250 milyar dolar iddiası

Terör saldırıları ve kanlı darbe girişimi sonrası Türkiye'de ekonomi nasıl şekillenecek?

250 milyar dolar iddiası
250 milyar dolar iddiası
GİRİŞ 22.07.2016 08:58 GÜNCELLEME 22.07.2016 15:23
Bu Habere 51 Yorum Yapılmış

Haber7.com yazarı Taha Dağlı bugünkü köşe yazısında Türkiye'yi ekonomik yönden nasıl bir üç ayın beklediğini yazdı. Dağlı çok çarpıcı bir noktaya dikkat çekerek "Suudi Arabistan ve Katar kaynakları, önümüzdeki 6 aylık süreçte Arap ülkelerinden Türkiye’ye 250 milyar dolarlık akış sağlayacak." dedi.

ERDOĞAN 'TEDBİR ALDIK' DEDİ

Terör saldırıları, kanlı darbe girişimi ve olağanüstü hal, ekonomik kriz aslında bu üç büyük felaketin doğal sonucu olarak öngörülür.Peki Türkiye’yi nasıl bir 3 ay bekliyor özellikle de piyasaları?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, olağanüstü hal ilanını açıklarken, ekonomik krize karşı tedbirlerin alındığını söyledi.

Ekonomik kriz aslında Türkiye adına hem içinde bulunduğu şartlar hem de etrafındaki diğer ülkelerin darboğazda olması nedeniyle sürekli kapıda bekleyen tehlike gibiydi.

Hatta ekonomik kriz çıkacak diye korku pompalayanlar bile çıktı.

KÖRFEZ SERMAYESİ TÜRKİYE'DE

Körfez sermayesinin rotası son 1 yıldır Türkiye’ye çevrilmiş durumda. Suudi Arabistan öncülüğünde bir çok Arap ülkesi, Türkiye’ye yatırım yapıyor. Bu durum özellikle 1 Kasım 2015 seçimleri sonrası iyice rayına oturdu.

250 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Darbe girişimi Körfez ülkelerinde de geniş yankı uyandırdı. Suudi Arabistan ve Katar kaynakları, önümüzdeki 6 aylık süreçte Arap ülkelerinden Türkiye’ye 250 milyar dolarlık akış sağlanacağını iddia etti.

Bir çok ekonomi yazarı, darbe girişimine karşı halkın cesur şekilde karşı koymasını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomik ve siyasi politikalarına bağlıyor.

TERÖR VE DARBE GİRİŞİMİNE RAĞMEN EKONOMİ AYAKTA

“Başarısız darbe girişimi ve Ekonomik yankıları” başlıklı bir yazı kaleme alan Ahmed El-Şelgami, Haziran ayında yeni hükümetin açıkladığı ekonomi programına dikkat çekti, Türkiye’de terör saldırıları ve darbe girişimine rağmen bankacılık sisteminin ayakta olduğunu vurguladı.

Arap yazar, makalesinin devamında Körfez ülkelerinden Türkiye’ye önümüzdeki 6 ay içinde sıcak para akışının kesilmeden devam edeceğini böylece Türkiye’ye gelen paranın, 2016 yılı içerisinde 1 yıllık toplam 200 milyar doların üzerine çıkabileceğini söyledi.

SICAK PARA AKIŞI DEVAM EDECEK

Katarlı Dr. Amir El Busleme adlı ekonomi yazarı da benzer konuya değindi. Türkiye’nin güçlü ekonomik ve siyasi yapısının, darbeye karşı durduğuna dikkat çekti.

Yazar, ”Türkiye’yi darbeden ilk önce Allah ikinci olarak da ekonomik yapısı korudu” ifadelerini kullandı.

“Esinlenilmiş Darbe Girişimi” adlı yazısında Dr. El-Busleme Körfez ülkelerinden Türkiye'ye sıcak para akışının artacağını, ilk etapta 50 milyar dolarlık yatırımın gerçekleşebileceğini söyledi. Katarlı ekonomi uzmanına göre uzun vadede bu rakam, 250 milyar dolara kadar çıkabilir.

