15 bin Mehmetçiğin kör edildiği ortaya çıktı

1. Dünya Savaşı'nda esir düşen 15 bin askerimizi, aşırı krizol maddesi bulunan havuza sokarak kör edilmesinin belgeleri olduğu ortaya çıktı.

15 bin Mehmetçiğin kör edildiği ortaya çıktı
15 bin Mehmetçiğin kör edildiği ortaya çıktı
GİRİŞ 03.03.2013 15:09 GÜNCELLEME 03.03.2013 15:58
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Birinci Dünya Savaşı sonrasında, Mısır Seydibesir Kuveysna Osmanlı Useray-ı Harbiye Kampı'nda, 15 bin Mehmetçiğin kör edilmesi olayının belgelerinin Genelkurmay'da olduğu ortaya çıktı.

Çetin Çiftçi'nin haberine taşıdığı bilgilere göre; tarihçilerin şimdiye kadar ulaşamadığı belgelerin yerini Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz açıkladı. Yılmaz, Mısır'dan İzmir'e gelen malul esir kafilelerinin sayısı ve sağlık durumları ile ilgili bilgilerin Genelkurmay Askeri Tarih Stratejik Etüt (ATASE) Daire Başkanlığı'nda olduğunu belirtti.

FOTOĞRAF VAR

Olay, konuyla ilgili araştırmalar yapan CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün tarafından Meclis gündemine taşındı. Aygün, bu konuda Genelkurmay'ın elinde belge bulunup bulunmadığını sordu.

Cevap Bakan Yılmaz'dan geldi. Yılmaz, Genelkurmay'da bulunan belgeler içerisinde 'Mısır'dan İzmir'e gelen ilk 3 kafilenin miktarı, sıhhi durumları ve göz hastalıklarından muzdarip olanların oranına' ilişkin belgeler bulunduğunu kaydetti. Olayla ilgili bir adet de fotoğrafın mevcut olduğunu vurguladı.

KİMSE ARAŞTIRMADI

Bakan Yılmaz, Genelkurmay ATESE Daire Başkanlığı arşivinde bulunan belgelerin, araştırmacıların kullanımına açık olduğunun altını çizdi. Bugüne kadar konu ile ilgili herhangi bir araştırma yapılmadığı gibi, araştırma yapmak için talepte bulunulduğuna dair de bir belge veya bilginin olmadığını da belirtti.

Zehirli havuza süngüyle soktular

1918 yılında Mondros Ateşkes Antlaşması'yla biten Birinci Dünya Savaşı sonrasında, Filistin cephesinde esir düşen 16. Tümen 48. alaya bağlı Osmanlı askerleri, Mısır'da Seydibeşir Usare kampında, İngilizlerin çeşitli işkencelerine maruz kaldı. Mehmetçik, dezenfekte edilmek bahanesiyle krizol (cresol) maddesinin döküldüğü havuzlara sokuldu. Ancak fazla miktarda kullanılan maddenin etkisi ile 15 bin Mehmetçiğin gözü kör oldu.

Karamanlı yedek subay Ahmet Altınay'a ait olduğu ileri sürülen günlüklere dayandırılan iddialara göre esir askerler dezenfekte havuzlarına süngü zoruyla sokuldu. Konu ilk defa 28 Mayıs 1921 tarihinde Edirne Milletvekilleri Mehmet Şeref ve Faik Bey tarafından TBMM gündemine taşındı. Vekiller Anadolu'da tutuklu İngiliz Albay Ravlenson gibi esirlerin İngilizlerin elindeki Türk askerleri teslim edilmedikçe iade edilmemelerini önerdi.

KRİZOL NEDİR?

Krizol metilfenol sınıfından organik bileşiklerdir. Çoğunlukla, doğal halde ya da aromatik bileşiklerin üretimiyle elde edilirler. Krizol en çok Lysol isimli markayla bugün tuvaletlerde dezenfekte edici olarak kullanılan keskin kokulu temizlik maddesinin kimyasal ismidir.

