Son dakika: Mısır haddini aştı! Türkiye'den çok sert tepkiler! ABD'den çağrı

Son dakika haberi: Anadolu Ajansı Kahire ofisine baskın düzenleyen Mısır polisi, 1'i Türk vatandaşı, 4 çalışanı gözaltına alarak, bilinmeyen bir yere götürdü. Mısır'ın Ankara'daki maslahatgüzarı AA Kahire Ofisi çalışanlarının gözaltına alınmasıyla ilgili olarak Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. Türkiye'den ise skandal uygulamaya üst düzey peş peşe tepkiler gelirken, BM ve ABD Mısır'a çağrı yaptı

GİRİŞ 16.01.2020 00:55 GÜNCELLEME 16.01.2020 01:00
Bu Habere 100 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, AA Kahire ofisi çalışanlarının gözaltına alınmasıyla ilgili olarak Dışişleri Bakanlığına çağrılan Mısır'ın Ankara'daki maslahatgüzarına Türkiye'nin tepkisi iletildi.

 

Türkiye ile Mısır arasındaki diplomatik ilişkiler, 2013'ten bu yana karşılıklı olarak maslahatgüzar düzeyinde sürdürülüyor.

MISIR MAKAMLARI AÇIKLAMA YAPMIYOR

AA ve Türkiye’nin Kahire Büyükelçiliği avukatları, gazetecilerin neden gözaltına alındığı ve nereye götürüldüğüne dair Mısır makamlarından bilgi talep etti. Ancak herhangi bir yanıt alamadılar.

ABD'DEN SON DAKİKA AÇIKLAMASI: DERHAL SERBEST BIRAKIN

ABD Dışişleri Bakanlığı, Mısır'ın başkenti Kahire'de gözaltına alınan Anadolu Ajansı (AA) muhabirlerinin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

AA muhabirinin sorusuna yazılı olarak yanıt veren ve adının açıklanmasını istemeyen bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Mısır polisi tarafından Anadolu Ajansı ofisine yapılan baskına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Sözcü, açıklamasında, "Söz konusu haberlerin farkındayız. Eğer doğruysa, Mısır yönetimine, gözaltındaki (AA çalışanı) gazetecileri serbest bırakma ve Mısır'da özgür ve açık medyaya izin verme çağrısında bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.

BM'DEN AÇIKLAMA: SORUŞTURACAĞIZ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Mısır polisinin Anadolu Ajansı (AA) Kahire ofisine baskın yaparak 4 çalışanı gözaltına almasına ilişkin, "Gazetecilerin tutuklanması ve gözaltına alınmasına ilişkin haberlerden her zaman endişe duyuyoruz. Konuyu soruşturacağız." dedi.

Dujarric, günlük basın brifinginde, AA muhabirinin Mısır'daki Anadolu Ajansı çalışanlarının gözaltına alınmasına ilişkin sorusuna şu yanıtı verdi:

"(Gözaltı) haberlerini henüz görmedim ama tabii gazetecilerin tutuklanması ve gözaltına alınmasına ilişkin haberlerden her zaman endişe duyuyoruz. Konuyu soruşturacağız."

Uluslararası Basın Enstitüsü de Mısır güvenlik güçlerinin Anadolu Ajansı ofisine baskın yapmasını şiddetle kınadı

SKANDAL KARARA TÜRKİYE'DEN PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR

KALIN: İNSAN HAKLARININ ALENİ İHLALİDİR


Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter'daki paylaşımında, AA Kahire ofisine düzenlenen baskında 1'i Türk vatandaşı 4 çalışanın gözaltına alınarak, bilinmeyen bir yere götürülmesine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Sözcü Kalın paylaşımında, "Mısır yönetiminin Anadolu Ajansı Kahire Bürosu'na yaptığı baskın ve çalışanlarının gerekçe gösterilmeksizin gözaltına alınması, hukukun ve insan haklarının aleni ihlalidir. Bu hukuksuzluğu şiddetle kınıyoruz. AA çalışanları derhal serbest bırakılmalıdır." ifadesine yer verdi.

FUAT OKTAY'DAN GEÇMİŞ OLSUN TELEFONU

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Mısır polisince Anadolu Ajansı (AA) Kahire ofisine düzenlenen baskın dolayısıyla AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şenol Kazancı'ya "geçmiş olsun" dileklerini iletti.

