Eyüp Sultan türbesi 6 ay ziyarete kapalı

Her gün yüzlerce kişinin ziyaret ettiği Eyüp Sultan Türbesi'nde önümüzdeki günlerde son elli yılın en kapsamlı restorasyonu başlayacak. Yaklaşık 6 ay sürecek restorasyon sırasında türbe ziyaretlere kapalı olacak.

Eyüp Sultan türbesi 6 ay ziyarete kapalı
Eyüp Sultan türbesi 6 ay ziyarete kapalı
GİRİŞ 25.02.2011 11:23 GÜNCELLEME 25.02.2011 11:23
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Süslemelere müdahale edilerek, çini onarımı ön plana çıkarılacak. Yine tahrip olan iç ve dış sıvalar düzeltilip, ahşap, metal ve döşemeler elden geçirilecek. Restorasyonun türbenin içindeki eserlerin güvenli bir yere taşındıktan sonra başlayacağını belirtenİstanbulTürbeler Müze Müdürü Hayrullah Cengiz, "Ortaya güzel bir iş çıkmasını istiyoruz. Tahminî olarak 6 ayda bitmesini planlıyoruz." diyor.

Hayrullah Cengiz, Eyüp Sul-tan'ın manevî zenginliğinin dışında, sanatsal olarak da önemli değerleri barındırdığını belirtiyor. Osmanlı padişahlarının türbe için hizmet yarışına girdiklerini dile getiren Cengiz, "Türbede Sultan Ahmet'ten 2. Abdülhamid'e kadar birçok padişahın bağışlamış oldukları eserler mevcut. Dönemin en önemli hattatlarının ve padişahların kendi elleri ile çizdikleri hatlar görülüyor. Eyüp Sultan sadece bizim için değil, İslam âlemi için de nadide bir yer." ifadelerini kullanıyor. Hayrullah Cengiz'in verdiği bilgiye göre 1925'te tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması sonucu Eyüp Sultan'a da ziyaretçi yasağı gelir. 1950'de 19 türbenin ziyarete açılması ile ilgili bir kanun değişikliği yapılır. Demokrat Parti'nin ilk açtığı türbe Eyüp Sultan'dır. 25 sene kapalı olan türbe, onarılarak ziyaretlere uygun hale getirilir. Türbede ilk ciddi yenileme ise 1961'de olur. O tarihten bugüne hep kısmî onarımlarla idare ediliyor.

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 6
  • Ahmet Özbir 13 yıl önce Şikayet Et
    EYÜP SULTANIMIZ, GÖNLÜMÜZÜN SULTANI, ŞEFAATİNİ DİLİYORUZ EFENDİM. Allahü tealanın Sevgili Kulu, Eshab-ı kiramın gözbebeği, Sevgili Peygamberimizin biricik arkadaşı, dostu, efendim şu Mübarek Cuma günü hürmetine günahkar olan bizlere şefaatini diliyoruz. (Sn. Büyükşehir Belediye Başkanımıza sonsuz teşekkürlerimizi arzediyoruz. İnşallah altı aydan da kısa bir zamanda ziyarete açılır.)
    Cevapla
  • Ahmet YUSUF 13 yıl önce Şikayet Et
    Kadir Topbaşa teşekkürler.... Restorasyonu istanbul Büyükşehir Belediyesi yapıyor ve işi bu konuda tecrübeli ehil bir firmaya yaptırıyor. Sorun çıkacağını sanmıyorum.
    Cevapla
  • design 13 yıl önce Şikayet Et
    sizlere bağlı. İstanbulda bir çok restarasyon çalışmalarının yanında bir kaç farklı ekipde cihazlarla o alanda define aramaktadırlar. o Çalışmalarda bulunan kişilerden Duyumlarını aldık. Kolay gele
    Cevapla
  • ASIM GÖK 13 yıl önce Şikayet Et
    aman dikkat. İnşallah bu son dönem faciaları gibi bi facia olmaz kılıç ali paşa cami beyazıd cami gibi müftülük inşallah doğru kişiyle anlaşmıştr bu sefer yoksa bu eserde yanabilir
    Cevapla
  • omer 13 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun. yapandanda yaptırandan da mevlam razı olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Borsa İstanbul'dan tarihi zirve! Rekor üstüne rekor kırıldı
Hababam Sınıfı'nın efsane sahnesi gerçek oldu!