'Sarıkamış'ta asıl şehit sayısı 600 bin'

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurhan Aydın, 1. Dünya Savaşında Genelkurmay Merkezi'nde bulunan Behiç Erkin'in anılarına dayanarak, Sarıkamış'ta şehit olan Osmanlı askeri sayısının 600 bin olduğunu ileri sürdü.

'Sarıkamış'ta asıl şehit sayısı 600 bin'
'Sarıkamış'ta asıl şehit sayısı 600 bin'
GİRİŞ 09.02.2013 11:20 GÜNCELLEME 09.02.2013 12:59
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Yrd. Doç. Dr. Aydın, Asker Alma Dairesi'nde üst rütbeli bir subay olan ve daha sonra büyükelçilik görevinde de bulunan Erkin'in, hatıralarında, seferberlikten evvel 3. Ordu mevcudunun takriben 100 bin kişi olduğunu yazdığını belirterek unları kaydetti:

"Behiç Erkin, 'Sarıkamış Muharebesi'ni müteakip 3. Ordu mıntıkasında silah altına alınabilecek ne kadar erat varsa hepsini aldık.' diyor. Halbuki o mıntıkada silah altına alınan efradın yekûnünün 800 bin kişi olduğunu, bu hesaba göre zayiatın aşağı yukarı 800 bin ere baliğ olduğunu aktarıyor. Bunun dörtte birini kayıt yanlışı olarak kabul etsek dahi yine 600 bin kişinin esir olmuş, donmuş, yaralanmış, şehit düşmüş ve firar etmiş bulunduğu neticesine varıyoruz."

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 19
  • levent 11 yıl önce Şikayet Et
    selanık yahudılerının enver haın ıne verdıgı gorev. abdulhamıt han onlara ısraıl ın kurulması ıcın toprak satmayınca selanık yahudılerı makedonya daglarından topladıkları katıl hırsız takımından kurdukları hareket ordusu ıle ıstanbul u basıp abdulhamit han ı iktidardan indirmiş sonrada balkan ve 1 dunya savaşlarında 3 milyon askerin şehit olmasına nedne olmuştur - doktoru mühendisi öğretmesi bütün yetişmiş osmanlı geleceği yok edildi - sarıkamışta enverin bilerek öldürdüğü çiftçiler olmayınca anadoluda yaşanan açlıkta ölenlerin sayısı milyonlarcadır - işte mhp nini sevgilisi enver budur
    Cevapla
  • sana ne 11 yıl önce Şikayet Et
    tuhaf. hala enveri aklama derdinde olanlar var. rakamı abartılı buluyor, 20-30 bin diyor. ırkçılar oldukça sayıyı az gösterme telaşında, bazıları da abartı da. o zaman iyice araştırın, hakikati bulun tarihçiler. bu iş sizin göreviniz. tarihçi işe yarasın bari. biz de gerçekleri bilelim.
    Cevapla
  • Mehmet Mustafa Zorlu 11 yıl önce Şikayet Et
    filistin unutulmamalı !. filistin cephesinde de gazi lakaplı birinin sebep olduğu cephe çökmesini de araştırmayı unutmasınlar.
    Cevapla
  • enderr 11 yıl önce Şikayet Et
    evet 90 bin değil . milletçe tarihimiz araştırma çabasına girmiyoruz sovyetin verdiği bilgiler ile tarihimiz aydınlanacaksa eğer bütün tarih kitaplarını yırttın atın
    Cevapla
  • okan uzun 11 yıl önce Şikayet Et
    gercekler bilinmiyoir. osmanli icerdeki ajan generallerle yikildi zaten o kadar askeri oraya emir veren bir komutan ya ajandir ya aklini yemis biridir, osmanli ordusunu yikilmasi icin yahudi asilli alman bir porofosur osmanli ordusuna egitimli adam sokmarak yikilacagini aciklamis ve mustafa kemali ve obur yandaslari bunu gerceeklerstirdi turkiyede erkek kalmamis 1 ci dunya savasinda niye su andaki nesil kokkak cunku gercek turk nesli savasda harcadilar .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç son yolculuğuna uğurlandı
AK Parti ve MHP'li vekillerden AKPM'de dünyaya insanlık dersi