KAYNAK: BUGÜN GAZETESİ
YORUMLAR 30
  • dortmund 11 yıl önce Şikayet Et
    ZAHIDEYE . bak senin yasin kac bilmem ...ben 10 senedir burdayim .askerligimi hic tahmin etedigin yerlerde yaptim ,,dogu ve güney doguda gitmedigim yer kalmadi ..yatmadigim tepe kalmadi gece sabahlara kadar üstümüze kar yagiyordu,odun buluyorduk ama yakmak icin botumuzun altini kesip yakiyorduk..ayaklarim mantar odu bot 1 ay ayagimdan cikmadi ...hala yedigimiz kumanya tenekeleri oralarda duruyordur .git bak..ben vatani görevimi adam gibi yaptim ciktim anlim ak allaha sükür .vallahi bir daha giderim ..avrupada bizler dinimizide iyi yasiyruz her yerde camii var ,,türklerin evt gurur duyuyorum ..cocuklarimiz kuran ögreniyr..bu camilerin kapisi herkese acik ,,araplarda gelebilir ,,ama onlar sadece ramazanda geliyorlar iftara ...iftara gelenleri bir sene sonra görüyrsun ,,bayarm namazinda bile yok ..he birde türk pasaportu almak icin yalakalik yaparlar sana.. konsoloslukta isi bitenleride gördük...sen git tarihi oku benimle öyle tartis..agazindaki süt kokusu buraya geldi ..
    Cevapla
  • OTTOMAN EMPİRE 11 yıl önce Şikayet Et
    nur dülger ve mehmet bodur.... yorumlarımı çarpıtmayın..... ben yorumlarımın hiç birisinde arapları genellemedim ve genellemem de.... yorumlarımı zihninizdeki yere oturtup ona göre yorum yapıyorsunuz. ben size de hak vermiyor değilim. benim demek istediğim tek şey arapların mevcud savaşa anadolu halkı gibi hep birlikte karşı koymaları gerektiğidir..... vurgulamak ıstedıgım tek sey bu... türküm ama türk milliyetçisi degılım devlet milliyetçisiyim....saygılar.
    Cevapla
  • mevhibe inal 11 yıl önce Şikayet Et
    işkence kültürü!. 40 000 hintlini elleri tekstil rekabeti için kesildi. filipinlerde 100 000 lerce kişi katledildi moro müslümanları dahil. wietnamda agent orange, hala sakat doğumlar sebep. çok uzağa gitmeye luzum yok ebu-gureyb, guantanamo-hava hapishaneleri. en kötüsü araştırmalarla müslüman arapların ruhlarını nasıl yaralarız diye buldukları, ebu-gureyb sapık işkenceleri!................
    Cevapla
  • batuhan gokturk 11 yıl önce Şikayet Et
    ihanet. 1 meclis hariç gelen tüm meclis ihanete ortak olmuşlardır halada olmaya devam ediyorlar
    Cevapla
  • zahide özkan 11 yıl önce Şikayet Et
    dortmunlu ve araplara dayılık taslamak. yahu hep senin gibi türkler dayılık tasladı niye sen taslama ihtimaline bile bu kadar kızıyorsun? tüm kafirlerde birbirini savundu ama kimse kimseye dayılık taslamadı.yani bunun için illa birinin biri karşısında el pençe durup şükran duygusu içinde olmadı.ama siz araplardan hep bunu beklediniz .kardeşçe verdiğiniz bir dilim ekmekki A llahın yanında müminin aç kardeşini doyurması lütuf değil vaciptir. ondan bile besledik diye söz ediyorsunuz .sanki hayvan besliyorsunuz.ben arapları bilirim demişsin bende senin gibi avrupadaki türkleri bilirim avrupalılar sizi örnek alıp islama ısınacağına sizin gidişinizden sonra iyice islamdan nefret eder oldu . birde almanlarda sizden rahatsız .suriyelilere kafayı takana kadar neden buyurup pkk ile savaşa gelmiyorsunuz ?hepiniz 21 gün askerlik yapıyorsunuz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dünya Bankası, "Emtia Piyasaları Görünümü" raporunun Nisan 2024 sayısını yayınladı
ABD ve dünyada gözaltılara rağmen Filistin'e destek gösterileri sürüyor