Türkiye'nin ilk acil müdahale gemisi

Türkiye'nin ilk acil müdahale gemisi Nene Hatun, Yalova'da denize indirildi.

GİRİŞ 24.10.2014 15:31 GÜNCELLEME 24.10.2014 17:08
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü için Türkiye'de ilk kez üretilen 87 metre uzunluğunda, 19 metre genişliğinde ve bin 800 ton ağırlığındaki acil müdahale gemisinin denize indirme töreni Yalova'nın Altınova İlçesi tersaneler bölgesinde gerçekleştirildi.

Sefine Tersanesi'nde üretilen gemi için düzenlenen törene Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, Ak Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun ile çok sayıda davetli katıldı.

Geminin denize indirilmesi töreni öncesinde bir konuşma yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, "Bildiğiniz üzere, 8 bin 400 km’den fazla kıyı şeridiyle üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin uluslararası taşımacılık faaliyetlerinin büyük bir bölümü deniz taşımacılığı ile gerçekleşiyor. Bu ülkemiz için doğal bir avantaj anlamına geliyor. Şu anda hemen yanı başında bulunduğumuz İzmit Körfezi de denizyoluyla taşımacılık faaliyetlerinin en yoğun olduğu bölgelerimizden biri. Her gün onlarca gemi, bu körfezdeki limanlara yanaşarak yüklerini dolduruyorlar. Biz denizciliğin ülkemizde hem ticaret hem de ulaşım için ne kadar büyük bir avantaj olduğunun farkındayız. Bu nedenle denizcilik alanına, tıpkı ulaştırmadaki diğer alanlar gibi, ayrı bir önem atfediyoruz. Bakanlık olarak 2002 yılından sonra yaptığımız yatırımlarla karayolu, havayolu, hava meydanları, limanlar, marinalar ve tersanelerle çağı yakalama seviyesine ulaştık. Acil Durum Müdahale Gemimizin inşa edildiği Yalova bölgesinde, 3.000 dönümlük bir alanda toplam 47 adet tersanemiz mevcut. Bunlardan 31 adet tesis faaliyetlerini sürdürürken, 16 tesisin ise yatırımı devam ediyor. 2008 yılı krizinden sonra yeniden toparlanmaya başlayan gemi inşa sektörü kapsamında bugün bu bölgede 9.200 kişi çalışıyor. Bu sayı, yan sanayi ile birlikte 15.000 kişiyi buluyor. Yani 15.000 kişi evine aş, ekmek götürüyor. Sadece istihdama değil, bu alanda eğitime de önem veriyoruz.

Bugün, denize indireceğimiz Acil Durum Müdahale Gemisi 31.140.000 Euro’luk bir proje bedeli ile bakanlığımız tarafından daha evvel yaptırılan projeler ile birlikte tersanelerimize cansuyu katmıştır. Yine yanımızda bulunan ÖZATA tersanesinde yapımı devam eden 2 adet çok maksatlı hızlı tahlisiye botu, 4.864.000 Euro bedel ile gemi inşa sanayine ekonomik bir katkı sağlıyor.

Bu gemiyle birlikte hem denizlerimizi daha güvenli hale getiriyoruz hem de çevreye yönelik tehditlere karşı tedbir almış oluyoruz. Çünkü deniz yoluyla yapılan ticareti desteklemek kadar, artan trafikten doğan risklere karşı da önlem almak gerekiyor. İşte Nene Hatun gemisi, bize bu konuda destek olacak. Bu noktada belirtmek isterim ki, Acil Durum Müdahale Gemisi’ne, yurt savunmasında kahramanca mücadele vererek tarihe adını altın harflerle yazdırmış olan 'Nene Hatun' un isminin verilmiş olması ayrı bir mutluluk kaynağıdır" dedi.

Konuşmaların ardından geminin kurdelesi kesilerek denizle buluşturuldu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 8
  • halit öner 9 yıl önce Şikayet Et
    KÜÇÜMSEYEN CÜRUH'A.... Keşke bir yolu olsada sizin beyinlerinize de acil müdahale aracı yapılsa...Ammaaaa ''CİSİM''LERDE OLMAYAN ŞEYE de nasıl müdahale edilir ki....
    Cevapla
  • Bahane 9 yıl önce Şikayet Et
    murti helal be olurda bu kadar . saftirik olunmaz be.200 sene geriden gelmek oylemi? demek ki bu sozlerini onceki liderlere soyluyorsun.sende haklisin 90 senedir kandirildik uyutulduk.anca baslayabildik.COk sukur bugunumuze chp ve takipcileri basta olsa yunanistan yapardi biz bu begenemedigin gemiyi bile yapamazdik..katiliyon demi sende?
    Cevapla
  • mubinkoçal 9 yıl önce Şikayet Et
    başarı. bu gemileri beğenmeyenler hatırlıyormu acaba 13 yıl önce ne yapabiliyorduk unuversıtelerımız ne gibi başarı yapabiliyordu ,unuversıtelerımızın 13 yıl önce bilinen tek bir başarıları vardı ikna odaları yapmak ,tek uğraşıları vardı başortusu ile uğraşmak ,bu zihniyetın tum engellemelerıne rağman hukumetın yaptıkları ortada gormek isteyenler goruyor istemeyenlerın zaten gözleri kör
    Cevapla
  • erdal 9 yıl önce Şikayet Et
    senin kapasiten yetmez sen anca taraftari oldugun curuk kokusuk zihniyet gibi elin malinin resmine bakarsin. amma AK iktidar sizin mal gibi baktiginiz ruyasini gordugunuz isleri yapar hizmete alir ve unutur konusmaz bile sen bu geminin ne ise yaradigini dahi bilmiyosun cikartma gemisi sandin galiba burbu beden bu denli yukarida onu bile cozememissindir senin zeka duzeyine gore 1 gemi otomobil gibi karsidan bakinca şık gorunur mantigi var belli amma bunlar is ve hizmet araci zevke gore degil fonksiyonaliteye gore cizilip planlandigindan kaldiramadin galiba
    Cevapla
  • fatih 9 yıl önce Şikayet Et
    erdal kardeş öyle bir cevap vermişsinki allah sayınızı artırsın ağabeyim
    Cevapla
  • Temiz Bey 9 yıl önce Şikayet Et
    ve CHP sinsi sinsi bunları durmanın planlarını yapıyordur, gizli gizli !. yapmaya mecbur AKP yaptıkça oyları çoğaltıyor, CHP için tek çare önlemek !
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ve ASELSAN onu da bitirdi! Oyun değiştirecek müthiş sistem...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'le görüştü! 'Hazırız' mesajı!