Başbakan Davutoğlu Makedonya'da

Davutoğlu, "Türkçe Eğitim Bayramı" kutlamasına katıldı

Başbakan Davutoğlu Makedonya'da
Başbakan Davutoğlu Makedonya'da
GİRİŞ 23.12.2014 22:31 GÜNCELLEME 23.12.2014 22:31

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, Türkçe Eğitim Bayramı'nın, Makedonya'nın Türk kimliğine, geleneğine, kültürüne, örf ve adetine gösterilen saygının nişanesi olduğunu söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki temasları kapsamında, 2007 yılından beri kutlanan "Türkçe Eğitim Bayramı" etkinliğine katıldı.

Üsküp'teki Aleksandar Palace Otelinde düzenlenen etkinliğe, Davutoğlu'nun yanı sıra Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, Başbakan Nikola Gruevski, Kosova, Türkiye ve Makedonya'dan bakanlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve davetliler katıldı.

Makedonya Başbakanı Gruevski, etkinlikte yaptığı konuşmada, Makedonya'da yaşayan Türk toplumunun bayramını kutlayarak, "Bu kutlama, Makedonya'nın Türk kimliğine, geleneğine, kültürüne, örf ve adeti ile halkına gösterdiği saygının nişanesidir" dedi.

Türk dilinin ve kültürünün, Makedonya için büyük bir öneme sahip olduğunu kaydeden Gruevski, "Makedonya'da farklılıkların korunması, ülkemizin önceliklerinden biridir. Farklılıklara saygı duyuyoruz. Bu, Makedonya toplumunun en büyük özelliklerinden biridir" değerlendirmesini yaptı.

Gruevski, Türkiye ile Makedonya'nın hem ekonomik hem siyasi anlamda iyi ilişkilere sahip olduğunu, bu ilişkilerin gelecekte de artarak devam edeceğini kaydetti.

Konuşmasını Türkçe tamamlayan Başbakan Gruevski, "Türkçe Eğitim Bayramı'nız kutlu olsun. Yeni yılınızın sağlık ve mutluluk getirmesini dilerim" temennisinde bulundu.

Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) Başkanı Tahsin İbrahim de Türkçe Eğitim Bayramı'nın Makedonya'da yaşayan Türk toplumunun varlığının kanıtı olduğunu söyledi.

İbrahim, "Dilimiz Türkçe, dinimiz İslam ve ülkenin her tarafındaki ecdat yadigarı Osmanlı eserleri bu ülkenin zenginlikleridir. Bu değerlere herkesin, dolayısıyla Makedonya hükümetinin de saygı duyması ve sahip çıkması gerekmektedir" diye konuştu.

"Ana dilimiz, milli şerefimizdir"-

Makedonya'da yaşayan Türklerin ülkenin birleştirici unsuru olduğun bildiren İbrahim, "Kültürümüz, bu ülkenin rengi, varlığımız ise bu ülkenin zenginliğidir. Makedonya'nın sadık vatandaşları olarak, Makedonya ile Türkiye arasındaki kültürel, siyasal ve ticari ilişkileri geliştirmek için köprü vazifesi görmeye devam edeceğiz" dedi.

İbrahim, Makedonya'da asırlardır dilleri ve inançları ile var olduklarını ifade ederek, "Diğer inançlara da saygıyla yaklaşıyoruz ama ana dilimiz, milli şerefimiz, milli gururumuzdur" ifadesini kullandı.

Makedonya Türk toplumu, 21 Aralık 1944'te, Osmanlı'dan sonra yeniden kendi dillerinde eğitim hakkı kazandı. Bu tarih, 15 Şubat 2007'de yapılan yasal düzenleme ile Makedonya Türklerinin resmi bayramı olarak kutlanıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye, İsrail'e açılan davaya müdahillik için resmi başvuru hazırlığında
Sözcü'den masabaşı asparagas haber: Elinde patladı!