Paşa 'çuval geçiren Coni'nin ortağı

Çuval krizinde Türk timinin başında bulunan emekli General Köksal Karabay'ın, Irak-Türkiye sınır güvenliğini sağlamak için kurulan ABD'li şirkete ortak olduğu ortaya çıktı.

Paşa 'çuval geçiren Coni'nin ortağı
Paşa 'çuval geçiren Coni'nin ortağı
GİRİŞ 27.06.2006 10:35 GÜNCELLEME 27.06.2006 10:35

Mutlu ÇÖLGEÇEN'in haberi


Irak'a ticaret yapan Türk TIR'ları 2007'den itibaren, Türk ortakları bulunan bir ABD'li güvenlik şirketi tarafından korunacak. ABD Savunma Bakanlığı'na (Pentagon) yakınlığı ile bilinen Black Hawk Security, bu amaçla Habur sınır kapısına yakın bir bölgeye güvenlik üssü inşa ediyor. Üs, 300 dönümlük arazi üzerine yapılacak. Yasa gereği Türkiye'de kurulan şirkete 'Black Hawk Uluslararası Güvenlik Hizmetleri AŞ' adı verildi. Kurucu ortakları arasında emekli Korgeneral Köksal Karabay, eski Diyarbakır Valisi Ahmet Cemil Serhadlı, eski New York Başkonsolosu Mehmet Nuri Ezen ile Türk-Amerikan İşadamları Derneği'nin eski üyesi Hüseyin Atkın, Aslan Yıldırım, Günay Hakkı Övünç gibi tanınmış isimler var.

HİSSE DAĞILIMI

ABD'li Black Hawk Security 910 bin YTL'lik 91 bin hisseye sahip olarak en büyük hissedar konumunda. Türk ortaklar arasında en büyük hisse ise Hüseyin Atkın'a ait. 28 bin 600 hissesi bulunan Atkın, 15 Mart'ta yapılan toplantıda Diyarbakır eski Valisi Ahmed Cemil Serhadlı'ya ait hisseleri de devralmış. Emekli Korgeneral Köksal Karabay, New York eski Başkonsolosu Mehmet Nuri Ezen ve Aslan Yıldırım 13 bin YTL'lik 13 biner hisseye sahip durumdalar. Günay Hakkı Övünç'ün hissesi de 6 bin 500.

Habur'a yakın Çalışkan Beldesi'nde 300 dönümlük araziyi satın alan şirket, arazideki hafriyat çalışmasına iki ay önce başladı. Çalışmalar 7 iş makinesi ve 20 kamyon tarafından yürütülüyor. 50 kişinin görev aldığı hafriyat çalışmaları sonbaharda tamamlanacak, üs 2007 yılında hizmete açılacak.

Üste helikopter pisti, hastane, park alanları ve çeşitli sosyal faaliyetleri kapsayan binalar bulunacak. Bunun dışında Türk TIR'larını koruyacak Hummer Jeep'ler burada yer alacak.

35 FİRMAYLA ANLAŞTI

Şirket şu ana kadar 400 kamyondan oluşan 35 Türk TIR şirketi ile anlaşma imzaladı. 2 yıllığına yapılan anlaşmalarda ücretlendirme risk bölgesine göre değişiyor. Anlaşma gereği Türk TIR'ları en az 10 kamyondan oluşan bir konvoy halinde yola çıkacak. Habur'dan hareket eden güvenlik konvoyunun ilk durağı Zaho olacak.

Üssün bir benzeri burada inşa edilecek. Habur ve Zaho'daki güvenlik üslerinde 250 personel görev yapacak. Bu personelin 50'si Türkiye'den, 200'ü ise Irak'ta yaşayan Türkmen, Arap ve Kürtler arasından belirlenecek. Personel maaşları 1000 ila 1500 dolar arasında değişecek.

SINIR DENETİMİNE TABİ

Black Hawk güvenlik şirketi, Türkiye'deki diğer güvenlik şirketlerinin tabi olduğu yasalara bağlı olarak çalışacak. Şirkete ait zırhlı araçlar sınır geçişlerinde gümrük denetimine tabi olacak. Beyana aykırı bir bildirimde bulunması halinde sözleşmesi feshedilecek. Şirketin güvenlik denetimleri jandarma bölgesinde jandarma, diğer bölgelerde emniyet tarafından yapılacak.


İki yıl önce TSK'dan emekli oldu

EMEKLİ Korgeneral Köksal Karabay, TSK'da son olarak 3'üncü Kolordu Komutanlığı görevinde bulundu. 2003 yılında terfi etmesi beklenen Karabay'ın görev süresi bir yıl uzatılmış, 2004 Yüksek Askeri Şura toplantısında Harp Adademileri Komutan Yardımcılığı'na atanarak ikinci defa görev süresi uzatılmasına rağmen devam etmemiş, 1 Eylül 2004 tarihinden itibaren emekliliğini istemişti. Karabay, Kuzey Irak'ta Türk subaylarının başına çuval geçirilmesiyle patlak veren skandalın yaşandığı günlerde Genelkurmay Harekat Başkanı idi.


Belediye Başkanı rahatsız

GÜVENLİK Üssü'nün kurulduğu Silopi ilçesi Çalışkan Beldesi'nin DYP'li Belediye Başkanı İsa Yiğit, üs konusunda yeterince bilgi alamamaktan rahatsız. Black Hawk şirketinin 100 dönümlük bir arazi için 300 milyar ödediğini belirten Başkan Yİğit, güvenlik boyutu ile ilgili bazı endişelerinin bulunduğunu söyledi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Sadece ‘bakan yardımcılığı’ istemekle yetinmemiş... Özel’den Erdoğan’a 3 teklif
Şoför 'Görmedim' demişti! İşte kadının otobüsün altında kalarak can verdiği görüntüler