2020 Asgari Ücret Zammı Açıklandı!

Milyonlarca çalışanın nefeslerini tutup beklediği 2020 asgari ücret zammı açıklandı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından yürütülen son toplantı az önce bitti. İşte 2020 asgari ücrete yapılan zam tutarı...

2020 Asgari Ücret Zammı Açıklandı!
2020 Asgari Ücret Zammı Açıklandı!
GİRİŞ 26.12.2019 21:22 GÜNCELLEME 26.12.2019 21:22
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Asgari ücret zam oranı işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından açıklandı. 7 milyondan fazla çalışanı yakından ilgilendiren 2020 asgari ücret zammı, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonunca belirlendi. Bu komisyonda, işveren tarafını TİSK, işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil etti ve toplantı 3 saat sürdü. 

 

2020 ASGARİ ÜCRET TUTARI BELLİ OLDU!

T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2020 yılında geçerli olacak olan asgari ücret tutarının brüt 2.943 TL, net 2,324 TL olduğunu açıkladı.

Yeni asgarin ücretin tespit edildiği son toplantı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapıldı.Toplantı bitiminde 7 milyon insanın beklediği haberi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk son dakika açıklamasıyla duyurdu. Yeni asgari ücretle birlikte AGİ ödeme tablosu da açıklandı. Toplantı sonrası açıklama yapan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk şunları söyledi:

Bu yıl da komisyon kararı oy çokluğuyla aldı. Asgari ücret brüt 2 bin 943 TL net 2 bin 324 lira oldu. Zam oranı yüzde 15,03 oldu. Üç çocuklu ve evli biri için asgari ücret 2 bin 479 lira olacak, 5 çocuklu 2479 olacak.

 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un açıklamalarından notlar;

- Asgari ücret tespit komisyonumuzun ton son toplantısına hoşgeldiniz diyorum. Toplantımızın tüm çalışanlarımız ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum. Asgari ücret tespit çalışmaları beşer üyeyle temsil edildiği 15 üyeden oluşan bağımsız bir komisyon tarafından yapılmaktadır. Komisyonumuz ilk toplantısını 2 Aralık’ta yine bu salonda yapmıştı.

- Ben komisyon çalışmalarına sundukları değerli katkılardan dolayı Türk İş’e TİSK’e ve tüm kamu temsilcilerimize teşekkür etmek isterim. Biz her daim çalışmalarımızı istişare yoluyla, tüm tarafların görüşlerini göz önünde bulundurarak yürütmeyi önemsiyoruz. Sosyal adaleti pekiştirmeyi, işçilerimizi ve işverenleri birlikte korumayı, kayıtlı istihdamı artırarak çalışanlarımızın sosyal güvencesini sağlamayı, kaynaklarımızı da daha etkin kullanarak sürdürülebilir kalkınmayı temel önceliğimiz olarak görmekteyiz.

- 2002 yılında net 184 lirayı, 2019’da 2 bin 20 liraya yükseltmiş olduk. Reel olarak yüzde 142 artık sağlamıştık. Asgari ücreti konuşurken bizim hükümet olarak aldığımız her politikada herkese ulaşmayı da hedeflemekteyiz.

Asgari ücreti belirlerken bu ücretin etkilemeyeceği tüm ekonomik dengeleri ve aynı zamanda toplumun tüm kesimlerini düşünmemiz gerekmekte. Bu sene de asgari ücret tespit komisyonumuz kararını oy çokluğuyla almış bulunmakta. Asgari ücret rakamlarını da açıklamak istiyorum. Asgari ücret brüt 2943 lira, net 2 bin 324,70 lira olarak belirlenmiştir.

Beklenen yıl sonu enflasyon oranı yüzde 12 olarak ön görülmekteydi. Beklenen yıl sonu enflasyon oranının üç puan artış sağlayarak, işçimizi enflasyona ezdirmeyeceğimizi sözümüzü tutmuş olduk. Şunu da belirtmek isterim.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un açıklamalarının ardından Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri asgari ücret rakamını değerlendirdi. 

İşçi tarafının talebi neydi?

Önceki yıllardan farklı olarak bu yıl asgari ücret sürecini Hak-İş ve DİSK ile iletişim halinde yürüten Türk-İş'in, bir kişinin yaşam maliyeti olarak belirlenen 2 bin 578 liranın altındaki bir rakamı konuşmamakta ısrarlıydı.

Patronlar ne kadar zam önerdi?

Asgari ücret desteğinin 2020'de 200 liraya yükseltilip tüm işletmeleri eşit kapsayacak şekilde devam etmesi, yüzde 2 olan İşsizlik Sigortası İşveren Payı'nın 2020'de alınmaması gibi talepleri bulunan TİSK, asgari ücrette dengelerin gözetilmesini istedi.

KOMİSYON KARARI NASIL ALINIYOR?

Asgari ücret, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor. Bu komisyonda, işveren tarafını TİSK, işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil ediyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

YORUMLAR 27
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Yine işverenin dediği oldu türk' iş miş "DİSK: miş bunlar boş sadece işveren takımının sözü geçer burda
    Cevapla
  • Ozcan- 4 yıl önce Şikayet Et
    Dort meslek grubunu 3600 ek gosterge asgari ucrete gelince kran krana pazarlik enflasyon yuzde 20 kimseyi aldatmayin asgari ucret en az 2500 olmali
    Cevapla
  • Mahmut 4 yıl önce Şikayet Et
    Işte bizim adaletimiz bu işlerine geldikleri gibi zam yapıyor işçiye gelince para yok zengine var çalışana yok yapılan zammin arkasından herşeye zam yapılıyor bunun neresinde adalet
    Cevapla
  • Halil 4 yıl önce Şikayet Et
    Yine asgari ücretli ezilmeye mahkum bırakıldı
    Cevapla
  • Yaşar dede 4 yıl önce Şikayet Et
    Yahu kardeşim bende bir işçi emeklisiyim TCye bir teklifim var bir yıl boyunca millet vekilleri ve sendikacılar hepsi asgari ücretle çalışsın olmazmı..
    Cevapla
  • Gürkan 4 yıl önce Şikayet Et
    Olmaz dayı onlara 1 ay asgarî ücretle geçin de savaş çıkar sonra kendini hapiste bulursun sonra
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum, 'eş başkan' görünümlü danışmanı yerden yere vurdu: İşine baksın!
Hakan Fidan'dan yeni Kandil yapılanmasına uyarı: Hatadan dönün