Eyüp Sultan'daki suya kanalizasyon karıştı

Eyüp Sultan Türbesi'nde şifalı olduğuna inanılan kuyu suyuna kanalizasyon karıştığı ortaya çıktı. Skandal, bir ziyaretçinin dikkati sayesinde ortaya çıktı. Kuyu suyuna 'içilemez' raporu verildi.

Eyüp Sultan'daki suya kanalizasyon karıştı
Eyüp Sultan'daki suya kanalizasyon karıştı
GİRİŞ 26.05.2011 16:05 GÜNCELLEME 26.05.2011 16:05

NAZİF KARAMAN'ın haberi

Her gün binlerce kişinin ziyaret ettiği Eyüp Sultan Türbesi'nde bulunan ve şifalı olduğuna inanılan kuyu suyuna kanalizasyon karıştığı, geçtiğimiz aylarda suda anormallik olduğunu fark eden bir ziyaretçinin dikkati sayesinde ortaya çıktı. Ziyaretçilerin şifalı olduğuna inanarak içtiği sudan alınan örnek İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'ne incelemeye gönderildiğinde ürkütücü gerçekle karşılaşıldı. Kanalizasyon karıştığı belirlenen suya "içilemez" raporu verildi. Bunun üzerine kuyudan dışarıya su akışı hemen kesildi ve kuyu suyu dalgıç motorla boşaltıldı. Sorunun, fazla suyun tahliyesi için Osmanlı döneminde yapılan kanallardan kaynaklandığı belirlendi. Kanallardaki manzara ise ürkütücüydü. Kanallar 70 santim balçıkla dolmuştu. İki aylık bir çalışma sonunda pislik içindeki kanallar temizlendi. Çalışmalar sonucunda suyun içilebilir kıvama getirildiği iddia ediliyor ancak kuyudan çıkan su, halkın kullandığı çeşmeye ulaşana kadar iki ayrı noktada arıtılıyor.

ZEMZEM SUYU GİBİ GÖRÜLÜYOR

Kuyu, Eyüp Sultan'ın sandukasının sağ ayak ucunda bulunuyor. Halk arasında kuyunun suyu, zemzem suyu ile eşdeğer görülüyor ve şifalı olduğuna inanılıyor. Her gün binlerce kişi Eyüp Sultan'ı ziyaret ettikten sonra hemen giriş kapısının sağında yer alan çeşmeye borularla ulaştırılan bu suyu içiyor. Kanal sularının özellikle geçtiğimiz yağmurlar sırasında "şifalı" suyun geldiği kuyuya dolduğu anlaşıldı. Türbe, şimdilerde Büyükşehir Belediyesi tarafından restore ediliyor. İlk incelemede türbede rutubet de tespit edildi. Hem yapıya hem de türbe içindeki değerli çinilere zarar veren rutubeti engellemek için öncelikle drenaj sistemi onarılacak. İSKİ de camiye yakın bir noktaya tevzi istasyonu kuracak. Böylece yağmurlu günlerde biriken atık suların Haliç'teki kolektöre pompalanması sağlanacak.

SABAH

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
TikTok'a yasak! ABD Başkanı Biden imzayı attı
Korhan Berzeg hakkında sıcak gelişme: Köy muhtarı konuştu