Newsweek: Irak'ta yeni cephe mi?

Newsweek dergisi, Kuzey Irak'taki hareketliliği 'Irak'ta yeni bir cephe açılması' olarak yorumladı. Devlet Başkanı Talabani’den sınır uyarısı geldi: 'Irak sınırları kırmızı çizgidir!'

Newsweek: Irak'ta yeni cephe mi?
Newsweek: Irak'ta yeni cephe mi?
GİRİŞ 01.05.2006 12:55 GÜNCELLEME 01.05.2006 12:55

ABD'de yayımlanan Newsweek dergisi, Kuzey Irak'ta son günlerde yaşanan hareketliliği 'Irak'ta yeni bir cephe açılması' olarak yorumladı.


Newsweek, Türk ordusunun bölgeye asker yığmasınının ve İran'ın PKK'ya yönelik operasyonlarının tansiyonu yükselttiğini yazdı. İran ise, askerlerinin Irak'a girdiği iddialarını 'doğrulamadıklarını' belirtti.


Dergi ayrıca, ABD'nin PKK'ya saldırmaları için Iraklı Kürtlere baskı yaptığını da iddia etti.


Türkiye'nin bölgede operasyon hazırlığında olduğunu ileri süren Newsweek, ABD yönetiminin operasyon konusunda Türkiye ile Iraklı Kürtler arasında kaldığını belirtti.
 
Dergi, Washington'ın Irak yönetimine PKK konusunda harekete geçmesi için baskı yaptığını vurguladı.
 
Kuzey Irak'ta İran ordusunun düzenlediği operasyonları ve Şii militanların Kerkük'e gitmeye başlamasını da değerlendiren Newsweek, 'Irak Savaşı'nda yeni bir cephe mi açılıyor?' diye sordu.


Newsweek dergisi, Türkiye'nin Irak sınırına önemli miktarda kuvvet kaydırmasını ve ABD'nin Kuzey Irak'taki PKK varlığına ilişkin tutumunu son sayısında Owen Matthews imzalı haber yorumunda değerlendirdi. 'Türkiye, Kuzey Irak'ta 'sıcak takip' benimsedi' yorumunu yapan dergi, son haftalarda 200 bin kadar Türk askerinin sınır bölgesinde konuşlandığına dikkat çekerek 'Irak savaşında yeni bir cephe açılıyor mu?' sorusunu sordu.


Türk Silahlı Kuvvetlerinin açıklamalarına karşın Irak Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin Türk komandolarının kısa bir süre için Irak'ın 15 kilometre içerisine girdiklerini söylediklerini kaydeden dergi, söz konusu operasyonların gelecekteki 'tehlikeli çatışmaların' bir işareti olabileceğini yazdı.

'TÜRKLER GİDEREK ARTAN HAYAL KIRIKLIĞINI DUYUYOR'
Dergi, geçen ay 10 bin İran askerinin PKK'ya bağlı 'gerillalar'a saldırdığına dikkat çekerek, 'Türkler, Kandil'de üstlenen 5 bin gerilla konusunda giderek artan bir hayal kırıklığını duyuyor' ifadesini kullandı. Son iki ay PKK'nın ve buna bağlı sivil örgütlerin Türkiye'deki şiddeti son 10 yılda görülmeyen düzeylere çıkarttıklarını belirten dergi, ABD'nin tutumu konusunda 'Ankara'nın sabrı tükeniyor' diye yazdı.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün Türkiye'nin BM Şartına göre kendini savunma hakkının olduğunu belirterek Türk askerlerinin ciddi olarak 'sıcak takip' operasyonlarını düşündüklerini ima ettiklerini savunan Newsweek, ABD Dışişileri Bakanı Condoleezza Rice'ın ise, Ankara'da bu tür operasyonların Irak üzerindeki 'istikraksızlaştırıcı' etkileri konusunda uyardığını yazdı.

