E-devlet şifresi nasıl alınır? E-devlet'te ne var?

E-devlet ile hangi işlemler yapılabilir ve e-devlet şifresi nasıl alınır merak ediyor musunuz? İşte e-devlet ile yapabilecekleriniz!

E-devlet şifresi nasıl alınır? E-devlet'te ne var?
E-devlet şifresi nasıl alınır? E-devlet'te ne var?
GİRİŞ 01.11.2014 16:46 GÜNCELLEME 01.11.2014 16:48

E-Devlet ile ne gibi işlemler yapabileceğinizi merak ediyor musunuz? E-devlet sayesinde pek çok bilgiye hiç bir devlet kurumuna gitmeden ulaşabilirsiniz. Ancak e-devlet girişi yapabilmeniz için öncelikle e-devlet şifrenizin olması gerekmektedir. E-devlet şifrenizi henüz almadıysanız ve e-devlet şifresi nerden ve nasıl alınır merak ediyorsanız haberimizin devamında bunu sizin için açıkladık.

E-Devlet şifresi nerden alınır?

E-devlet şifrenizi daha önce almadıysanız tek yapmanız gereken kimliğiniz ile beraber bir PTT Merkez Şube'sine giderek 2 TL karşılığında ilk e-devlet şifrenizi almanız. Hangi PTT şubelerinin e-devlet şifresi verdiğini merak ediyorsanız aşağıda yer alan bağlantı ile bunu öğrenebilirsiniz.

Hangi PTT şubeleri e-devlet şifresi veriyor?

E-Devlet ile hangi işlemleri yapabilirsiniz?

e-Devlet Kapısı üzerinden vatandaşlara verilen hizmetler genel olarak şöyle gruplandırılabilir:

  • Entegre elektronik hizmetler
  • Ödeme işlemleri
  • Kurum ve kuruluşlara kısa yollar
  • Güncel bilgiler ve duyurular
  • Kurumlardan vatandaşlara mesajlar

Bunun yanı sıra kamu kurumları arasında bilgi ve belgelerin paylaşımı e-Devlet Kapısı tarafından sunulan hizmetler ile sağlanmaktadır.

E-devlet ile öğrenci belgesi almak da mümkün

YÖK Başkanı Çetinsaya, YÖK’ün yürüttüğü Yükseköğretim Bilgi Yönetim Sistemi çalışmaları kapsamında öğrenci belgelerinin E-devlet sistemi üzerinden alınabilecek olmasına ilişkin bilgilendirme toplantısı düzenledi.

''BUNUN GETİRDİĞİ DOĞAL SONUÇLAR VAR''

YÖK’te gerçekleşen toplantıda Çetinsaya, “Bugün 5 buçuk milyon öğrencimizi ilgilendiren bir projeyi paylaşmak istiyorum. Projenin sonuçlarını son 2 yıldır yoğun bir şekilde Türkiye Yükseköğretim sisteminin bilişim alt yapısı üzerinde çalışmalar yürüttük. Hem bilgi alt yapısı, hem iletişim alt yapısı hem istatistik alt yapısı üzerine ve artık son 6 aydır da bu projenin sonuçlarını sizlerle paylaşmaya başladık. Bunlardan bir tanesi kurumsal değerlendirme raporlarıydı. Bütün üniversitelerimizi çeşitli kriterlerle değerlendiren. Bir diğeri istatistik.yok.gov.tr idi. Bu bilgi ve bilişim alt yapısının sonuçlarını istatistik.yok.gov.tr adresinden bulabilirsiniz. Böylesi bir istatistik alt yapısına sahip olunca, bilişim alt yapısına sahip olunca bunun getirdiği doğal sonuçlar var” diye konuştu.

“BU PROJEDEKİ ÜNİVERSİTELERLE BİRLİKTE BUNU GERÇEKLEŞTİRMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ”

Uygulamaya koydukları yeni uygulamalar olduğunu kaydeden Çetinsaya, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bunlardan bir tanesi de öğrenci belgelerinin artık E-devlet kapısı üzerinden ilgilenen herkesle paylaşılabilmesi. Rahatlıkla e-devlet üzerinden alınabilmesi. Öğrenci belgelerinin öğrencilerimiz tarafından ve istedikleri kurum ve kuruluşlarda kullanabilmesi. Bu tabi bir ilk aşama. İkinci aşamada akademisyenlerimizin, öğretim elemanlarımızın belgelerini E-devlet kapısı üzerinden alabilecekler. Önümüzdeki birkaçhafta içerisinde. Mezun belgesi üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. O da bir iki ay içerisinde isteyen herkes mezun belgelerini e-devlet kapısı üzerinden alabilecekler.

''HAYATI KOLAYLAŞTIRACAK UYGULAMALAR''

'Bu süreçte üniversiteyi kazanan öğrencilerimizin kayıtlarının da online olarak yapılması ve E-Devlet kapısı üzerinden yapılması içinde çalışmalarımız tamamlanmak üzere. Kısmet olursa bu sene bir pilot proje olarak bu projedeki üniversitelerle birlikte bunu gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Önümüzdeki aylarda gerçekleşecek kayıt döneminde. Ben bütün bunların öğrencilerimizin, akademisyenlerimizin ve ailelerin hayatlarını kolaylaştırıcı uygulamalar olduğunu söyleyebilirim. Duyduğum mutluluğu da ifade etmek isterim. Herkese hayırlı uğurlu olsun diyorum.'

BARKOD ÜZERİNDEN DOĞRULATILARAK KULLANILABİLECEK

Çetinsaya, ayrıca öğrencilerin online olarak alacağı barkodlu belgelerin kurum ve kuruluşlara yapılacak başvuru ve işlemlerde barkod üzerinden doğrulatılarak kullanılabileceğini ifade etti. YÖK Başkanı Çetinsaya ve TÜRKSAT yetkilileri konuşmaların ardından Öğrenci Belgesi Sorgulama ve hizmet kullanımını uygulamalı olarak basın mensuplarına tanıttı.

E-DEVLET ŞİFRESİ VE ELEKTRONİK İMZA GEREKİYOR

Yükseköğretim Kurulunun yürüttüğü Yükseköğretim Bilgi Yönetim Sistemi çalışmaları kapsamında artık öğrenci belgesi https://www.turkiye.gov.tr/ adresi üzerinden alınabilecek. E-Devlet Kapısı’nda Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Öğrenci Belgesi Sorgulama Sistemi üzerinden, Türkiye’de eğitim görülen üniversitelere ait öğrenci belgelerine ulaşılacak. Bu hizmet kullanılarak alınan belgelerin resmi geçerliliği bulunacak. Belge üzerindeki barkod numarası sayesinde belgenin teslim edildiği kurumlar belgeyi sorgulayabilecek ve doğruluğunu teyit edebilecek. Bazı kurumlar, iç işleyişleri gereği ıslak imzalı veya mühürlü belgeye ihtiyaç duyabilecek ve elektronik ortamdan alınmış belgeleri kabul etmeyek kurumlar olabileceğinden, belgenin verileceği kurumla önceden irtibata geçirilmesi gerekiyor. İşleme başlamadan önce kişinin gerekli e-devlet şifresi, elektronik imza veya mobil imzasının olması gerekiyor. Bu işlemler için herhangi bir ek ücret, vergi alınmayacak.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Hollanda Başbakanı ortak basın toplantısı düzenledi
Bakan Şimşek'ten kamuda tasarruf ve enflasyon açıklaması