'Asırlık rüya' gerçekleşti

Konya Ovası Projesi kapsamında çalışmaları yürütülen "Mavi Tünel" ile Akdeniz'e dökülen sular, ovaya akmaya başladı.

'Asırlık rüya' gerçekleşti
'Asırlık rüya' gerçekleşti
GİRİŞ 23.05.2015 00:02 GÜNCELLEME 23.05.2015 09:32
Bu Habere 111 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin GAP'tan sonra en büyük sulama yatırımı olan Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamında çalışmaları yürütülen "Mavi Tünel" ile Akdeniz'e dökülen sular, ovaya akmaya başladı.

Göksu Havzası'ndaki suların, Bağbaşı, Bozkır ve Afşar barajlarında toplanarak Mavi Tünel vasıtasıyla Konya havzasına aktarılmasının amaçlandığı Mavi Tünel Projesi'nde, ilk kez ovaya su verilmeye başlandı. Böylelikle Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamid döneminde başlayan "asırlık rüya" gerçekleşmiş oldu.

Bağbaşı, Bozkır ve Afşar Barajı'nda toplanan sular, 17 kilometrelik Mavi Tünel vasıtasıyla mavi regülatöre iletiliyor. Buradan Apa Barajı'na aktarılan su, ovada çiftçinin kullanımına sunuluyor.

KOP ile Akdeniz'e boşa akan 700 milyon metreküp su, Konya Ovası'nın su ihtiyacını önemli ölçüde karşılamış olacak.

Tarihi ana tanıklık ettiler

Mavi Tünel'in sularıyla tarım arazilerinin sulanacağı bölgedeki 34 mahallenin muhtarı ile sulama kooperatifi başkanı, bu tarihi ana şahitlik etmek için Kuşça mevkisindeki Mavi Boğaz'a geldi. Heyecanlı bekleyişin ardından yapılan dua ile Mavi Tünel'den ilk su ovaya verildi.

Devlet Su İşleri (DSİ) Konya 4. Bölge Müdürü Mustafa Uzun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi bir olaya tanıklık ettiklerini söyledi.

İlk adımı Abdülhamit Han attı

Uzun, projenin, 150 yıl öncesine dayanan çok büyük bir rüyayı gerçeğe dönüştürdüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu projenin başlangıcını Abdülhamit Han 120 yıl önce yapmıştı. Birkaç kere denemeler yapılmıştı ama yıllar boyu gerçekleştirilemedi. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın bu projenin gerçekleşmesinde büyük iradesi var. Yörenin evladı, Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'nun yoğun gayret ve teşviki var. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun bizzat takip ettiği bir projeydi. DSİ Genel Müdürümüze ve çalışanlarımıza, müteahhitlerimize, emeği geçenlere teşekkür ediyorum."

Bağbaşı Barajı'nda depolanan 190 milyon metreküp suyun, Mavi Tünel vasıtasıyla Apa Barajı'na intikal ettirildiğini anlatan Uzun, bu suyun buradan da sulamada kullanılmak üzere ovaya aktarıldığını ifade etti.

Türkiye'nin en geniş yüzeyli suni gölü

Mavi Tünel'den suların proje kapsamında yapımı devam eden 125 kilometrelik kanal vasıtasıyla Hotamış Depolaması'na iletileceğini ifade eden Uzun, burada oluşacak göletin, 55 kilometrekarelik alanla Türkiye'nin en geniş yüzeyli suni gölü olacağını dile getirdi.

YORUMLAR 111
  • mert mert 8 yıl önce Şikayet Et
    Konya ovasına suyu götürdüler güzelde Nevşehir Derinkuyuda tarımsal sulama için sondaja izin vermiyorlar. Şimdi nasıl olacak konya tarım yapacak derinkuyu ne hali varsa görsünmü denecek. Bizde tarım yapmak istiyoruz arkadaş açın ruhsatları yada bizede su getirin !!!
    Cevapla
  • İzmirli Vatansever 8 yıl önce Şikayet Et
    Muhalefet bunca yıl hala hizmet kelimesinin ne anlama geldiğini anlayamadığından tüm bu yapılan hizmetleri görmezden geliyor. Üstelik vatandaşı enayi yerine koyup sanki 13 senede hiç bir şey yapılmamış gibi davranıyor. Millet uyandı artık.
    Cevapla
  • yasar 8 yıl önce Şikayet Et
    chp mhp hdp konuşur sadece ... AK PARTİ YAPAR
    Cevapla
  • Bayburtlu 8 yıl önce Şikayet Et
    Biz Almanya'dan bu yatırımları Görüyor gurur duyuyoz millet Türkiye'de Görmüyor.bütün Almanlar Tayyip babadan korkuyor niye çünkü bize dik durun dedi korkmayın ben Varım dedi Allah'ına kurban alalım sen varken biz kimden korkarız
    Cevapla
  • ASİL_BEY Halil SOBA 8 yıl önce Şikayet Et
    Köhnemiş zihniyet bu hizmetleri ve yatırımları görmez.700 milyon M2 suyun içinde boğulur giderler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Beyaz Saray'a Gazze boykotu! Biden'ın davetini reddettiler
Avrupa kulüpler sıralaması güncellendi! İlk 20'de 2 Türk takımı