Son dakika: AB'de Türkiye-Libya toplantısı! Peş peşe açıkladılar

Son dakika haberi: Avrupa Birliği (AB) üye ülke dışişleri bakanları, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı (EEAS) Josep Borrell Fontelles başkanlığında Brüksel’de toplandı. Toplantının ana gündemi Türkiye ile Libya arasında yapılan anlaşma oldu. Toplantısı sonrası Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı açıklama yaptı.

Son dakika: AB'de Türkiye-Libya toplantısı! Peş peşe açıkladılar
Son dakika: AB'de Türkiye-Libya toplantısı! Peş peşe açıkladılar
GİRİŞ 09.12.2019 21:05 GÜNCELLEME 09.12.2019 21:23
Bu Habere 54 Yorum Yapılmış

Avrupa Birliği (AB) üye ülke dışişleri bakanları, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı (EEAS) Josep Borrell Fontelles başkanlığında Brüksel’de toplandı.

'DETAYLICA İNCELİYORUZ'

Atanmasından bu yana ilk kez AB Dışişleri Konseyi'ne başkanlık eden Fontelles, Türkiye ile Libya arasında yapılan anlaşmanın illegal olduğunu söylemediğini, hukuk ekiplerinin anlaşmayı detaylıca incelediklerini söyledi.



TOPLANTININ ANA GÜNDEM MADDESİ TÜRKİYE-LİBYA ANLAŞMASI

Brüksel’de AB üye ülke dışişleri bakanlarının bir araya geldiği toplantıda ana gündem maddesi Türkiye ve Libya arasında yapılan anlaşma oldu. Toplantıda 10 Aralık İnsan Hakları Günü öncesinde dünyada insan haklarının korunmasına yönelik öneriler de görüşüldü. AB'nin insan hakları konusundaki çalışmaları, elindeki araçları ve önümüzdeki aylarda bu alanda yapılabilecek muhtemel çalışmalar masaya yatırıldı.

'RESMİ AÇIKLAMANIN ARKASINDAYIZ'

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell Fontelles, yaptığı açıklamada Türkiye-Libya Anlaşması'nı ele aldıklarını belirterek, anlaşma sonrasında yapılan resmi açıklamanın arkasında olduklarını yineledi. Libya hakkında yapılan görüşmeye ilişkin bilgi veren Fontelles, Alman Dışişleri Bakanının Konseyi bilgilendirdiğini, Berlin sürecinin Libya için daha faydalı sonuçlar doğurmasını beklediklerini belirtti.



'İLLEGAL OLDUĞUNU SÖYLEMİYORUM'

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Fontelles, bir gazetecinin Türkiye ile Libya arasında yapılan anlaşma hakkında görüşmeler hakkında daha fazla detay istemesi üzerine bu anlaşmanın illegal olduğunu söylemediğini, hukuk ekiplerinin anlaşmayı detaylıca incelediklerini, Yunanistan ve Rum Kesiminin endişeleri olduğunu, kendilerini yakından ilgilendiren bir konu olduğunu ancak henüz hukuka aykırılık olup olmadığını analiz ettiklerini belirtti.

HOLLANDALI BAKAN'DAN SKANDAL SÖZLER

Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok, “Hollanda her zaman uluslararası kanunun savunucusu oldu. Bu konuda Yunanistan’ın yanındayız. Uluslararası kanunlar uygulanmalı” dedi.

ERDOĞAN'DAN SON DAKİKA-LİBYA TÜRKİYE AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TRT'de katıldığı canlı yayında Libya ile imzalanan anlaşmaya ilişkin, “Bu anlaşmayla Doğu Akdeniz'deki yetki alanımızı maksimum düzeye çıkardık. Ortak arama faaliyetleri gerçekleştirebileceğiz. Yunanistan, Mısır, İsrail ve Rum Yönetimi bu bölgede Türkiye'nin onayı olmadan doğal gaz hattı kuramaz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Libya mutabakatıyla Türkiye esasında uluslararası hukuk kaynaklı haklarını kullandı. Bir sondaj gemisi daha alacağız. Sadece Akdeniz'de değil, Karadeniz'de hatta uluslararası sularda da bu çalışmaları sürdüreceğiz" açıklamasını yaptı.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU: HUKUKA UYGUN!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya mutabakatına ilişkin, "Bizim imzaladığımız anlaşma uluslararası hukuka uygundur. Kuzey Kıbrıs Tük Cumhuriyeti'nin Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına ruhsat verdiği alanlara sondaj gemilerimizi göndererek büyük bir oyunu bozduk. Tabii böyle bir hamleyi Türkiye'den beklemiyorlardı. Şimdi dengeler değişti. Büyük bir panik var. Yunanistan'ın ve bazı bölge ülkelerinin anlaşılmaz bir şekilde histerik duygularla tepki gösterdiğini görüyoruz. Örneğin Libya Büyükelçisinin Yunanistan tarafından sınır dışı edilmesi gerçekten kabul edilebilir bir durum değil" dedi.