SINIRSIZ LİKİDİTE AKIŞI

Londra merkezli, Katar finansörlüğündeki “alaraby.co.uk” adlı haber kanalı ise darbenin başarısız olmasındaki nedenin güçlü ekonomik yapı olduğunu savunurken, darbe girişimi sonrası Merkez Bankasının faiz oranlarını düşürmesinden sonra yine dikkati körfezden gelen veya gelebilecek olan sınırsız likidite akışına çekti.

Peki darbe girişimi sonrası piyasalardaki yabancı sermaye ne durumda? En güçlü örnek yine Suudi Arabistan ve Katar’dan.

KATARLILAR 1 HAFTADA 4 MİLYAR DOLAR BIRAKTI

15 Temmuz sonrası Suudi işadamları hala Türkiye’ye gelmeye devam ediyor. Şu an 4 bine yakın Suudi yatırımcı Türkiye’de bulunuyor.

Yine 15 Temmuz sonrası rakamlara bakınca, bir haftalık süreçte Nomow Capital ve İskan adlı iki Suudi şirketin, Türkiye’de 500 milyon dolarlık yatırımın altına imza attıklarını görüyoruz.

Püskürtülen darbe sonrası çekinmeden Türkiye’ye gelen Katarlı yatırımcıların, bir haftalık bıraktıkları bilançonun ise yaklaşık 4 milyar dolar olduğu belirtiliyor.

Körfez ülkelerinin Türkiye’de para yatırdığı bölgelerin başında ise İstanbul, Yalova, Bursa ve Trabzon geliyor.

TÜRKİYE YATIRIM MERKEZİ

Özetle, Türkiye’deki kanlı darbe girişimi yabancı yatırımcıyı korkutmamış, aksine darbenin püskürtülmesi Türkiye’nin daha da cazip bir yatırım merkezi olarak tanımlanmasına neden oluyor.

Sonuçta darbe başarılı olmadı, bunun altında da sarsılmaz ekonomik yapı yatıyor.

Taha Dağlı - Haber7.com

 

YORUMLAR 51
  • Nejdet 7 yıl önce Şikayet Et
    Sudi Arabistan ve katarlı kardeşlerimiz bu günlerde yürekleri bizimle beraber attığı ve yanımızda oldukları için Allah onlardan razı olsun.İşte islam kardeşliği budur.
    Cevapla
  • Alper 7 yıl önce Şikayet Et
    Müslümanım diyenler vergisini ödese(zekat)ülke kimseye muhtaç olmaz ama vergi kaçakcılığı yaparak islamdan dönüyorlar malum Hz Ebubekir vergi kaçakcılarına savaş açmıştı islamdan döndüler diye.FETÖ islamın bütün yasaklarını çiğnediği için dünyanın en aşağılık durumuna düştü,her Müslüman veya Türk vatandaşı kuruş vergi kaçırmamalı,yalan beya vermek bile insanı islamdam çıkarabilir aman dikkat.
    Cevapla
  • Kgt 7 yıl önce Şikayet Et
    Zekatin ne olduğu bi araştır kardeşim vergi ile ne alakası var
    Cevapla
  • adem 7 yıl önce Şikayet Et
    verginin zekat olduğunu nerden çıkardın kardeş. zekat fakir fukaraya verilmesi gereken paradır. bunu bir araştır.
    Cevapla
  • şakşuk 7 yıl önce Şikayet Et
    pek inandırıcı değil gibi
    Cevapla
  • Selâmi 7 yıl önce Şikayet Et
    yazmış olmak için mi yazdın zırvanı.?
    Cevapla
  • Nacre Nacre 7 yıl önce Şikayet Et
    Sen rahat ol Cumhurbaşkanım.Bu güzel ülkemin güzel insanları Allah rızası için yardım yapmaya devam ettikçe Allah'in izniyle ayakta dururuz.Bizim avrupaya ona buna ihtiyacımız yok.Allah bizimle olsun yeter.
    Cevapla
  • MerT RTE askeri 7 yıl önce Şikayet Et
    kellemi veririm senin için reis
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP'deki para kulesi skandalında maskeleri düşürecek çağrı: Eğer Kaftancıoğlu konuşursa...
Alçakça anlaşmayı duyurdu!