Zeytin Dalı Harekatı nedir? Afrin Operasyonu'nda son durum nedir?

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından, Suriye'nin kuzeybatısında yer alan Afrin bölgesine yönelik ''Zeytin Dalı Harekatı'' başlatıldı. Afrin Operasyonunun başlamasıyla birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri'nce başlatılan bu harekata Zeytin Dalı Harekatı adı verilmesinin ardından kamuoyu tarafından ne olduğu merak edilerek sorgulamalara hız kazandırıldı. İşte, Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin en son gelişmeler...

Zeytin Dalı Harekatı nedir? Afrin Operasyonu'nda son durum nedir?
Zeytin Dalı Harekatı nedir? Afrin Operasyonu'nda son durum nedir?
GİRİŞ 24.01.2018 08:53 GÜNCELLEME 24.01.2018 08:54
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerçekleştirdiği Afrin Operasyonuna, Zeytin Dalı Harekatı adı verilmesinin hemen sonrasında hızlı bir şekilde gündemin nabzına oturarak vatandaşlar tarafından bu harekata neden Zeytin Dalı Harekatı adı verildiği araştırma konusu haline geldi. Bununla birlikte milyonlarca kişinin gözü kulağı Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen Zeytin Dalı Operasyonda son duruma çevrildi. Öte yandan, Afrin Operasyonu, Afrin'in nerede yer aldığı, Zeytin Dalı Harekatının amacı diğer sorgulanan başlıklar arasındaki yerini alıyor. Peki; PKK/DEAŞ/PYD-YPG ve KCK'ya mensup teröristleri etkisiz hale getirmek için başlatılan büyük bir operasyon niteliğine sahip Zeytin Dalı Harekatı nedir? İşte, Afrin Operasyonu'nda son durum...

ZEYTİN DALI HAREKATININ AMACI NEDİR? NEDEN ZEYTİN DALI HAREKATI ADI VERİLDİ?

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Zeytin Dalı Harekatının amacı da ifade edildi. Zeytin Dalı Harekatı, Türkiye sınırlarında ve operasyonun gerçekleştirildiği bu bölgede tamemen güvenlik ve istikrarın sağlanması olduğu belirtildi. Bununla birlikte Zeytin Dalı Harekatını bir diğer amacı olarak ise, “Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak” olduğu sözleri vurgulandı.

Afrin, Suriye’nin kuzey batısında olan kent. Kentin nüfusu 50.000’in üzerindedir. Zeytin ağacı Afrin’in sembolüdür ve zeytin için önemli bir üretim merkezidir. Zeytinyağı ve tekstil ve Halep sabunu kentin yerel sanayilerinden bazılarıdır.

ZEYTİN DALI NE DEMEK?

Zeytin Dalı, yüzyıllar boyunca barışın bir simgesi olarak görülmektedir. Çünkü, Beyaz bir güvercinin Hz. Nuh'un gemisine tufan sonrası canlılık göstergesi olarak ağzında zeytin dalı ile dönmesi nedeni ile kabul edilir. 

Yunan mitolojisinde ise, Athena, Atina'nın sahibi olabilmek için Poseidon ile yarış halindedir. Poseidon, üç dişli mızrağını Akropolis'e saplayarak deniz suyunun fışkırmasını sağlayarak şehre sahip olur. Athena ise buna karşılık şehre bir zeytin ağacı diker. Zeus'un başkanlığını yaptığı, tanrı ve tanrıçaların huzurunda kurulan mahkemede yeryüzüne daha güzel bir hediye verdiği belirlenen Athena haklı bulunur. Böylece bölgeye zeytinin ilk getirilişi Athena'ya mal edilir. Tüm bunlara dayanılarak Antik Yunanistan'da gelinlere zeytinden yapılan bir taç giydirilir ve Antik Olimpiyat Oyunları'nda birinciler zeytin dalıyla ödüllendirilirdi.

zeytin dalı harekatı ile ilgili görsel sonucu

İŞTE, ZEYTİN DALI HAREKATINDA SON DURUM...

ZEYTİN DALI OPERASYONU PLANLANANDAN ÇOK DAHA HIZLI İLERLEDİ!