Oktay, Mısır polisinin AA Kahire ofisine baskın düzenleyerek 1'i Türk vatandaşı 4 çalışanı gözaltına almasının ardından, Şenol Kazancı'yı telefonla aradı.

Gelişmeler hakkında bilgi alan Oktay, Genel Müdür Şenol Kazancı'ya "geçmiş olsun" dileklerini iletti.

BAHÇELİ: HİÇBİR İNSANİ TEMELİ YOKTUR

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yaptığı açıklamda, ''Mısır polisi 14 Ocak 2020 akşamında Anadolu Ajansı’nın Kahire Ofisi’ne baskın düzenlemiş, biri Türk vatandaşı olmak üzere dört çalışanı hiçbir gerekçe ileri sürmeden gözaltına almıştır. Bu mütecaviz ve münasebetsiz davranışın hiçbir hukuki, vicdani ve insani temeli yoktur.'' ifadelerini kullandı

ALTUN: DÜŞMANCA UYGULAMALARI KINIYORUZ

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Mısır polisinin Anadolu Ajansı (AA) Kahire ofisine düzenlediği baskına yönelik, "Mısır makamlarının Türk medyasına yönelik düşmanca uygulamalarını kınıyoruz." ifadelerini kullandı. 

Altun, yaptığı açıklamada, AA Kahire ofisine düzenlenen baskında 1'i Türk vatandaşı 4 çalışanın gözaltına alınarak bilinmeyen bir yere götürülmesine ilişkin değerlendirmede bulundu.

"Mısır makamlarının Türk medyasına yönelik düşmanca uygulamalarını kınıyoruz." ifadesini kullanan Fahrettin Altun, şunları kaydetti:

"Darbeci zihniyetlerin özgür haber alma ve ifade özgürlüğüne karşı nasıl bir korku içerisinde bulunduğunu gösteren bu haksız tutuklamaların bir an önce son bulmasını istiyoruz. Türkiye'nin bölgede artan barışçıl etkinliği ve özellikle son günlerde Doğu Akdeniz ile Libya bağlamında elde ettiği kazanımlara karşılık olarak Mısır'ın darbeci yönetiminin Anadolu Ajansı çalışanlarına yönelik bu düşmanca girişimi, nasıl bir acziyet içerisinde olduklarının da göstergesidir.

Türkiye'nin gerek bölgesinde, gerekse dünyada barış, huzur ve istikrar için her türlü çabanın içerisinde olduğu bugünlerde, Türk basınına yönelik bu haksız tavrın son derece manidar olduğunu düşünüyor ve uluslararası camiayı bu olayı kınamaya çağırıyoruz."

AA GENEL MÜDÜRÜ: DERHAL SERBEST BIRAKILMALILAR

Konuyla ilgili açıklamada bulunan AA Genel Müdürü Şenol Kazancı, Mısır emniyet güçlerinin basına yönelik bu tutumunun kabul edilemez olduğunu belirterek, "Mısır makamları, AA çalışanlarını derhal serbest bırakmalıdır." çağrısında bulundu.

Kazancı, habercilikte küresel bir marka olan AA'nın konuyu yakından takip edeceğini ve çalışanları serbest bırakılana kadar meseleyi uluslararası basının gündeminde tutacağını söyledi.

BAKAN GÜL: BU PERVASIZ GİRİŞİMİ KINIYORUM

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, olaya ilişkin açıklamasında, "Mısır'da hukuksuz şekilde gözaltına alınan AA çalışanlarının serbest bırakılmasını bekliyor, bu pervasız girişimi kınıyorum." ifadelerini kullardı.

NE OLMUŞTU?

Mısır polisi, Anadolu Ajansı (AA) Kahire ofisine baskın düzenleyerek, 1'i Türk vatandaşı, 4 çalışanı gözaltına aldı ve bilinmeyen bir yere götürdü.

TSİ 18.00 sularında ofise gelen polis ekipleri, güvenlik kameralarını kapattı ve internet bağlantısını kesti.

Sabah saatlerine kadar ofiste arama yapan güvenlik güçleri, çalışanların pasaport, cep telefonu ve bilgisayarlarına el koyarak, dışarıyla irtibat kurmalarını engelledi. 

NEDENİ AÇIKLANMADI

AA muhabirinin aktardığına göre, arama yapan ekipler, olayın ardından ofise gelen AA avukatına baskının nedeniyle ilgili bilgi vermeyi reddetti.

