İstismar olayına sert tepki: Ayrı ayrı bildiri yayınladılar

Ümraniye’de bir derneğin bünyesinde faaliyet gösteren ruhsatsız yatılı Kuran kursunda kalan çok sayıda öğrencinin cinsel istismara uğramasına tepkiler çığ gibi büyüyor.

İstismar olayına sert tepki: Ayrı ayrı bildiri yayınladılar
İstismar olayına sert tepki: Ayrı ayrı bildiri yayınladılar
GİRİŞ 03.09.2019 13:24 GÜNCELLEME 03.09.2019 15:58
Bu Habere 214 Yorum Yapılmış

İstanbul Ümraniye’deki bir Kuran kursunda yaşanan çocuk istismarı skandalıyla ilgili Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, ÖNDER ve KADEM bildiri yayımlayarak olaya sert tepki gösterdi. Erbaş "Çocuklar kırmızı çizgimizdir" ifadelerini kullanırken, KADEM suçluların en ağır cezaya çarptırılması çağrısında bulundu. ÖNDER de, mağdur çocuklar ve aileleriyle dayanışma mesajı vererek hukuki sürecin takip edileceğini duyurdu.

 

 

OLAY

Ümraniye'de bir derneğin bünyesinde faaliyet gösteren ruhsatsız yatılı Kuran kursunda, kurs sorumlusu Ö.I ve eğitmenler S. B ile T. B. çok sayıda öğrenciye cinsel istismarda bulundukları gerekçesiyle tutuklandılar.

 

 

Fıkıh-Der'de yaşanan istismar kurstan ayrılan 17 yaşındaki H.R.Ö. isimli çocuğun ocak ayında yaşadıklarını polise giderek anlatmasıyla ortaya çıktı.

H.R.Ö. ifadesinde Ö.I, S. B. ve T.B'nin kursta kalan öğrencilere cinsel istismarda bulunduklarını ayrıca şiddet uyguladıklarını belirtti.

H.R.Ö'nün verdiği ifadenin ardından başlatılan soruşturma kapsamında 6 öğrenci de polise giderek şikâyette bulundu. İddialar üzerine Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmayı derinleştirdi.

İddianamede 6 çocuğa yönelik 'Cinsel saldırı' suçunu işlediği belirtilen kurs sorumlusu Ö. I.'nın 145 yıla kadar hapsi istendi. Kursta eğitici olan şüpheli Hacı S. B.'nin mağdur öğrenci H.R.Ö. ve Y.E.T.'ye yönelik olarak 'zincirleme cinsel saldırı' suçunu işlediği yönünde birden fazla mağdur beyanı bulunduğunun aktarıldığı iddianamede şüpheli için 50 yıla kadar hapis cezası istendi.

ŞÜPHELİLER TUTUKLANDI

H.R.Ö.'ye yönelik olarak 'Zincirleme nitelikte cinsel saldırı" suçunu işlediği iddia edilen T.B'nin ise 25 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istendi. Çıkarıldıkları ilk duruşmada iddiaları reddeden 3 şüpheli tutuklandı.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI ERBAŞ: ŞİDDETLE LANETLİYORUM!

İğrenç olayın ardından, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada; "Çocuklarımızı istismar edenleri şiddetle lanetliyor ve herkesi çocuk istismarı ile mücadele konusunda daha kararlı, bilinçli ve duyarlı olmaya, umutlarımızı ve geleceğimizi korumaya davet ediyorum" dedi.

 
 
KADEM'DEN ÇOK SERT TEPKİ: ARTIK YETER!
 

Kadın ve Demokrasi Derneği, Ümraniye'de ruhsatsız bir kursta, 5 yıl önce öğrencilerin cinsel istismara uğradığı haberine ilişkin, "Hiç vakit kaybetmeksizin, sapıkların en ağır cezayı almasını bekliyoruz. 'Artık yeter!" açıklamasını yaptı.

ÖNDER:İNSANLIKTAN NASİBİNİ ALMAMIŞLAR

ÖNDER İmam Hatipliler Derneği’nden yapılan açıklamada da çocuk istismarı suçu işleyenlerin en ağır cezaya çarptırılması çağrısı yapıldı. “Dünyanın neresinde olursa olsun çocuklar masum, saf, temiz, korumasızdır ve insanlığa emanettir. Bu emaneti hepimiz el birliğiyle, güç birliğiyle korumalı; tüm insanlık ve gelecek nesiller adına çocuklarımıza sahip çıkmalıyız” ifadelerinin kullanıldığı bildiride, ÖNDER’in hukuki sürecin takipçisi olacağı belirtildi.