AFRIN’e yönelik Zeytin Dalı Harekâtı’nda, Özgür Suriye Ordusu ( ÖSO) birliklerinin önceki gün Azez-Gülbaba sınır hattından başlattığı kara operasyonu, dün Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) 6 bin 400 askerin katılımıyla sürdü. Operasyonun ilk 48 saatinde 7.5 kilometre içeri giren TSK ve ÖSO, planlanandan çok daha hızlı ilerledi. Normal koşullarda operasyonun 4’üncü gününde ulaşılması hedeflenen, bölgeye 2’nci günde ulaşıldı.

zeytin dalı harekatı nedir ile ilgili görsel sonucu

TERÖRİSTLER BEYAZ BAYRAK ÇEKTİLER!

Öte yandan, terör örgütü PKK’nın yollara döşediği 17 tuzak imha edildi. Bölgedeki 370 PKK’lı teröristin TSK hatlarından 7 kilometre geri çekildiği kaydedildi. Şırnak Silopi’deki Altubey Hudut Karakolu sorumluluk sahasından gözlenen PYD karakolu ile Yankale Hudut Karakolu sahasından gözlenen karakoldaki sözde PYD flamasının indirildiği, yerine beyaz bayrak asıldığı belirtildi. Çok sayıda kontrol noktası ve köyün de ele geçirildiği belirtiliyor.

zeytin dalı harekatı nedir ile ilgili görsel sonucu

PKK’NIN KONTROL ALTINDA TUTTUĞU 21 NOKTA KULLANILAMAZ HALDE!

Özellikle Kırıkhan-Hassa hattının karşındaki Afrin’e bağlı Raco, Şedia ve Surki bölgelerinde çatışmaların yoğunlaştığı ifade edilirken, PKK’nın kontrol altında tuttuğu 21 nokta kullanılamaz hale getirildi.

zeytin dalı harekatı nedir ile ilgili görsel sonucu

TERÖRİSTLER TÜM HIZIYLA TEMİZLENMEYE DEVAM EDİYOR!

130 kilometre genişlik ve 7-9 kilometre derinlikteki operasyon sahasında TSK, MİT ve ÖSO eşgüdümlü faaliyet yürüttü. Afrin’e 9 koldan ilerleyen birlikler, PKK ve YPG kontrolündeki 69 köye girdi, 9’unu tamamen temizledi.  Raco ve Bülbül beldelerine bağlı Şenkal, Kurni, Bali, Edamanlı köyü ile Kita, Kordo ve Bibno çiftlikleri, Suriye Tel Tepesi, 240. Tepe ve 2 tepe daha ele geçirildi. Sınırın Türkiye tarafında kurulan 7 askeri üsten 3’ünün, “ileri askeri üs” olarak Raco, Kırmızı Köy ve Şedia’ya taşınacağı kaydedildi. Alandaki 2 bin 150 kişilik öncü askeri kuvvete, bugün alan kontrolü sağlayacak bin kişilik grubun ekleneceği öğrenildi.

zeytin dalı harekatı ile ilgili görsel sonucu

AFRİN NEREDEDİR?

Tarihi Hititlere, M.Ö. 1000’lere kadar uzanan ve önemli tarihsel kalıntıları barındıran Afrin çok erken dönemde, Kudüs’ün de fethedildiği 637 yılında Müslümanların hâkimiyetine girdi. Osmanlı döneminde Afrin Kilis’e bağlı bir kaza konumundaydı. Haritaya bakıldığında Afrin, Türkiye içlerine bir koç başı gibi uzanan coğrafi bir mevkiye sahiptir.

Afrin tam olarak nerede İşte Afrinin haritadaki yeri ve Türkiye için önemi

AFRİN BÖLGESİ TERÖRİSTLERDEN TEMİZLENİRSE...

Afrin bölgesi de teröristlerden temizlenirse, Türkiye’nin güney sınırında yaklaşık 10 bin kilometre karelik bir alan Türkiye nüfuzunda olacak. Fırat Kalkanı harekatının icra bölgesi ve İdlib’in ardından Afrin’de yapılacak bir harekatla, Doğu Akdeniz’e ulaşmayı hedefleyen PKK kuşağı tamamen engellenmiş olacak.

zeytin dalı harekatı nedir ile ilgili görsel sonucu

YORUMLAR 2
  • Murat 6 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel anlatıyor
    Cevapla
  • hamdi 6 yıl önce Şikayet Et
    Zeytin dalı harekatı hayırlı uğurlu olsun mevlam yar ve yardımcımız olsun zeytin biliyorsunuz kuran ı kerimde geçer rabbim gazamizi mübarek eylesin amin
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Hakan Fidan'dan yeni Kandil yapılanmasına uyarı: Hatadan dönün
TUSAŞ Genel Müdürü Kotil: KAAN 2028'de yerli motorla uçmazsa başımız belaya girer