Müslüman'ın ortak bayram sevinci

İslam Dünyası, uzun yıllardan sonra bayramı bu yıl ortak kutluyor. Oruca bir gün önce başlayan ülkelerde de bayram Türkiye ile aynı günde kutlanıyor. Bayramınızı tebrik ediyoruz.

Müslüman'ın ortak bayram sevinci
Müslüman'ın ortak bayram sevinci
GİRİŞ 03.11.2005 08:16 GÜNCELLEME 03.11.2005 08:16

İslam Dünyası bu sene birlikte bayram yapıyor!

Ramazan ayına Türkiye‘den bir gün önce başlayan Arap ülkelerinde salı günü yani Ramazan’ın 29. gecesinde hilal gözetlendi. Ancak Suudi Arabistan, Mısır, Filistin, Katar, Ürdün, Fas, Tunus, Cezayir, Bahreyn, Ürdün, Sudan, Endonezya, Yemen ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde, hilalin görünmediği, böylece Çarşamba gününün Ramazan’ın 30. günü, Perşembe gününün ise Ramazan Bayramının ilk günü olduğu ilan edildi.

Irak’ta‘da Sünni ulema bayramın Perşembe günü olduğunu açıkladı.

İslam dünyasındaki bu birliktelikden sadece Libya ayrıştı. Libya Çarşamba gününü bayram olarak kutluyor.

Lübnan’da ise Lübnan’ın ve İslam dünyasının önemli din adamlarından Ayetullah Muhammed Hüseyin Fadlullah 5 gün önce Bayram’ın 3 Kasım Perşembe günü olduğunu açıklamıştı.

Fadlullah, öteden beri hilal gözetlenmesinde bilimsel verileri esas alarak fetva veriyor.

Bu duruma göre Ramazan’a birlikte başlayan Türkiye , yemen ve Umman’da Müslümanlar 29 gün oruç tutarken diğer İslam ülkelerinde 30 gün oruç tutulmuş olacak.

Ramazan’ın son gecesi olması hasebiyle önceki gece Mekke’de muhteşem bir kalabalık son teravih namazını kıldı. Yüzbinlerce Müslüman Mekke’de Kabe’ye giden bütün yolları adeta doldurdu taşırdı.

TÜRKİYE'DE BAYRAM

Türkiye'de bayram sakin ve huzur içinde başladı. Sabah erken saatlerden itibaren camilere giden müslümanlar, bayram namazından sonra kutlamalara başladı. Büyükşehirlerde 'Selatin' camileri denilen padişahlar adına yapılan camilerde ve Eyüp Sultan Camii'nde büyük kalabalıklar oluştu.

İlz ziyaret yerlerinden birileri mezarlıklar oldu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Erdoğan'ın duyurduğu haber ses getirdi! ABD'li dergi yazdı: Bir sonraki süper güç...
Kız kardeşiyle ayrı düşen küçük Kerem'in duygulandığı anlar yürekleri dağladı...