Erbil saldırısının faili nerede yargılanacak?

Erbil'de Türk konsolosluk çalışanının şehit olduğu saldırıyı düzenleyen teröristin yakalanması için operasyon sürüyor. Hem MİT, hem de Iraklı yetkililerin teröristin yakalanması için çalışma başlattı. Yakalanması durumunda ise hangi ülkede yargılanacağı merak ediliyor. Ankara, teröristin yakalanması durumunda Türkiye'de yargılanması için talepte bulunacak.

GİRİŞ 19.07.2019 13:04 GÜNCELLEME 19.07.2019 14:58
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

Geçtiğimiz günlerde Irak'ın Erbil kentinde yaşanan terör saldırısı Türkiye'yi yasa boğdu. Bölgenin en sıkık korunan merkezinde bulunan bir restoranda Türk Diplomat Osman Köse silahlı saldırıya uğrayarak şehit edildi.

 

 

Saldırganın böylesine korunaklı bir yerde çifte silahlı gerçekleştiriği terör eyleminin ardından Türkiye, 25 yıl sonra ilk kez yurt dışında bir diplomatını şehit verdi.

MİT'İN ÇALIŞMASI SÜRÜYOR

 

 

Şehit diplomata ilişkin saldırıyı oldukça yakından inceleyen Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, saha elemanlarından gelen bilgilerin yanı sıra, bölgeye gönderilen özel ekibin çalışmalarıyla teröristin izini sürmeye devam ediyor.

Çok sayıda kameraya farklı açılardan yakalanan saldırganın kullandığı aracın markası, modeli, rengi ve plakası gibi tüm detaylar istihbaratın elinde.

Elde ettiği bilgileri Irak'taki emniyet güçleriyle de paylaşan MİT'in teröristi bulma çalışmaları devam ederken, Erbil Emniyet Müdürlüğü'nün yayınladığı fotoğraf ve bilgiler olayda yeni bir süreci başlattı.

TERÖRİST NEREDE YARGILANACAK

Şehit edilen diplomatın Türk olmasının yanı sıra saldırıya katılan teröristlerden birinin de Türk olması ortaya 'Hukuki süreç nasıl işleyecek?' sorusunu çıkardı.

Yeni Şafak'tan Sertaç Aksan'ın haberine göre Ankara, teröristin Türkiye'de yargılanması için talepte bulunacak. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selami Kuran, ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Irak ve Türkiye arasında bu yönde bir anlaşma olup olmamasının bu konuda çok da önemli olmadığına vurgu yapan Prof. Dr. Kuran, şunları söyledi:

"İlk etapta Türkiye yakalanmaları halinde faillerin iadesini ve yargılamalarının ülkemizde yapılmasını isteyecektir.

Sonuçta uluslararası hukukun Türkiye'ye tanıdığı bir haktan söz ediyoruz. Tabi olay Irak'ta gerçekleştiği için Iraklı yargı makamlarının da yetkisi var. Burada 'yarışan yargı' durumu söz konusu. Onlar da 'Bizim egemenlik alanımızda oldu bu saldırı. O nedenle biz yargılayalım' diyebilir.

Ancak unutulmaması gereken bir nokta var. Şehit edilen kişi diplomatik statüsü olan biri. Türkiye bu gerçekten yola çıkarak uluslararası hukukun kendisine tanıdığı imkanlardan sonuna kadar faydalanacaktır.

'Faile göre şahsilik' ve 'Mağdura göre şahsilik' ilkeleri var hukukta. Bu saldırıda ölen de öldüren de Türk. Yani Türkiye her iki açıdan da yargılama yetkisine sahip. Bu nedenle teröristin yakalanması halinde Türkiye'ye iadesi ve Türk yargısınca hukuk önünde cezalandırılması söz konusu."

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 40
  • Gurbetçi 4 yıl önce Şikayet Et
    Irak hükümeti ile Türkiye’nin suçluların yargılanması hakkında bir antlaşması mutlak vardır .
    Cevapla
  • Erdinç Solak 4 yıl önce Şikayet Et
    Mermi harcamayaLlm,keselim boynunu.
    Cevapla
  • nuri 4 yıl önce Şikayet Et
    ailesinden bir kisi bile sag kalmamasi lazim
    Cevapla
  • ahmet yilmaz 4 yıl önce Şikayet Et
    Burda yargilasan ne olcak omur boyu hapiste besliycen bari orda yakalayip kafasina sıksınlar
    Cevapla
  • Batmanli 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye ne için talepte bulunuyor daha iyi şartlarda beslemek için mi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Yerlikaya duyurdu! Diyarbakır ve Mardin belediyelerine müfettiş görevlendirildi
DEM Parti'den skandal Türk bayrağı kararı!