188 bin kişi köyüne geri döndü!

Terörün onlarca yıldır açtığı yaralar, çözüm süreciyle birer birer sarılıken 188 bin kişi ise köylerine geri döndü.

188 bin kişi köyüne geri döndü!
188 bin kişi köyüne geri döndü!
GİRİŞ 14.03.2015 14:04 GÜNCELLEME 14.03.2015 14:05
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Çözüm sürecinde umutları artıran rakamlar… Doksanlı yıllarda güvenlik sorunu nedeniyle Doğu ve Güneydoğu’daki 14 ilde, 62 bin 448 hanenin bulunduğu köy ve mezra boşaltılmıştı.

386 bin 360 kişi de, evlerini barklarını ve hayatlarını geride bırakarak çeşitli yerlere göçtü. Çözüm sürecinin devreye girmesiyle birlikte, güvenliğin sağlandığı yerlere hızla geri dönüşler sağlandı.

188 BİN KİŞİ GERİ DÖNDÜ

“Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi” sayesinde çeşitli sosyal ve ekonomik imkanlar sağlanan vatandaşlardan 188 bin 861′i köyüne geri döndü.

28 bin 384 hanede ocaklar yeniden tütmeye başladı. Devlet, geçen yıl valiliklerce teklif edilen 64 farklı proje için 19 milyon TL ödenek aktardı. Sadece köyüne dönenlere değil, şehre uyum sağlamaya çalışanlar için de çeşitli programlar devreye sokuldu. 2014 yılında desteklenen 53 yeni projenin 36′sı “Sosyal ve Rehabilitasyon”, 4′ü “Meslek Edindirme ve İstihdam”, 2′si “Altyapı” ve 11′i de “Tarım ve Hayvancılık” temelliydi.

TAZMİNATLARDA ÖDENİYOR

Sağlanan destekler dışında, terörden zarar görenlere tazminat da ödeniyor. İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre, 2014 sonu itibarıyla 181 bin 127 kişiye tazminat ödendi. Halen, çok sayıda ilde komisyonlar çalışıyor. 2014 sonuna kadar Zarar Tespit Komisyonlarına toplamda 364 bin 156 başvuru yapıldı. Bunlardan 339 bin 301′i sonuçlandırıldı. Başvurulardan 181 bin 127′si hakkında tazminat ödenmesine karar verildi. Toplamda ödenen rakam, 3 milyar 340 milyon TL’yi aştı. Başvurular için de süre 2015 sonuna kadar uzatıldı.

Son günlerde yaşanan olumlu gelişmelerin ardından sıra artık, çözüm süreci kapsamında “eve dönüş”lerin başlamasında.

KAYNAK: TÜRKİYE
YORUMLAR 27
  • ıbo 9 yıl önce Şikayet Et
    3 dunya savasını cıkaralım ag^^
    Cevapla
  • mehmet alp 9 yıl önce Şikayet Et
    acaba köylerine geri mi dönüyorlar yoksa devletin verdiği karşılıksız teşvikleri alıp batıda beleş bir yaşammı sürüyorlar.
    Cevapla
  • hayret 9 yıl önce Şikayet Et
    bu kadar olmaz. terörü bitiriyor. millet toprağına gidiyor. içi fitne dolu gezi kafalılara bak. Allah akıl fikir versin
    Cevapla
  • mehmet alp 9 yıl önce Şikayet Et
    devletin güneydoğuya verdiği karşılıksız teşvikleri bilmiyormusun.elektrik faturalarını dahi ödemiyorlar bize ödettiriyorlar yıllardır.beleş yaşamaya alışmış çok kişi var oralarda.yazdığıma fitne diyeceğine sen git bak istersen.
    Cevapla
  • bahane 9 yıl önce Şikayet Et
    ALlah kimsenin kalbini taslastirmasin ne diyeyim..O durumda olmanin ne demek oldugunu sen sicak evindeyken anliyamazssin..Rabbim kimseyi o duruma dusurmesin..
    Cevapla
  • vatandaş 9 yıl önce Şikayet Et
    git bak. ne duruyorsun? içiniz fitne dolu.
    Cevapla
  • malcolmx 9 yıl önce Şikayet Et
    Jitemin öldürdüğü insanlar ne olacak peki benim içime sinmiyor bu iş arkadaş,nasıl onlar diyorsa bu kadar asker öldü çözüm onlara ihanettir aynı şekilde bende diyorum ki jitem yargılanmadan yapılacak barış ölenlerin kanına ihanettir.
    Cevapla
  • şaşırdım 9 yıl önce Şikayet Et
    barış süreci diye bişey olmasın her iki taraftanda ölenler olsun ozaman rahat edersiniz
    Cevapla
  • memedo 9 yıl önce Şikayet Et
    eee derdin ne karşılıklı ölümler devam mı etsin???yabancı ülkeler üzerimize gülüp zayıf düşmüş bir türkiyeyi daha rahat mı idare etsin??
    Cevapla
  • devrim 9 yıl önce Şikayet Et
    bu alcaklalar halen terördiyor kardeşim bir otun oynaniyor diyorum barışmarış diye birşey yok bence derhal bu dilden vazgeçilmeli aksi takrirde gerisini siz düşünün
    Cevapla
  • Mert 9 yıl önce Şikayet Et
    kardesim Kabak tadi veriyorsunuz. Varsa bi fikrin söyle. 30 bin sehit verdik. bir 30 dahami verelim! aklinizi penirlemi yediniz anlamadim gitti...
    Cevapla
  • hakki adli kisiye 9 yıl önce Şikayet Et
    adamlar turistik geziye gelmiyo. ulkelerinde savas var açlık var. boyle bişey senin basina gelseydi de suriyeliler seni istemeseydi ne derdin?
    Cevapla
  • hakkı 9 yıl önce Şikayet Et
    benim başıma gelmiyor çok şükür ülkem ayakta çok sağlam benim Milletim senin milletin kaçarak toprak kazanıyor öylemi para yiyonuz parar..... resmen ülkemizin ekonmois çöksün diye bunları yolluyor taktik bu öğrenin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Beyaz Saray'dan son dakika İsrail ve Hamas açıklaması! Yeni kararı duyurdular
Apple yeni cihazlarını tanıttı! Sürpriz indirim kararı: Giriş seviyesi 15 bin 999'a düştü