"Plattino 2013 Ödülleri" sahiplerini buldu

Türk-Alman Öğrenci ve Akademisyenler Platformunca (TD-PLattform) verilen "Plattino 2013 Ödülleri"nin sahipleri bu yıl, Federal Meclis NSU Cinayetlerini Araştırma Komisyonu Başkanı Sebastian Edathy, futbolcu Nuri Şahin ve sanatçı Karsu Dönmez oldu.

"Plattino 2013 Ödülleri" sahiplerini buldu
"Plattino 2013 Ödülleri" sahiplerini buldu
GİRİŞ 06.10.2013 02:13 GÜNCELLEME 06.10.2013 02:13

Düsseldorf Sanat Müzesi Salonu'nda düzenlenen ödül töreninde konuşan Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Başbakan Yardımcısı ve Eğitim Bakanı Sylvia Löhrmann Almanya'da yaşayan farklı kökenlere ait insanların ülke için büyük bir zenginlik olduğunu söyledi.

Almanya'da başarılı olmak için Almanca'nın mutlaka öğrenilmesi gerektiğini söyleyen Löhrmann, bunun yanında anadilin de kesinlikle unutulmaması gerektiğini kaydetti. Löhrmann, farklı toplumların birbirlerini daha iyi tanıması gerektiğini vurgulayarak, ''Bugün kurduğumuz köprüler yarın bizi birbirimize bağlayacak'' dedi.

Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu da Almanya'da büyüdüğünü, salonda bulunan üniversiteli gençler gibi kendisinin de Almanya'daki Türk toplumuna örnek gösterildiğini ifade etti.

Karslıoğlu hem Almanca hem Türkçe öğrendiğine işaret ederek, Almanya'da başarılı olmanın en önemli şartlarından birinin eğitim olduğunu belirtti ve eğitimin cesaret verdiğini söyledi.

"Spor" dalında ödüle layık görülen Borussia Dortmundlu milli futbolcu Nuri Şahin de ödülü almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, gençlere Almanca öğrenmeleri çağrısında bulundu.

Küçük yaşlarda kendisinin de dil konusunda sorunlar yaşadığının altını çizen Şahin, ''Almanya'da büyüdüğüm için mutluyum, iki kültürle yetişmek çok güzel'' dedi.

"Siyaset" dalında ödül alan Federal Meclis Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) Cinayetlerini Araştırma Komisyonu Başkanı Sebastian Edathy, Almanya'da ırkçı cinayetlerin bir daha tekrarlanmaması gerektiğini söyledi.

Edathy, Almanya'da işlenen ırkçı cinayetlerin ülke için çok kötü bir imaj oluşturduğunu belirterek devletin güvenlik birimlerinin böyle olayların yaşanmaması için tedbirli olması gerektiğini kaydetti.

Sebastian Edathy, genel seçimlerle yeniden seçilen Federal Meclis'in (Bundestag) de NSU cinayetleri konusunu takip etmesini temenni ettiğini dile getirdi.

Sanatçı kategorisinde ödül verilen Karsu Dönmez ise yıllar önce Hollanda'ya göç eden dedesinin daha sonra tüm ailesini bu ülkeye getirdiğini, memleket özlemi nedeniyle kendisine de ailesi tarafından Türkiye'deki köylerinin ismi olan "Karsu" adının verildiğini söyledi.

Türkçe'yi konuşmakta zorlandığı görülen Dönmez, son olarak 13 ülkeyi kapsayan turneden yeni döndüğünü belirterek, "Yani artık köyümüzün adını 13 ülkede gururla taşıyorum" dedikten sonra gözyaşlarına hakim olamadı. Daha sonra Dönmez, sahneye çıkan babası tarafından kulise götürüldü.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsmailağa Cemaati'nin yeni lideri belli oldu
AK Parti ve MHP'li vekillerden AKPM'de dünyaya insanlık dersi