'ABD IRAKLI KÜRTLERE BASKI YAPIYOR'
Newsweek, Washington'un iki müteffik Türkiye ve Iraklı Kürtler arasında kaldığını belirtirken bir ABD yetkilisine dayanarak 'Washington, Ankara'nın harekete geçmesinden önce kendilerinin PKK'ye saldırmaları için Iraklı Kürtlere baskı yapmaya çalışıyor' iddiasında bulundu.
Buna karşın ABD'nin Kürtleri ikna için kullanabileceği bazı kartlarının olduğunu da öne süren dergi, Kürtlerin bölgelerinde bir ABD askeri üssünün kurulmasını istediklerini, Kürtlerin ayrıca Şiilerin Kerkük'e yönelik planlarının durdurulması ve ülkenin petrol gelirlerinin bölünmesi için de Washington'un desteğine ihtiyaçları olduğunu yazdı.
Newsweek, Iraklı Kürtlerin neden artık PKK'ya saldırmadıkları nedenlerine değinirken de Iraklı Kürtlerin eskiye oranla daha çok güven duyduklarını, Türkiye'deki '14 milyon Kürt'ün hedeflerini desteklemeye daha istekli olduklarını savundu.
Iraklı Kürdistan Bölge Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin son açıklamalarını Türkiye'ye yönelik üstü kapalı bir tehdit olarak değerlendiren dergi, 'Bu tür sözlerin, Türkiye'nin PKK'yı tamamen yok etme ve gerekirse savaşı Irak'ın içerisine kaydırma kararlılığını güçlendirmesi beklenebilir' yorumunu yaptı.


TALABANİ'DEN SINIR UYARISI


Irak Devlet Başkanı Talabani, Kuzey Irak’a girilmesinin kabul edilemeyeceğini vurguladı ve “Irak sınırları kırmızı çizgidir” dedi. KDP’den de, Türk ordusunun Kuzey Irak’ta giriştiği iddia edilen operasyonların, Türkiye sınırları içinde olduğu açıklaması geldi.


Yazılı bir açıklama yapan Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, ABD dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in Irak’a yaptıkları ziyaretin, Irak’ın içişlerine karışılmaması yönündeki isteğinin bir göstergesi olduğunu söyledi.


Talabani, Irak sınırlarının kırmızı çizgi olduğunu ve hiçbir ülkenin bu sınırları geçmemesi gerektiğini ifade etti.

Kürdistan Demokratik Partisi’nin dış ilişkiler sormlusu Safin Dizayi de son dönemde Kuzey Irak’ta yapıldığı iddia edilen askeri operasyonların Türkiye sınırları içinde gerçekleştiğini söyledi.

Dizayi, “Türkiye operasyonlarını bizim sınırımıza yakın yerde; ancak kendi topraklarında yapıyor. Her bahar PKK’ya karşı bu operasyonlar yapılır” dedi.


İran, PKK'yı bombaladığını doğrulamadı

İran, birliklerinin Irak'a girdiğine dair haberleri "doğrulamadığını" bildirdi.
Hükümet Sözcüsü Gulam Hüseyin Elham, "İran güçlerinin hiçbir komşu ülke toprağına özellikle de Irak'a girdiği şeklindeki haberleri doğrulamadıklarını" belirtti.
Elham, "Bizim komşu ülkelerle güvenlik alanında işbirliği anlaşmalarımız var ve biz bu anlaşmalar çerçevesinde hareket ediyoruz. Komşu ülkelerle bu tür şeyler konusunda kaygılanacak hiçbir durum yok" dedi.
Irak, dün İran'ı, terör örgütü PKK'nın mevzilerini bombalamak için topraklarına girmekle suçlamıştı.
Irak Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İran güçlerinin Irak'ın kuzeyinde 5 kilometre içeri girdikleri belirtilmişti.
Açıklamada, "İran güçleri son 24 saatte Erbil bölgesinde Hac Umran yakınındaki PKK mevzilerini bombaladı" ifadesi kullanılmıştı. Irak topraklarına 180'den fazla ağır top mermisinin düştüğü kaydedilen açıklamada, "İran birlikleri bu saldırılar vesilesiyle Irak topraklarının 5 kilometre içine girdiler" denilmişti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kolombiya'dan peş peşe adımlar! İsrail'i çıldırtacak
Serik'te köpeklerden kaçan çocuk arabanın altında kaldı