Daha sonra polisler, avukatı ofisin dışına çıkararak içerideki aramaya devam etti.

BİLİNMEYEN BİR YERE GÖTÜRÜLDÜLER

Ofisteki AA çalışanı Mısırlı bir kadın gazeteciyi, gece yarısı serbest bırakan polis ekipleri,1'i Türk vatandaşı 4 kişiyi ise ofiste sabah saatlerine kadar alıkoydu.

Söz konusu gazeteciler, günün erken saatlerinde polis tarafından bilinmeyen bir yere götürüldü.

CHP'Lİ ÖZGÜR ÖZEL: TÜRKİYE'YE BİR SATAŞMADIR

Mısır polisinin Anadolu Ajansı'nın (AA), Kahire ofisine baskın düzenleyerek, dört çalışanı gözaltına almasına TBMM'de de tepki gösterildi.

TBMM Genel Kurulunda uluslararası sözleşmelere ilişkin görüşmeler sürerken CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, yerinden söz isteyerek, Mısır polisinin tutumunu "Türkiye'ye yapılan bir sataşma" olarak niteledi.

AA'nın Kahire ofisine dün akşam yapılan baskında çalışanların sabaha kadar tutulduğunu, daha sonra biri Türk vatandaşı 4 çalışanın gözaltına alındığını anlatan Özel, "Bir zaman sonra da bilinmeyen bir adrese doğru götürüyorlar. Şu ana kadar bir açıklama yapılmış değil. Anadolu Ajansı'nın çalışanları bir an önce serbest bırakılmalı." dedi.

Avukatların bütün taleplerine rağmen aramanın, baskının neden yapıldığının açıklanmadığını vurgulayan Özel, "Türkiye makamlarına bu konuda bilgi verilmesi gerekiyor. CHP olarak dört çalışan için endişeliyiz. Mısır makamlarının bu yaklaşımını, operasyonunu kınıyoruz. Anadolu Ajansı'na ve tüm basın camiasına geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum." diye konuştu.

BÜLENT TURAN: İLGİLİLERLE GÖRÜŞTÜK

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan da konunun yakın takipçisi olduklarını belirterek, şunları söyledi:

"İlgililerle görüştük. Dışişleri Bakanlığı olsun, Anadolu Ajansı'nın kıymetli yöneticileri olsun, ümit ederim olağanüstü bir sıkıntı olmaksızın, bir yaralama, bir can kaybı olmaksızın konu nihayete erer. Ben şimdiden geçmiş olsun demek istiyorum."

TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç de "Anadolu Ajansı çalışanları derhal serbest bırakılmalı ve gereken özür de dilenmeli." dedi.

ŞENTOP'TAN GEÇMİŞ OLSUN TELEFONU

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Mısır polisince Anadolu Ajansı (AA), Kahire ofisine düzenlenen baskın dolayısıyla, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şenol Kazancı'ya geçmiş olsun dileklerini iletti.

Şentop, Mısır polisinin AA Kahire ofisine baskın düzenleyerek, 1'i Türk vatandaşı 4 çalışanı gözaltına almasının ardından, Genel Müdür Şenol Kazancı'yı telefonla aradı.

Gelişmeler hakkında bilgi alan Şentop, Kazancı'ya "geçmiş olsun" dileklerini iletti.

ÜNAL: ŞİDDETLE KINIYORUM

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Anadolu Ajansı Kahire Bürosu'na Mısır yönetimi tarafından düzenlenen baskını ve çalışanların gözaltına alınmasını şiddetle kınıyorum. Görevinin başında olan, mesleğini icra etmeye çalışan basın mensupları serbest bırakılmalıdır." ifadesini kullandı.

NUMAN KURTULMUŞ: TÜRKİYE'DEN ÖZÜR DİLENMELİDİR

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Mısır polisinin Anadolu Ajansının (AA) Kahire ofisine baskın düzenlemesini ve basın emekçilerinin hukuksuzca alıkonulmasını kınadı.

Mısır polisinin AA Kahire ofisine düzenlediği baskın sonrası Twitter hesabından paylaşımda bulunan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Anadolu Ajansı Kahire ofisinin darbeci Sisi yönetimi tarafından zorbaca basılarak basın emekçilerinin hukuksuzca alıkonulmasını şiddetle kınıyoruz. Anadolu Ajansı çalışanları derhal serbest bırakılmalı ve Türkiye'den özür dilenmelidir."

