Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dev 'yazılım' hamlesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bilişim alanında dev bir projenin startını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dev 'yazılım' hamlesi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dev 'yazılım' hamlesi
GİRİŞ 06.07.2015 04:45 GÜNCELLEME 06.07.2015 04:55
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Üç aşamadan oluşan proje, parlak beyinlerden istifade etme, öğrencilere yazılımı sevdirme ile kamu ve özel sektör işbirliklerini kapsıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin bilişim alanında sıçrama yapması için önemli bir plan hazırladı. Erdoğan, dünya çapında bilişim uzmanları, programcılar ve yazılımcılar yetişmesi için özel bir projeyi hayata geçirecek. Cumhurbaşkanı, yazılım, e-girişim ve bilişim teknolojileri alanlarının parlayan yıldızları ile bir araya gelecek. Türkiye'nin bu alanlardaki sorunlarını ve yapılması gerekenleri dinleyecek. Özel sektör ve kamunun bu alana ilgisini artıracak adımları belirleyecek. Gelecek nesillerin bu alana ilgisini artırmak için öğrencilerle bilişim şenliklerinde bir araya gelecek. Erdoğan bu şenliklerde, Türkiye'yi bilişim ve yazılım alanında sıçrama yapması için öğrencilerle birlikte program ya da oyun komutu yazacak. Proje kapsamında, bu alanda dünyanın lideri konumundaki İskandinav ülkelerinin izlediği yollar örnek alınacak. 

ÜÇ AŞAMALI PROJE 

Cumhurbaşkanlığı'nın yapısının değişmesi ile birlikte, her alanda çalışan ve projeler üreten bir yapı sağlandı. Yeni yapı çerçevesinde toplumsal tüm konulara ilişkin projeler üretilirken bunlardan biri de bilişim alanı oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde başlattığı, Fatih Projesi, tablet bilgisayar ve akıllı tahta gibi uygulamalara ve yatırımlara rağmen, Türkiye'nin bilişim ve yazılım alanındaki zayıf karnesi masaya yatırıldı. Öğrencilerin ellerindeki imkânları bu alanlar yerine sosyal medya ve oyun için kullandığı tespit edilirken, gelecek için önemli yatırımlarını bilişim alanında sıçramaya dönüştürecek adımlar atılması kararı alındı. Genç nesilin bu alana ilgisini artırmayı sağlayarak bu sıçramanın gerçekleşebileceği tespiti yapıldı. Türkiye'nin bilişimde sıçraması için Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hayata geçirilecek 3 aşamalı projenin startı verildi. 

PARLAK BEYİNLERLE BULUŞACAK

Erdoğan ilk olarak, yazılım, e-girişim ve bilişim teknolojileri alanlarında son dönemde önemli işlere imza atan parlak beyinler ile bir araya gelecek. Cumhurbaşkanlığı Sofrası bu amaçla düzenlenecek ve son dönemde önemli programlara, yazılımlara ve e-ticaret alanında projelere imza atan isimlerle bu alanın önemli akademisyenleri davet edilecek. Erdoğan, Türkiye'de yazılım ve bilişim alanındaki tüm sorunları, eksikleri dinleyecek, arzulanan seviyeye gelmek için neler yapılabileceğini konusunda tavsiyelerini alacak.

KAMU VE ÖZEL SEKTÖRE ÇAĞRI

Erdoğan daha sonra, yazılım alanında en büyük eksiklik olarak kabul edilen sponsor meselesini çözmek için yazılım alanında çalışan gençler ile yatırımcıları ve devletin kurumlarını bir araya getirecek. İş dünyasından bu alanda yapılan yazılım ve programlara yatırım yapmalarını isteyecek. Gençlerin kamu tarafından desteklenmesi için de gerekenleri hükümet yetkililerine iletecek. Bu alanın lideri konumundaki İskandinav ülkelerinde uygulanan kuluçka merkezleri örnek gösterilecek.

ÖĞRENCİLERLE YAZILIM ŞENLİĞİ

Erdoğan'ın hayata geçireceği projenin üçüncü ayağını ise gelecek nesillerin bilişim alanına ilgisini garanti altına alacak bir hamle olacak. Türkiye çapında bilişim şenlikleri düzenlenecek. Öğrencilerin bu alana ilgisini artıracak bu şenliklerde Erdoğan, öğrencilerle birlikte basit bir oyun yada program komutu yazacak. 1 milyon öğrencinin Türkiye'nin çeşitli yerlerinden online bağlantı ile katılımının sağlanacağı bu etkinlik ile bu alana ilginin artacağına kesin gözü ile bakılıyor. Dünyadaki örnekleri de inceleyen Cumhurbaşkanlığı ekibi, dünyanın yazılım devlerinden Estonya'nın benzer projeleri hayata geçirerek bugünkü başarılı noktaya geldiğini ifade etti.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 16
  • bilişim eğitimcisi 8 yıl önce Şikayet Et
    ilkokuldan liseye zorunlu bilişim dersleriyle ancak bu sağlanabilir. bilişim öğretmenlerinin yönlendirmesi olmadan geleceğin bilişim uzmanları yetişemez
    Cevapla
  • bilişim öğretmenleri 8 yıl önce Şikayet Et
    bilişim dersleri artmalı bunlar için. orta okul ve lise de
    Cevapla
  • Gelecek ve Bilişim 8 yıl önce Şikayet Et
    Gelecek için bilişimde öncü olmak tek hedefimiz olmalı
    Cevapla
  • Bilişim ve Gelecek 8 yıl önce Şikayet Et
    Zamanında yapılacak müdahaleler bu ülkeyi taşıyacaktır geç kalmayalim yetistirelim çocuklarımızı ülkemizi. .
    Cevapla
  • derya 8 yıl önce Şikayet Et
    Bilisim teknolojileri ve yazilim dersine gereken onem verilmedikce bu is yurumez. Cocuklar bilgisayari sadece oyundan ve sosyal paylasim sitelerinden ibaret saniyor. Anne baba ve bazi siyasetcilere göre de boyle cocuklarda bilgisayar uzmani oluyor. Ilkokuldan itibaren programlama cocuklara anlatilmali. Ilkokildaki ogrenci emek verildigi zaman cok iyi calismalar cikiyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ve ASELSAN onu da bitirdi! Oyun değiştirecek müthiş sistem...
İsmail Saymaz: Bir binayı almayı beceremeyenlere iktidarı teslim ederler mi?