Yusuf el-Kardavi: Yeni bir Fıkıh lazım

Avrupa Fetva ve Araştırma Konseyi’nin 15. oturumunun açılış konuşmasını yapan Yusuf el-Kardavi, günümüz sorunlarına çözüm üretmek için yeni bir fıkha ihtiyacımız olduğunu belirtti.

Yusuf el-Kardavi: Yeni bir Fıkıh lazım
Yusuf el-Kardavi: Yeni bir Fıkıh lazım
GİRİŞ 30.06.2005 10:58 GÜNCELLEME 30.06.2005 10:58

Avrupa Fetva ve Araştırma Konseyi’nin 15. oturumunun açılış konuşmasını yapan Yusuf el-Kardavi, günümüz sorunlarına çözüm üretmek için yeni bir fıkha ihtiyacımız olduğunu belirtti.


Avrupa Fetva ve Araştırma Konseyi’nin (AFAK) on beşinci dönem oturumunu, 'Hikmet, Bilim, Dostluk ve Dayanışma Derneği' işbirliğiyle İstanbul'da başladı. Toplantıda İslam dünyasının Yusuf el-Kardavi, Faysal Mevlevi, Cemal Bedevi, Ali Karadaği, Muhammed Taki Osmani ve Ali es-Sabuni gibi çok sayıda tanınmış düşünür, yazar ve alimleri bir araya geliyor.

Avrupa Fetva ve Araştırma Konseyi’nin 15. oturumunun açılış ve selamlama konuşmasını ev sahibi Hikmet derneğinin başkanı Cemalettin Kerim yaptı. Daha sonra Türkiye’den ilahiyatçı Prof. Ali Özek bir konuşma yaptı.

konseyin Başkan Yardımcısı Faysal Mevlevi ise yaptığı konuşmada. Konseyin kuruluş süreci ve amacıyla ilgili tanıtıcı bilgilendirmede bulundu. Lübnan Cemaat-i İslam Lideri olan Mevlevi, Avrupa’da yaşayan Müslüman azınlıkların karşılaştıkları sorunlara değinerek bunların çözülmesi gereği üzerinde durdu. İçinde bulunduğumuz çağda ve yaşadığımız gayri İslami toplumlarda karşılaştığımız güncel sorunların yeni ictihadlarla çözülmesi gerektiğini belirten Mevlevi, İslami uyanışın gelişimi için bunun zorunlu olduğuna vurgu yaptı.

İslam Dini Kolaylık Dinidir

Son olarak söz alan İslam dünyasının önde gelen alimlerinden Şeyh Yusuf el-Kardavi, İslam ve Müslümanların hedef olduğu saldırılara dikkat çekerek, böylesi bir ortamda Müslümanların güç birliği yapmalarının ve sorunlarını çözmelerinin zorunluluğuna değindi. Tarih boyunca Firavunların, Kayserlerin ve Sezarların, kendi dinlerini tahakküm ettikleri halklara dayattıklarını ve halkın farklı bir inanç ve düşünceye sahip olmalarına tahammül etmediklerini söyledi.

Hindistan’da yüz elli Müslüman olmasına rağmen Hint toplumunda azınlık olduklarını hatırlatarak, Müslümanların önemli bir bölümünün dünyada azınlık olarak yaşadıklarını, bunun da yeni sorunlar yarattığını belirtti. Gayri İslami toplumlarda yaşayan Müslümanların sorunlarının çözümünün yeni bir fıkıh gerektiğine vurgu yapıt. Kendilerinin konsey olarak “kolaylaştırma ve müjdeleme” yolunu tuttuklarının zira bu yolun nebevi ve Kur’ani bir metot olduğunu ifade etti.  

İslam Şeriatı Değişkendir

Yusuf Kardavi konuşmasında İslam’ın günümüze hitap etmediği yönündeki iddialara da cevap verdi. Hayatın sürekli, gelişim ve değişim içinde olduğu, İslam’ın ise sabit ve ebedi bir din olduğunun iddi edildiği; sabit ve değişmez bir dinin nasıl olurda sürekli değişim ve gelişim içinde olan bir hayata hitap eder yönlü itirazlar olduğunu hatırlattı. Bunun bir yanılgı ve aldatmaca olduğunu, zira hayatta değişmeyen şeyler olduğu gibi şeriatın da değişmez olmadığını belirtti. İslami hükümlerin yüzde 90-95 oranında değişim esnekliğine sahip olduğunu, değişmez sabitelerin büyük ölçüde inançla ilgili olduğunu, ictihadi hükümlerin tamamının zaman, mekan, kişi ve ortama göre değişim gösterdiğini belirtti. İslam şeriatının değişken ve gelişen bir hukuk sistemi olduğuna vurgu yaptı.   

Yeni Bir Fıkha İhtiyacımız Var

Günümüz sorunlarına çözüm üretmek için yeni bir fıkha ihtiyacımız olduğunu belirten Kardavi, bu sorunların hallinde İslam şeriatının genel maksatlarının gözetilmesinin önemine değindi. Kardavi, “İslam şeriatının maksatlarını fıkhetmeliyiz, Kur’ani kavramları fıkhetmeliyiz, maslahat ve mefsedet fıkhını bilmeliyiz, önceliklerimizi tespit etmeliyiz,  en önemlisi de günümüzü iyi fıkhetmeliyiz. Günümüz gerçeklerini anlayamazsak ve iyi tahlil edemezsek sorunlarımızı çözemeyiz.” dedi.   

Avrupa Fetva ve Araştırma Konseyi’nin 15. oturumunun açılış toplantısında son olarak Yusuf Kardavi, İslam düşmanlarını telin ettiği bir dua etti. Bine yakın nitelikli izleyicinin katıldığı toplantı, Asr süresinin hep birlikte okunmasıyla sona erdi.

Konseyin Gündemi Aile

Üç gün sürecek toplantının bundan sonraki oturumları basına ve izleyicilere kapalı gerçekleşecek. Ağırlıklı olarak bu toplantılarda Müslüman düşünürler, aile hukukunu tartışacaklar. Türkiye'den milletvekillerinin, düşünürlerin, yazarların ve iş adamlarının katılacağı toplantı pazar günü öğlen sona erecek.

Avrupa Fetva ve Araştırma Konseyi, Avrupa İslami Örgütler Federasyonu’nun (EIOF) öncülüğünde 30 Mart 1997’de Londra’da kuruldu.


www.islamdunyasi.com

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Guterres: Kanlı misilleme döngüsüne son verin
Milli muharip uçak KAAN, ANKA-3 ve İHA’lar birlikte uçacak