BAKAN PEKDEMİRLİ'DEN AÇIKLAMA!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Mısır polisince Anadolu Ajansı (AA) Kahire ofisine düzenlenen baskın dolayısıyla AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şenol Kazancı'ya "geçmiş olsun" dileklerini iletti.

Pakdemirli, Mısır polisinin AA Kahire ofisine baskın düzenleyerek 1'i Türk vatandaşı 4 çalışanı gözaltına almasının ardından, Şenol Kazancı'yı telefonla aradı.

Gelişmeler hakkında bilgi alan Pakdemirli, Genel Müdür Şenol Kazancı'ya "geçmiş olsun" dileklerini iletti.

FATİH ERBAKAN: MİLLETİMİZİN DÜNYAYA AÇILAN YÜZÜ...

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan yaptığı açıklamada, ''AA’nın Kahire ofisine yapılan baskını kınıyorum. Ülkemiz ve Devletimizin  temsilcisi olarak orada görev yapan AA çalışanları derhal serbest bırakılmalıdır. Milletimizin dünyaya açılan yüzü olan Anadolu Ajansı’nın yetkililerine ve mensuplarına geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.'' ifadelerini kullandı.

DESTİCİ'DEN GEÇMİŞ OLSUN TELEFONU

BBP Genel Başkanı Destici'den Şenol Kazancı'ya geçmiş olsun telefonu
Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Mısır polisinin Anadolu Ajansı (AA) Kahire ofisine baskın yaparak 4 çalışanını gözaltına alması nedeniyle AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şenol Kazancı'yı telefonla arayarak bilgi aldı.

KARAMOLLAOĞLU BİLGİ ALDI

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şenol Kazancı'yı telefonla arayarak bilgi aldı.

Temel Karamollaoğlu, Şenol Kazancı'ya geçmiş olsun dileklerini iletti.

YORUMLAR 100
  • Duran 4 yıl önce Şikayet Et
    Ah osmanlı Ah sen olsaydın devleti aliyye islamiye olsaydı böyle mi olurdu derhal sefer başlardı gaza başlardı ceng başlardı işte Osmanlı böyle bir devletti İnşaAllah tekrar dirilecektir Reis Önderliğinde
    Cevapla
  • ÖNCE VATAN 4 yıl önce Şikayet Et
    ŞİMDİ BUNU SORMAK GEREKMİYOR MU HANİ TÜRKİYE DE GAZETECİ TUTUKLANDI HANİ TERÖR ÖRGÜTLERİNE YARDIM VE YATAKLIK EDEN GAZETECİLER İÇERİ ATILDIĞINDA YAYGARA KOPARAN SAHTEKARLAR DENSİZLER NEREDE ŞİMDİ BAK YABANCI ÜLKEDE GAZETECİ TÜRK TUTUKLANDI hani ses yok ama işte sizin karakteriniz şahsiye tiniz şerefiniz belli oldu şimdi size vatan hainleri diyorlar SİZ neden kızıyorsunuz
    Cevapla
  • YOLCU 4 yıl önce Şikayet Et
    Anlamamız lazım artık bu Mısırın kendisi yapmıyor .Türkiyeyi hafife almak için arkasında olan büyük babaları ABD var o yaptırıyor .Libua da Türkiyenin olmasını istemiyorlar.Osmanlı ruhu harekete geçti diye Büyük patron ABD Sudiarabistan ıKuveyt BAE bahreyin MIsır ı ve Irak ı. Ne yazıkki müslüman ve ümmet bu kirli yalan ve komplolara inandılar ve Türkiye ye karşı cephe aldırdılar.Gerçek yeni dünya düzeni GÜÇLÜ olanların dünyası.Allahın izini ile Türkiye güçlniyor.Seksen yılda bir adım bile dışarıya çıkamamışız.Ya şimdi Suriye Libya Katar Somali sudan Afganistan ...Bosna Allah Tür Ordusuna güç versin.
    Cevapla
  • ...DEREKÖYLÜ... 4 yıl önce Şikayet Et
    Hemen bir misilleme gerekmezmi ?
    Cevapla
  • Vatansever 4 yıl önce Şikayet Et
    Firavun kendisine biçilen görevi yapiyor, ne yapsın yani, sahiplerinin sözünden dışarı mı çıksın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil
Kötü haberi duyurdular: Fenerbahçe o ligde oynayamaz! İşte sebebi