İlk Koca Yusuf Ocak'ta geliyor

Avrupa'daki 6 NATO ülkesinin ortak projesi olan Airbus A400M'lerin ilki Ocak ayında Türkiye'ye kalıcı olarak geliyor. Koca Yusuf da denen A400M tek seferde 116 askeri tam techizatlı nakledebiliyor. Türkiye 2018'e kadar 10 Koca Yusuf alacak.

İlk Koca Yusuf Ocak'ta geliyor
İlk Koca Yusuf Ocak'ta geliyor
GİRİŞ 17.12.2013 03:31 GÜNCELLEME 17.12.2013 03:37
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin hem tasarımına hem de imalatına ortak olduğu geleceğin nakliye uçağı Airbus A400M'de ilk teslimat 4 ay gecikmeyle Ocak'ta TAİ/TUSAŞ'ta düzenlenecek törenle yapılacak.

TEK SEFERDE BİR BÖLÜK TAŞIYACAK

Star'da yer alan habere göre; Koca Yusuf adıyla bilinen ve havalandığında tam teçhizatlı 116 askeri (bir bölük) operasyon bölgesine indirme kabiliyetine sahip olan uçaklardan 2018'e kadar 10 adet alınacak. Türk Hava Kuvvetleri, olası bir harp durumunda 8-9 uçakla bir taburu aşkın teçhizatlı askeri tek sortide operasyon bölgesine ulaştırabilecek kabiliyete erişecek. Türkiye'de Koca Yusuf olarak adlandırılan A400M Kayseri'deki 221. Filo'da kullanılacak. İlk iki uçağı Ağustos'ta Fransız Hava Kuvvetleri'ne teslim edilen A400M'in ikinci kullanıcısı Türk Hava Kuvvetleri olacak.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı uçağı filonun bir parçası yapmadan önce uçak mürettebatının devam eden eğitim programlarında kullanacak. A400M'in ikinci uçağı 2014'te teslim edilecek, teslimatların 2018'e kadar tamamlanması öngörülüyor.

A400M'lerle yenilenecek 221. Filo'da halen 42 yıldır kullanımda olan emektar C-160'lar görev yapıyor. A400M ile ulusal veya uluslararası yardım faaliyetlerinde daha çok sayıda malzeme hızlı bir şekilde ihtiyaç bölgesine ulaştırılabilecek. Uçağın toprak zemine de inebilme özelliği sayesinde havaalanı olması gerekmeksizin herhangi bir bölgeye inebilecek ve yükünü indirecek.

Türkiye 10 uçak için toplam 1.5 milyar dolar ödeme yapacak. Ancak bu para da uçağın ortak üretiminde yer alan Türk Savunma Sanayii'ne üretim ve ihracatları dolayısıyla geri dönecek.

500 TÜRK MÜHENDİS ÇALIŞTI

Uçağın yüzde 8.5'unun üretimini TUSAŞ üstlenmiş durumda. Türkiye, 500 Türk mühendisin katkı yaptığı 180 uçaklık projede 1 milyar Euro'luk parça imalatını üstleniyor. Airbus'ın araştırması, gelecek 30 yılda bin uçaklık pazarı ortaya koyarken, uçak satışı oldukça Türkiye proje ortağı olarak bu satıştan hem pay hem de iş alacak.

YORUMLAR 4
  • palandöken 10 yıl önce Şikayet Et
    çok şükür onca yıldır bir tane bile yokken, haberde deniyor ki;. Türkiye 10 uçak için toplam 1.5 milyar dolar ödeme yapacak.çok şükür..
    Cevapla
  • S.Gökhan YILMAZ 10 yıl önce Şikayet Et
    "A400M Programı 1985 yılında başlatılmış, Türkiye'nin katılımı ise 1988 yılında gerçekleşmiştir". Projeye Almanya, Belçika, Fransa, İngiltere, İspanya ve Türkiye iştirak etmektedir. 6 katılımcı ülke arasındaki hukuksal, idari ve mali düzenlemeleri gerçekleştirmek üzere hazırlanan Mutabakat Muhtırası (Memorandum of Understanding) katılımcı ülke Savunma Bakanları tarafından; OCCAR (Ortak Silahlanma İşbirliği Teşkilatı) ile katılımcı ülkeler arasındaki ilişkileri ve proje yönetimini düzenleyen Program Üst Kurulu Kararı ise ülke temsilcileri tarafından 22 Mayıs 2003 tarihinde imzalanmış ve yürürlüğe girmiştir AKP seçmenleri , siz kendinizi tek vatanperver olarak görüp çalışmalarda sizden öncekilerin emeğini yok saymaya devam edin ,,, fesatlık - gıybet ne boyutlara geldi ! 2013 yılının başında 1 ayda 63'ü muharip olmak üzere 110 askeri pilotun görevinden istifa ettiğini biliyor ve AKP ye ne gibi tavsiyeleriniz olduğunu biliyormusunuz ?
    Cevapla
  • palandöken 10 yıl önce Şikayet Et
    hükümet boş durmuyor çalışıyor.. adamlara helal olsun.... muhaliflerin ise ağzı boş durmuyor çalışıyor.. adamlara yazıklar olsun..
    Cevapla
  • CEVAT ADIYOK 10 yıl önce Şikayet Et
    DEVLETİMİZİN MİLLETİMİZİN YÜCELMESİ. bugünleri görmek , bukadar çok yerli projenin hayatta olduğunu bilmek ve geleceğe umut ile bakabiliyorsak bu hükümetimizin sayesinde.allah vatanımızı ve milletimizi yüceltsin.destek olan ,omuz veren herkesten allah razı olsun ...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ukrayna, Kırım'daki Rus S-400 sistemlerini vurdu
205 milyon liralık vurgun! Banka denetiminde ortaya çıktı!