Katılım bankacılığı için sürpriz hamle!

Ziraat Bankası ile başlayan katılım hamlesine TMSF'nin elindeki biri Uzan'a ait iki banka daha katılıyor.

Katılım bankacılığı için sürpriz hamle!
Katılım bankacılığı için sürpriz hamle!
GİRİŞ 28.10.2014 09:50 GÜNCELLEME 28.10.2014 11:09
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Kenan Biter'in haberi

Uzun zamandan beri konuşulan kamuda katılım bankacılığı ile ilgili en somut adımı geçtiğimiz aylarda atan Ziraat Bankası gerekli tüm altyapı çalışmalarını neredeyse tamamladı ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun şart koştuğu sermayeyi de hazırladı. Çok yakında kuruluşunun açıklanacağı katılım bankası ile devlet resmen faizsiz bankacılık sistemine de giriş yapmış olacak.

Ancak devletin katılım tarafındaki hamlesinin bununla sınırlı kalmayacağı gözüküyor. Geçtiğimiz günlerde Meclis’e sunulan tasarıda yer alan bir madde ile hükümet kamunun faizsiz bankacılık ile ilgili gerçekleştireceği hamlelerde elini iyice güçlendirmeye hazırlanıyor.

Yeni tasarıda yer alan maddeye göre; TMSF katılım bankacılığı için kamu bankalarına elindeki bankaları transfer edebilecek, hükümet ise katılımın önünü açmak için muafiyetler getirecek.

TMSF BÜNYESİNDEKİ BANKALAR KATILIM İÇİN DEVREDİLECEK

TBMM Başkanlığı'na sunulan Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nda yer alan maddeyle ticari iktisadi bütünlüklerinin satılması amaçlanan TMSF bünyesindeki bankaların hak ve varlıklarının katılım bankası kurulması amacıyla kamu sermayeli bankalara aktarılması öngörülüyor.

MUAFİYETLER GETİRİLECEK

Yine söz konusu madde çerçevesinde kamu bankalarının doğrudan katılım bankası kurması halinde ise kurucu banka ya da kurulacak katılım bankasıyla ilgili olarak bazı muafiyetler getirilmesi öngörülürken bu sayede katılım bankacılığının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasının da önünün açılması hedefleniyor.

TMSF’DEN KATILIMA İKİ BANKA!

Öte taraftan TBMM’ye sunulan tasarının yasalaşması halinde TMSF’nin elinde katılım bankacılığına sunacağı iki banka bulunuyor.

Bunlardan biri Uzan ailesinden 2004 yılında TMSF’ye geçen ve satış süreçleri yılan hikayesine dönen Adabank iken, bir diğeri ise 1997’de TMSF’ye devrilen ve bir türlü satış imkanı bulunamayan Türkiye’de özel sektör tarafından kurulan ilk banka unvanına da sahip olan Türk Ticaret Bankası.

BDDK’NIN LİSANS VERMESİ GEREKİYOR

Konuyla ilgili edindiğimiz bilgiye göre; Adabank’ın devrinde herhangi bir sorun bulunmuyor. Türk Ticaret Bankası’nın ise lisans probleminin olduğu ifade ediliyor. Yetkililer Türk Ticaret Bankası’nın 2001 yılında bankacılık yapma yetkisinin sonlandırıldığını bundan dolayı da bankacılık faaliyetini yeniden yürütmesi için BDDK tarafından lisans verilmesi gerektiği belirtiliyor.

SIRADA HALKBANK VE VAKIFBANK VAR

Tüm bu gelişmeler karşısında kamu bankaları tarafında da hareketlilik yaşanıyor. Hükümetin yönetiminde söz sahibi olduğu Ziraat Bankası’nın yanı sıra Vakıfbank ve Halkbank tarafında da faizsiz bankacılık için çalışmalar yürüttüğü ve çok yakında somut adımların atılacağı konuşuluyor. Böyle bir durumda TMSF’nin elinde bulunan söz konusu iki bankanın ya Vakıfbank ve Halkbank’a entegre edilmesi gündeme gelecek ya da tamamen katılım bankasına dönüştürülmesi yönünde çalışma yürütülecek.

kenan.biter@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 3
  • Yalçın 9 yıl önce Şikayet Et
    Hele şükür! Yıllardır faiz yüzünden ne yapacağımızı şaşırmıştık. Bankaya attığım parayı faiz yememek için yıllarca beklettim. Sonra uyandım ki o paraları bankalar kendi adlarına zaten kullanabilirler. Bir an önce çıkmalı bu katılım bankaları.
    Cevapla
  • katılım BANKASI 9 yıl önce Şikayet Et
    zaten konu sıkıntılı bir konu, bari apayrı bir isimle (Türk Ticaret Katılım birlikteliği)yapılsın, ziraat ismiyle ve fonuyla olduğunda nasıl faizsiz bankacılık olacak.İyide biz bu ekonomi konusunda islami bir hamle yapıp yepyeni bir açılım yapamayacakmıyız? nerede karzı hasen müesseselerimiz? bi tarafımız faizli bankalar, diğer tarafımız faizsiz olduğunu iddia eden (yersen) ama adında bile BANKA ibaresi olan katılım bankacıklarımız. Birini kuran yahudi,diğerinin temelini atan vahabi zihniyetli lawrance'lar...ey osmanlı geri dön...
    Cevapla
  • erkan 9 yıl önce Şikayet Et
    Faizsiz Banka. Bu olmaz kanka. Önce mevcut düzenin faizini azalt,tam gazla merkez bankasıvesaire faiz üzerine kurulu bir hayat yaşıyor. Siz hangi kafadasınız Allah aşkına
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Tekin: Öğretmen atama rakamında uzlaştık
Dünyanın konuştuğu operasyon sonrası Kuzey Kore'den 'İran' sürprizi!