Öldükten 22 yıl sonra şehit sayıldı

Şehit eşinin 22 yıllık hukuk savaşı sonra 1993'te Siirt'te hayatını kaybeden Uzman Onbaşı Mehmet Vural, şehit sayıldı.

Öldükten 22 yıl sonra şehit sayıldı
Öldükten 22 yıl sonra şehit sayıldı
GİRİŞ 12.02.2015 08:31 GÜNCELLEME 12.02.2015 08:31
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Uzman Onbaşı Mehmet Vural, 1993’te Siirt’te barut patlaması sonucu hayatını kaybetti. Askeri savcılık, ‘Sigarasını yakmak için barut kullanıp öldü’ diyerek Vural’ın şehit sayılmayacağına karar verdi. Ancak onbaşının eşi, 22 yıllık hukuk mücadelesinin ardından kocasının şehit sayılmasını sağladı

1992 yılında uzman erbaş olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’nde göreve başlayan 3 çocuk babası Mehmet Vural, mesleğinin birinci yılında, terör olaylarının yoğun yaşandığı Siirt Bağgöze’ye tayin oldu. Vural, 29 Temmuz 1993’te havan mevziinde görev başındayken, sandık içindeki barutun alev alarak patlaması sonucu hayatını kaybetti. Olayın ardından Diyarbakır Askeri Savcılığı soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında alınan bilirkişi raporunda Mehmet Vural’ın havan mevziinde nöbet tutarken sigarasını yakmak için kibrit ucuna bir miktarbarut koyduğu, patlamanın bu nedenle yaşandığı belirtildi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı da savcılığa, aynı yönde bir yazı gönderdi.

‘MERAKINDAN ÖLDÜ’

Mehmet Vural’ın asıl birliğinin Siirt değil İstanbul Hasdal olması nedeniyle, soruşturma dosyası İstanbul 1. Ordu Komutanlığı Askeri Savcılığı’na iletildi. Askeri savcılık da, Mehmet Vural’ın ‘merak saiki’yle öldüğüne ve şehitsayılamayacağına kanaat getirerek takipsizlik kararı verdi. Ancak Mehmet Vural’ın eşi yılmadı ve kendilerine ‘şehit’ maaşı bağlanması talebiyle Ankara İdare Mahkemesi’ne dava açtı. İdare Mahkemesi de, aynı gerekçeyle davayı reddetti. Acılı eş bu kez, aynı mahkemeye ‘aile, dul ve yetim’ aylığı alabilmek için başvurdu. Mahkeme, ‘Mehmet Vural’ın barut imha veya barut sandıklarını boşaltma gibi bir görevi olmadığını, kendi kusuru bulunduğunu’ gerekçe göstererek bu davayı da kabul etmedi

ŞEHİT EŞİNİN ZAFERİ

Vural’ın eşi, kocasının ölümünün 20’nci yılında, yani 2013 tarihinde bir kez daha mahkemenin yolunu tuttu, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ne ‘şehitlik unvanı ve şehit maaşı’ talebiyle yeniden dava açtı. Vural Ailesi’nin yüzü son davada güldü. Yüksek İdare Mahkemesi, Vural’a ‘şehitlik’ unvanı verilmesine, eşi ve 3 çocuğuna da şehit maaşı bağlanmasına hükmetti.

KAYNAK: HABERTURK
YORUMLAR 1
  • MURAT 9 yıl önce Şikayet Et
    Şehit bu kadar basit bir kavram olmamalı diye düşünüyorum.İslam uğruna iman uğruna savaşmadan nasıl şehit olunuyor ben kuşkudayım.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Dubai'deki havalimanı sele teslim oldu! Uçakların zor anları kamerada
Güney Kore ile görülmemiş anlaşma! Altay Tankı detayı çok konuşulacak