Kaş'taki yangın 6 gündür sürüyor

Antalya'nın Kaş ilçesinde geçtiğimiz cuma günü başlayan orman yangını bir haftadır kontrol altına alınamıyor. Şimdiye kadar 350 hektar orman kül oldu.

Kaş'taki yangın 6 gündür sürüyor
Kaş'taki yangın 6 gündür sürüyor
GİRİŞ 24.08.2006 14:45 GÜNCELLEME 24.08.2006 14:45

Antalya'nın Kaş ilçesine bağlı Kemer köyü yakınlarında 19 Ağustos tarihinde çıkan orman yangını altıncı gününde genişleyerek devam ediyor. Kaş'a yaklaşık 30 kilometre mesafedeki Kemer köyü Kıbrıs Deresi mevkiindeki orman yangını kontrol altına alınamadı. Rüzgarın yön değiştirmesiyle güney ve kuzey yönünde ilerlemeye devam eden yangında şu ana kadar can ve mal kaybı olmazken, yangında zarar gören ormanlık alanın 350 hektarı geçtiği öğrenildi. Yangının üçüncü gününden itibaren söndürme çalışmalarını yöneten Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kurtulmuşlu, yangının bugüne kadar nadir rastlanan bir yangın olduğunu bildirdi. AA muhabirine yaptığı açıklamada, yangının kanyon dışına çıkmaması için büyük çaba sarfettiğini ve bölgeki tehlikenin devam ettiğini belirten Kurtulmuşlu, şöyle dedi:


"Buradaki yangın, eşi benzerine az rastlanan bir kanyon yangınıdır. Bu yangında alan ifade etmek, bu yangının sönüşüyle ilgili tahminde bulunmak yerine, bu yangının en kısa zamanda önünü kesmenin gayretini veriyoruz. Biz, can kaybı olmadan, yangını bu kanyonun dışına taşırmadan, daha geniş alanlara, köylere yayılmadan, can ve mal güvenliğini tehlikeye atmadan söndürmeye çalışıyoruz. Şu anda yangının bulunduğu kanyonun üzerindeki iki sırt boyunca 20 kilometreye yakın 30 metre genişliğinde hat açtık. Bir bu kadar daha hat açmaya ihtiyacımız var. Bu kanyonun iki ucunun kapanması lazım. Yani yangının kontrol altına alınması için dört tarafının çevrilmesi lazım. Yangının güneyini ve kuzeyini çeviremiyoruz, önüne hat açamıyoruz. Çünkü sarp kayalıklardan inemiyoruz. Kanyona inecek yer alıyoruz. Ancak ne güneyde, ne kuzeyde yangına inecek yer bulamadık."


Yangında görev yapan personelin 6 gündür gece gündüz çalıştığını da belirten Kurtulmuşlu, şöyle devam etti:


"Bu yangın benim tahminime göre bir hafta daha sürebilir. Yangın zaman zaman duraklıyor ama sönmüyor. Çünkü ucu açık. Yangının kanyondan dışarıya çıkmaması için şu an burada 14 dozer, 50 arazöz, söndürme 7 helikopteri ve çok sayıda ekip çalışıyor. Bize lojistik destek gerekiyor. Yorulan işçilerin değiştirilmesi lazım. Arkadaşlarımız 6 gündür hiç yatmadan çalışıyor. Bizim amacımız, bu yangını korkulu hale getirmemek. Ama tehlike geçmiş değil, devam ediyor" diye konuştu.


Öte yandan, Kaş Kaymakamı Hikmet Aydın ise şu ana kadar köy boşaltma çalışmalarının bulunmadığını bildirdi.


Milas ve Bodrum:
Muğla'nın Milas ve Bodrum ilçelerinde iki gündür etkili olan orman yangını ise büyük ölçüde kontrol altına alındı. Ancak alevler Mazı ve Ören arasında söndürülemedi.

Yangında 700 hektarlık alan zarar gördü. Yanan alanlar arasında tarım arazileri ve zeytinlikler de var. Beş bine yakın arı kovanı da yandı. Yangınla ilgili gözaltına alınan bir kişi serbest bırakıldı.

Aydın:
Aydın Valisi Mustafa Malay, Aydın'ın Nazilli ilçesi Aksu köyü ile İzmir'in Ödemiş ilçesi arasındaki ormanlık alanda çıkan yangının söndürüldüğünü ve soğutma çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.

Orman ekipleri ile köylülerin başarılı çalışmaları sayesinde yangının söndürüldüğünü bildiren Malay, soğutma çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Yangın sonucu toplam 50 hektarlık kızılçam koru ormanı kül oldu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!
Kötü haberi duyurdular: Fenerbahçe o ligde oynayamaz! İşte sebebi