YENİŞAFAK YAZARI İSMAİL KILIÇARSLAN KÖŞESİNDEN TEPKİ GÖSTERDİ

Yeni Şafak yazarı Kılıçarslan yazısında, ailelerin çocuklarının dini eğitimi için tercih ettiği kurumların, MEB, Diyanet, Vakıflar Müdürlüğü gibi düzenli olarak denetlenen olmasının önemine dikkat çekti.

Kılıçaslan Yeni Şafak'ta yayınlanan yazısında şu değerlendirmelerde bulundu:

Haber kabaca şu: Ümraniye’de Fıkıh Derneği isimli ne idüğü belirsiz bir yapının açtığı Kur’an kursunda 6 öğrenci 3 eğitmen hakkında “tecavüz beyanı”nda bulunmuş. Dahası bu 3 eğitmenin mağdur ettiği öğrenci sayısının 25 civarı olduğu düşünülüyor. İlk mahkemede “suçumuz yok” diyen eğitmenler tutuklanarak hapse konulmuşlar. Savcılık 150 yıl ile 25 yıl arası değişen cezalar istiyor sanıklara.

Şurasından başlamak şart: Yanılmıyorsam 2005 yılında “sivil toplum alanının genişlemesi” için değiştirilen dernekler yasasının defolarından biri bu durum öncelikle. Yasa kolaylaşınca kumar oynanan hemşehri derneklerinden kapı kapı Atatürk takvimi satan merdiven altı derneklere, halkımızın iyilik duygusunu sömürme odaklı çalışan engelli derneklerinden din istismar eden tüccarların kurduğu derneklere kadar bir sürü “kötü niyetli oluşum” çıktı ortaya. Gelinen noktada Dernekler Masası’nın bunca derneği denetlemesinin neredeyse imkânı yok. Zira böyle bir çalışan kapasiteleri yok.

Elimizdeki örnekten hareket edelim. Fıkıh Derneği denilen oluşum Ümraniye’de tuttuğu bir binanın bir odasına birkaç ranza atıp burayı Kur’an kursu olarak işletebiliyor. Kur’an kursu açma izninin süreçlerini yerine getirmek zorunda değil. Ne Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ne de Diyanet’ten izin alma zorunluluğu var. Çünkü “dernek faaliyeti” kapsamına giriyor bu. “Kaçak” kavramı da burada giriyor devreye işte. Eh, dernek olunca civar esnaftan makbuz karşılığı para toplama işine de girmek mümkün. Ve yine eh, “gaye Allah rızası” deyince hayırsever esnafımız da akıtıyor parayı. Kurarsan güzel tezgâh yani…

Dahasını da söyleyeyim. Türkiye’de “ana yapılar” dediğimiz dini-İslami yapılar bellidir. Bu yapıların devletle çatışarak, kanunu pas geçerek, insanları dolandırarak iş tutmadığını da hemen hepimiz biliriz. Böyle yapmayanlar ise zaten “ana yapılar”ın içinde değildir. Üçkâğıt peşinde aşağılık-rezil tacirlerdir.

Şunu yapmak lazım gelir: Çocuğunuzun Kur’an öğrenmesini, hafız olmasını istiyorsanız ne idüğü belirsiz yapılar yerine, MEB, Diyanet, Vakıflar Müdürlüğü vb. tarafından düzenli olarak denetlenen kurumları tercih etmelisiniz.

Dahası var: Çocuklarımızı denetlenmeyen yapılarda “yatılı” olarak barındırmanın çok ciddi sonuçları olacağını gözden kaçırmamak lazım gelir. Hem zihinsel hem fiziksel olarak gelişimlerini tehlikeye atmamak lazım gelir.

Dahası da var: Diyanet’in ve MEB’in onay mekanizmalarını hızlandırıp denetim mekanizmalarını artırması bu meselelerde etkili sonuçlar verecektir. Hem hizmetin aksamaması hem de istismarın önüne geçilmesi böylece mümkün olur. Bu hususta iki kurumumuza da düşen sorumluluk ziyadedir.

Dahasının dahası da var: Kur’an eğitiminin, en genel manada dini eğitimin önüne her fırsatta set çeken seküler Kemalist kafanın da bu pisliklerin ortaya çıkmasında bir payı vardır. Umarım bunu bir an olsun düşünürler bana hemen öfkelenmek yerine. 28 Şubat’ın karanlık dehlizlerinde insanları “kanunsuz” iş tutmaya mecbur bırakmışlardır mesela. O kanunsuzluk beraberinde “boşluklar” getirmiş, o boşluklar da aşağılık tacirler eliyle sömürülmüştür.