LİBYA RESMEN DUYURMUŞTU

UMH Adalet Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, UMH Başkanlık Konseyi'nin söz konusu muhtıralarla ilgili kararında, ilgili birimlerden, anlaşmanın onaylandığı tarihten itibaren yürürlüğe konulması istendi.

ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA: BM'YE GÖNDERDİK, OYUN BOZULDU

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen partisinin İstanbul İl Başkanlığı Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı'nda konuştu.



Türkiye Libya ile bir mutabakat metni imzaladı. Bu anlaşma meclisimizden geçti. Ben de imzaladım böylece şimdi de Birleşmiş Milletler'e gönderildi. Akdeniz'de oyun bozuldu. Bunlar (Yunanistan) skandal harekette yaptılar, Libya'nın büyükelçisini deport etti. Yaptın da ne oldu, ne kazandın. Şu anda biz Libya'daki kararlı duruşumuzu devam ettiriyoruz, devam ettireceğiz. Libya ile Türkiye arasında gayet ilginç, gayet güzel bir hat inşa ediyoruz

'SONUNA KADAR TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'

Gemilerimizle bölgede araştırmalar devam ediyor. Zaman zaman uçaklarımız, helikopterlerimiz oralarda. Biz bu araştırmaları yapmaya devam edeğiz. Biz uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımız ne ise sonuna kadar takipçisi olacağız. Ülkemizin egemenliğini, hukukunu, çıkarlarını, milletimizin ve tüm dostlarımızın haklarını korumak için verdiğimiz mücadelede hep dik durduk, dik durmaya da devam edeceğiz.

 

 

4 PARTİNİN DESTEĞİYLE TBMM'DE KABUL EDİLMİŞTİ

Türkiye-Libya anlaşması Meclis Genel Kurulunda kabul edildi. İki ülke arasındaki Doğu Akdeniz mutabakatı ile, deniz yetki alanlarının sınırları çiziliyor. Anlaşma, AK Parti, CHP, MHP ve İyi Partili milletvekillerinin desteğini aldı.

 

Bu adımla, belirlenen alanda balıkçılıktan, petrol ve doğalgaz aramaya kadar pek çok faaliyette söz hakkı Libya ve Türkiye'de olacak. Türkiye bu alanda petrol ve doğalgaz arama ve sondaji için ruhsatlandırma da yapabilecek.

ANLAŞMA TARİHE GEÇTİ

Türkiye ile Libya arasında imzalanan mutabakat zaptı Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de kıyı komşusu olan bir ülkeyle bölgedeki stratejik haklarını korumak amacıyla imzaladığı ilk Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) sınırlandırma anlaşması olarak tarihe geçti.

YORUMLAR 54
  • Sinan 4 yıl önce Şikayet Et
    türkiye 60 milyar dolarlık enerji açıgını kapattımı türkiyeyi kimse tutamaz mazlumların kurtarıcısı yeni adalet ile yönetilen dünya mazlumun toprak altı zenginligi kedinin olacak dünya ABD AB CİN RUS İSRAİL EMPARYEL GÜÇLERİN OMADIGI BİR DÜNYA İSTİYORUZ YAŞASIN İSLAM ASALETİ
    Cevapla
  • BİZce 4 yıl önce Şikayet Et
    Maalesef şeytanın olmadığı bir dünya yok, kıyamete kadar bu mücadele sürecek. Bu yüzden biz her zaman güçlü ve uyanık olmak zorundayız.
    Cevapla
  • esven 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye şimdiye kadar ne zaman ve kiminle illegal bir anlaşma yapmışki şimdi Libya ile yapsın
    Cevapla
  • Yasin 4 yıl önce Şikayet Et
    Libya'nın içinden geçer bunlar... Ah şimdi Kaddafi olacaktı .. 99 bir daha 100 bir cephe de orada açalım. Bari gazdan parayı bulsaydık çabuk çabuk
    Cevapla
  • Türk 4 yıl önce Şikayet Et
    Bizim acil libyaya üs kurmamız lazım
    Cevapla
  • uygurlu 4 yıl önce Şikayet Et
    artık AB sizi AB'ye almayız diyemiyorlar. eskiden kafamızı kaşısak almayız diye tehdit ediyorlardı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye sahalara döndü
CHP kurmayları açıkladı! İşte Özel'in Erdoğan'a götüreceği konular