ABD'nin ajanı Papaz Brunson kimdir?

Türkiye - ABD krizi sonrasında, dolar her geçen gün rekor üstüne rekor kırmaya devam ediyor. Amerika, Türkiye’ye Çarşamba gününe kadar ev hapsinde tutulan papaz Andrew Brunson’un serbest bırakılması için süre verdiğini öne sürüyor. Peki ABD-Türkiye arasında krize neden olan Brunson kimdir, suçu nedir?

ABD'nin ajanı Papaz Brunson kimdir?
ABD'nin ajanı Papaz Brunson kimdir?
GİRİŞ 12.10.2018 10:15 GÜNCELLEME 12.10.2018 15:15
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Terör örgütleri FETÖ VE PKK adına suç işlediği iddiasıyla 9 aralık 2016'da tutuklanan ABD'li papaz Brunson Türkiye - ABD arasında krize neden olmuş ABD ve Türkiye karşılıklı olarak yaptırım kararları almıştı. Yaptırım sonrası dolar rekor kırarken krize sebep olan papaz Brunson merak konusu oldu. Peki, Andrew Brunson kimdir, neyle suçlanıyor? İşte, detaylar..

ABD’DEN KÜSTAH YAPTIRIM AÇIKLAMASI!

 

 

ABD ile Türkiye arasında papaz Andrew Brunson ve iki bakana yaptırım uygulanması nedeniyle tırmanan krizde yeni bir iddia ileri sürüldü. Söz konusu iddiaya göre ABD tarafı, Washington'da dün yapılan görüşmelerde Türkiye'ye Brunson'ı serbest bırakması için önümüzdeki çarşambaya kadar süre verdi.

İngiliz finans gazetesi Financial Times iddiayı, Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü'nden Türkiye uzmanı Soner Çağaptay'a dayandırdı. Çağaptay gazetenin TL'deki değer kaybına ilişkin haberi için verdiği demeçte, ‘ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John Sullivan'ın Türk yetkililere, Ankara'nın Brunson'ı bırakmak için önümüzdeki hafta çarşambaya kadar süresi olduğunu söylediğini‘ öne sürdü.

Atlantik Konseyi isimli düşünce kuruluşundan Türkiye uzmanı Aaron Stein de, ‘ABD Dışişleri'nde yapılan görüşmelerde Türk heyetine Brunson'ın bırakılması için bir ültimatom verildiğini‘ iddia etti. Stein, "ABD'nin pozisyonu net — artık anlaşma pazarlığı yok" dedi.

PAPAZ BRUNSON NEDEN TUTUKLANMIŞTI?

Pastör Brunsan 2016'nın Ekim ayında eşiyle birlikte ifadeye çağrıldı. Gözaltına alınan Brunson ve eşi Norine Brunson, 13 gün sonra serbest bırakılmıştı. Pastör Brunson, FETÖ yapılanmasına üye olduğu gerekçesiyle tutuklandı.Basında yer alan haberlerde, Pastör'ün bir gizli tanığın verdiği ifade doğrultusunda tutuklandığı bildirilmişti.

Pastör Brunson,Ağustos 2017'de, İzmir F Tipi Cezaevi'nde yatmakta olduğu sırada bu kez de "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasi veya askeri casusluk amacıyla temin etme", "Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" ve "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından da tutuklanması talep edildi.

Pastör Brunson, Ağustos 2017'de bir kez daha tutuklanması isteminin değerlendirildiği duruşmada verdiği ifadede hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini söyledi. 7 Mayıs 2018'deki duruşmada da tahliye talebi kabul görmedi.

TANIMIYORUM DEDİĞİ FETÖ İMAMİ İLE 293 KEZ MESAJLAŞMIŞ!

Brunson'ın ABD'li bir askere gönderdiği 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin başarısız olmasından üzüntü duyduğuna ilişkin mesaj içeriklerine yer verilen iddianamede, cep telefonundaki "Türkleri sallayacak bazı olayları bekliyorduk. İsa'ya dönmek için gerekli koşullar oluştu. Darbe teşebbüsü bir şoktu. Birçok Türk geçmişte de olduğu gibi askeriyeye güvendi ancak bu sefer çok geçti. Ve darbe teşebbüsünden sonra bu başka bir sallama. Sanırım olaylar daha da kötüye gidecek. Sonunda biz kazanacağız." mesajı da dosyaya eklenmişti. Teknik incelemede de sanık Brunson'ın, görüşmediğini öne sürdüğü FETÖ'nün sözde Ege bölge imamı firari sanık Bekir Baz ile birbirlerine çok yakın yerde 293 kez GSM sinyali de tespit edilmişti.

PAPAZ ANDREW BRUNSON KİMDİR?

Tam adı Pastör Andrew Craig Brunson olan papaz, 1968 yılında doğmuştur. Sırasıyla Trinity Evangelical Divinity School, Erskine Theological Seminary, Aberdeen Üniversitesilerinden mezun oldu.

Norine Brunson ile evli olan Pastör Brunson'un bu evliliğinden Jacqueline Furnari adında bir çocuğu vardır.

BRUNSON 2011'DE VURULMUŞTU

Papaz Brunson, 11 Nisan 2011'de Alsancak'taki Protestan Diriliş Kilisesi avlusunda sohbet ederken, Manisalı Mehmet Ali Eren tarafından silahla vurulmuştu. Brunson hafif yaralanmıştı. Saldırgan, Brounson'u vurduktan sonra "Vatan haini iki kiliseyi bombalayacağız. Bunun hesabını El Kaide soracak" diye bağırmıştı.

SERBEST BIRAKILACAK MI?

Türkiye'de 'casusluk ve terör suçlamaları' iddiasıyla hakkında 35 yıl hapis cezası istenen, tutukluluğu ev hapsine çevrilen ABD'li din adamı Andrew Craig Brunson yargılanmak üzere Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ne götürüldü.

Yoğun güvenlik önlemleri altında evinden alınan Brunson'ın yargılandığı davanın duruşması bu yerleşkede yapılacak.

Washington ve Ankara arasında varılan gizli bir anlaşma sayesinde iki yıldır tutuklu bulunan Amerikalı rahip Andrew Brunson'ın cuma günkü duruşmada hakkındaki iddiaların düşürülüp serbest bırakılacağı ileri sürüldü.

YORUMLAR 16
  • jamal 5 yıl önce Şikayet Et
    şimdi ajan bronson serbest mi bırakıldı
    Cevapla
  • emre 5 yıl önce Şikayet Et
    evet. Trump ile görüşecek
    Cevapla
  • dede 5 yıl önce Şikayet Et
    papaz brunson demeyin. ajan brunson demeniz lazım..
    Cevapla
  • cekdar ördek 5 yıl önce Şikayet Et
    dolar ne kadara yükselirse yükselsin ama bu gawur papaz ev hapsi deilde tek kişilik hüçrede kalmalı günde yarım ekmek vermeli sayın baş komtanımız erdoğana sesleniyorum türkiye abd.den kormuyor
    Cevapla
  • Mb.. 5 yıl önce Şikayet Et
    Abd saldırısından sonra durum riskli oldu diye bu herifi kapalıya alacak bir savcı yok mu??
    Cevapla
  • Haaa 5 yıl önce Şikayet Et
    Ev hapsinden alın bu deyusu atın zindanlara
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında nisanda değişiklik olmayacak