22 saat 34 dakika oruç tutacaklar!

En uzun oruç 22 saat 34 dakika ile Kuzey kutbuna yakın bölgede bulunan İzlanda'nın Reykjavik kentinde tutulacak.

22 saat 34 dakika oruç tutacaklar!
22 saat 34 dakika oruç tutacaklar!
GİRİŞ 17.06.2015 15:17 GÜNCELLEME 18.06.2015 10:22
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Dünya genelinde en uzun oruç 22 saat 34 dakika ile beyaz gecelerin yaşandığı Kuzey Kutbuna yakın bölgelerde, en kısa oruç ise yaklaşık 9 saat ile Arjantin'in en güneydeki kenti Ushuaia'da tutulacak. Kuzey bölgelerinde yaşayan Müslümanlar iftarı gece yarısına doğru yapacak.

Türkiye'de en uzun orucu Ramazan ayının ilk gününde 17 saat 37 dakika ile ülkenin en kuzeyindeki il olan Sinop'ta yaşayan vatandaşlar tutacak. En kısa oruç ise 16 saat 38 dakika ile en güneydeki şehir Hatay'da tutulacak. Ramazan'ın ilk iftarı ise Hakkari'de yapılacak. Günlerin giderek kısalması nedeniyle son oruç ilkinden yaklaşık yarım saat daha kısa olacak.

Dünyada en uzun oruç 22 saat 34 dakika olacak

Ramazan ayının yaz dönemine denk geldiği Kuzey yarım kürede en uzun oruç yaz gün dönümünün yaşanacağı, aynı zamanda en uzun gün olan 21 Haziran'da tutulacak. Bu günden itibaren kuzey yarım kürede oruç tutma süreleri giderek kısalırken, aynı oranda güney yarım kürede uzayacak.

Dünya genelinde Müslüman nüfusun bulunduğu yerler göz önünde bulundurulduğunda, Diyanet İşleri Başkanlığı imsakiyesine göre Ramazan ayının en uzun orucu 22 saat 34 dakika ile Kuzey kutbuna yakın bölgede bulunan İzlanda'nın Reykjavik kentinde tutulacak. İsveç'in kuzeyindeki Kiruna ve Norveç'in Tromso kentinde oruç süresi yaklaşık 22 saati bulacak. Stockholm, Oslo, Kopenhag ve Helsinki'de ise 20 saat civarında olacak.

İlk gün oruç, gurbetçilerin en yoğun olduğu Berlin'de 18 saat 22 dakika, Brüksel'de 18 saat 9 dakika, Amsterdam'da 18 saat 24 dakika, Paris'te 17 saat 49 dakika tutulacak. Londra'daki Müslümanlar ise 18 saatten biraz daha fazla oruçlu kalacak.

İftarla imsak arasında 3 saat 27 dakika bulunan ABD'nin Alaska eyaletindeki Anchorage bölgesinde ise akşam ezanı 23.48'de okunacak.

En kısa oruç 8 saat 57 dakika

En kısa oruç ise şu an kış mevsiminin yaşandığı güney yarım kürede, kutup noktasına yakın bölgelerde tutulacak. En kısa orucu ise 8 saat 57 dakika ile Arjantin'in Ushuaia kentindeki Müslümanlar tutacak.

Nüfusun yüzde 2'sini Müslümanların oluşturduğu Avustralya'da ortalama oruç süresi 12 saat olacak. Ülkenin güneyindeki Tasmania adasında 11 saatten biraz daha kısa bir süre oruç tutulacak.

Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da 13 saat 45 dakika, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de ise yaklaşık 16 saat oruçlu kalınacak. 

Pakistan'da hilal gözlenecek

Pakistan'da ise Ramazan, 'Ruhet-i Hilal' adı verilen ve Karaçi kentinde toplanacak heyetin hilalin görüldüğünü açıklamasıyla başlayacak. Hilalin görülmesinin ardından ilk sahura kalkılacak. Bu durum bazı yıllarda ülkenin bir çok İslam ülkesinden daha geç Ramazan'a başlamasına neden oluyor. 

Sıcak ve nemli havanın hakim olduğu ülkede, Ramazan ayı muson yağmurları öncesi sıcaklıkların zirveye çıktığı döneme denk geliyor. Ortalama oruç süresi 17 saat olacak. Her yıl olduğu gibi bu yıl da başkent İslamabad'daki ülkenin en büyük camisi Faysal Camisi Ramazan boyunca rengarenk ışıklarla süslenecek.

Her camide hatimle namaz

Afganistan'da oruç süresi ortalama 17 saat olacak. Teravih namazının Kur'an-ı Kerim hatmiyle kılınmasına büyük önem verilen ülkedeki her camide en az bir kere hatim yapılıyor, bazı camilerde ise teravih namazlarında haftada bir hatim indiriliyor. 

Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'de de Müslümanlar ortalama 17 saat oruç tutacak. Yaklaşık 1,4 milyar insanın yaşadığı Çin'de 56 etnik azınlıktan 10 tanesi Müslüman. Hui (Çinli Müslümanlar), Uygur, Kırgız, Kazak, Tacik, Tatar, Özbek, Salar, Baoan ve Dongşiang etnik azınlıkları, ülkenin kuzey ve kuzeybatısında yaşıyor. Çinli Müslümanlar, bu özel ayda camilerde sık sık bir araya gelerek Ramazan'ın fazileti hakkında sohbet ediyor, imece usulü iftar organizasyonları düzenleyerek bu ayı birlikte idrak etmeye çalışıyor. 

Nüfusun yaklaşık yüzde 80'ini Müslümanların oluşturduğu Kırgızistan'da ülke genelindeki yaklaşık 2 bin camide Ramazan ayı boyunca iftar ve sahur sofraları açılacak. Ülkede ayrıca şehir merkezlerindeki tüm camilerde teravih namazları hatimle kılınacak. 

Kazakistan'da ise Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından görevlendirilen 19 din görevlisi ülkenin değişik bölgelerindeki camilerde hatimle namaz kıldıracak. Diyanet İşleri Başkanlığı yayını olan ve Kazakça-Rusça olarak 12 bin adet basılan ''Temel Dini Bilgiler'' kitabı da Ramazan ayı boyunca camilere gelenlere hediye edilecek.

Yüzölçümü bakımından dünyanın en büyük ülkesi olan Rusya'da başkent Moskova'daki Müslümanlar oruca 01.51'de başlayacak, 21.18'de oruçlarını açacak. Yaklaşık 20 saat 30 dakika olan oruç süresi "Beyaz geceleriyle" meşhur St. Petersburg'da 21 saatin de üzerine çıkacak. Kazan'da ise yaklaşık 19 saat 30 dakika oruç tutulacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • Orhan 8 yıl önce Şikayet Et
    buralarda bile oruç tutan sayısı azaldı. var mı dır ki oralarda oruç tutan
    Cevapla
  • bu ne demek 8 yıl önce Şikayet Et
    böyle saçmalık olmaz. bayındıra kulak vermek lazım.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
'İsraf' saltanatı ifşa oldu!
Çanakkale Savaşında neler yaşandı?