeyi anında ülke genelinde arayabiliyor. 

ANINDA ULAŞILIYOR

Teknoloji, kimlik mağdurlarının sıkıntılarına çare oldu. İçişleri ve Maliye Bakanlıkları, her türlü belgeye anında ulaşıyor.

KAYNAK: TÜRKİYE
YORUMLAR 12
  • adnan kurt 10 yıl önce Şikayet Et
    kredi kartları gibi şifre olsun.. neden kredi kartlarındaki gibi şifre yapılmıyor kimliğe.her kullanımda şifre isteyecek bir sistem oluştur bak bakalım eskiden olan olaylar oluyormu.bir tanıdığım kimlik kaybıyla adına şirketler açılmış,araba alınmış hatta bankadan kredi bile çekilmiş.inanılır gibi değil.düzeltilsin artık bu.
    Cevapla
  • Sabit Kal 10 yıl önce Şikayet Et
    Şükür. İlkokul çocuklarının bile daha emniyetli yapabilecekleri nüfus cüzdanları tarihe karıştı.. Vah benim şirket kuran, hesap açan (daha ne yapılıyordu?) vatandaşıma. Bundan sonra desenize şirket iflasları çığ gibi gelecek ve açılan şirket sayısında çok ani bir iniş belirecek, ekonomi sarpa saracak. Vah vah. Göçebe devlet olmaktan kurtuluyoruz desenize! (Not: Bu yorumumu kaybettiğimden, hükümsüzdür. Bulanların en yakın polis merkezine teslim etmeleri rica olunur (Allah'ını seven bulduysan cüzdanımla şirket, hesap, telefon veya araba açtırma abi, bizim hatun zaten iaşe peşinde, birde sen yakma abiiii)
    Cevapla
  • Ahmet AHISKALI 10 yıl önce Şikayet Et
    DEĞERLENDİRME. Aklın Yolu Birdir... Bilindiği gibi,kredi ve bankamatik kartlarında bir çok sahtekârlık olmaktadır ki bu durum basında sık sık yer alıyorken bilişim ve yazılım uzmanlarının yerinde ikazı üzerine başbakanlık Nüfus İdaresi Genel Müdürlüğü yapılan istişareler sonucunda projenin başlatılmasını iptal etti. Yeni kimlik projesi şartlar ve güvenlik sağlanırsa doğru ancak bunlar yerine getirilmezse büyük bir kargaşaya neden olur ki bunun vebalini kimse kaldıramaz.
    Cevapla
  • necati 10 yıl önce Şikayet Et
    bu iyi olmuş. bu iyi olmuş kimlik kaybuldugunda insan panik yapıyor valla allah kimsenin başına vermesin kimse kimlik kaybetmesin
    Cevapla
  • Cem Tekin 10 yıl önce Şikayet Et
    Yeni kimlikler - Eski kimlikler... Yeni cikacak olan ve halka dagitilmasi planlanan kimlikler, her ne sekilde olursa olsun, eski kimliklere nazaran daha guvenlidir, ve bu yeni kimlikler, her zaman gelistirilebilir, ve bunu turkiye kendiksi kendi sistemine gore yapmalidir, her ne kadar yurd disindaki sistemlerin turkiyeye getirilmesi konusunda sikintilar olsa dahi. Dikkat edilirse benzer butun konularda Turkiyeye yokus yapilmaktadir.- Turkiye bir an once yeni kimlik sistemine butun eksikleri olsa bile gecmelidir. Bircok islemlerinide, kimlikler uzerinden yapmalidir. Turkiye bolgesi itibari ile kritik surecten gecmektedir. O yuzden kendi vatandasinin kullanacagi ve kullandigi kimlikler, yabancilarin kullanabilecegi kimlikler, belli bir duzen ve sistem dahilinda, mutlaka uzerlerinde, acik ve gizli guvenlik sistemlerinin, parmak izlerinin olabilecegi ve gizli olarak da olarak ta takip edilebilecegi, mutlaka verilme ve son kullanim tarihi de olmalidir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Öğretmen atamaları ne zaman? Bakan Tekin tarih verdi!
Cumhurbaşkanı Erdoğan çocuklarla bir araya geldi