Şurasından devam edelim: Çocuk istismarı ve pedofilinin ne dini olur ne de Allah’ı. Allahsız, dinsiz bir sapıklık biçimidir. Kur’an kursu olarak işletilen yerde de çıkabilir ortaya, metroda da, okulda da, villada da, trende de… Güya dindar olanı da, güya seküler görüneni de, güya sosyalistim diye dolaşanı da işleyebilir bu haltı. Dindar görünen de işlese, seküler görünen de işlese değişen bir şey olmamalı gözümüzde: Pedofili ve çocuk istismarı sapıklıktır, görüldüğü yerde başı ezilmelidir.

Dahası var: Dün bu konu hakkında tweetlediğimde “haberi Cumhuriyet Gazetesi yapmış, doğruluğundan emin miyiz?” yazan arkadaşlar oldu. Doğruluğundan değil, iddialardan eminiz. Üç eğitmenin tutuklu olduğundan eminiz. Çocukların beyanlarının olduğundan eminiz. Yoksa Cumhuriyet Gazetesi’nin bu haberi niçin yaptığını bilecek kadar uzun yaşadım. Amaçları hiçbir zaman “üzüm yemek” olmadı. Bundan böyle de olmayacak.

Dahası da var: Sadece bu vaka için konuşmuyorum. Neticede adli süreç işliyor. Ancak böylesi haberleri Cumhuriyet Gazetesi’nin değil Yeni Şafak’ın, Akit’in, Milli Gazete’nin yapması lazım gelir. Çünkü mağdur çocuklar bizimdir. Çocukları mağdur eden pislikler bizim mahallemize dadanmış, bizim mahallemizi sömürme gayretinde hamam böcekleridir. Sadakamıza, iyilik duygumuza çökmeye çabalayan bu pislik yapıları deşifre etmek üzerimize vebaldir, boynumuza borçtur.

Böyle yapmalıyız ki “ana yapılar”ımız sağlam kalmaya, iş üretmeye, gönülleri mamur etmeye devam edebilsin. Aksi takdirde birinciliği beyaza verirler ve çok geç olur her şey için.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 214
  • sapan taşı 4 yıl önce Şikayet Et
    1. öncelikle idam olmazsa olmaz. 2. Bu konu iyice araştırılmalı 3. bu hoca veya hoca kılıklılar bu işi yaptılarsa sonları idam olmalı 4. Bu tür yerler iyi denetlenmeli 5. eğer bu çocuklar iftira attılarsa en ağır şekilde cezalandırılmalı 6. Bu çocuklar kendilerimi iftiraya meylettiler yoksa islami kurum ve kuruluşlara zarar vermek kapattırmak, insanları dinden soğutmak adına bazı güçler mi var iyi araştırmalı ve en ağır cezalar idamda dahil uygulanmalı 7.yoksa neslimizin nereye gittiğ ve nereye toslayacağımız belli değil
    Cevapla
  • kartal 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu derneği kuran adamlar güzel bir şekilde incelenmeli. kimlerdir. Ali KALKAN gibi heriflerse bu yeni bir oyun olabilir. Olay en detaylı şekilde incelenmeli ve gereken yapımalıdır.
    Cevapla
  • Sait Ç. 4 yıl önce Şikayet Et
    Pazarda kaçak tezgah açsan zabıta geliyor da...korsan kurs açılıyor??? mutlaka birileri burada olaya bir gözünü kırparak yol vermiş olmalı...İstanbul un göbeğinde kaçak kurs ne demek...? Devlet nerede?
    Cevapla
  • marat 4 yıl önce Şikayet Et
    dernekler vs cami açabiliyor mu? hayır. Neden tüm kuran kursları yalnızca diyanet işleri başkanlığınca işletilmiyor?
    Cevapla
  • OSMANLI 4 yıl önce Şikayet Et
    KURAN kurslarını kapatmak için bir tezgah olabilir mi acaba? İSLAMA değil de Müslümanlara büyük zarar verdiği aşikar.İSLAM ALLAHÜ TEALA nın KORUMASI altında olduğundan kimse İSLAMA zarar veremez.UNUTMAYALIM Kİ KUSURSUZ OLAN İSLAMDIR,MÜSLÜMANLAR DEĞİL!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP'li belediyelerde akraba kıyağı: Liyakate değil kan bağına bakılıyor
KAAN için yeni aşama! Teslim tarihi öne çekildi