Hücrede neler oluyor

Bedenimizin temel taşı hücrelerde saniyelerle ölçülen zamanlamayla birbirinden karışık işlemler gerçekleşir. İzleyeceğiniz video, bu işlemleri çarpıcı bir şekilde anlatıyor.

Hücrede neler oluyor
Hücrede neler oluyor
GİRİŞ 26.12.2006 17:14 GÜNCELLEME 26.12.2006 17:14

XVIVO adlı şirketin katkılarıyla hazırlanan ‘The Inner Life of the Cell’ (Hücrenin iç hayatı) adlı film Harvard Üniversitesi öğrencilerinin Hücresel ve Moleküler Biyoloji programı çerçevesinde farklı bir deneyim yaşamasını amaçlıyor.


Şimdiden birkaç ödül kazanan sekiz dakikalık video filmi Harvard Üniversitesi Biyoloji bölümü öğrencilerini bir hücrenin mikroskobik dünyasında üç boyutlu yolculuğa çıkardı.


Öğrencilere ders kitaplarından öğrendiklerinden fazlasını görsel bir şölenle sunan animasyonda bir beyaz kan hücresinin çevresindekileri hissetmesi ve dış uyaranlara tepki vermesine yarayan mekanizmaları canlı bir şekilde resmediyor.


Harvard Üniversitesi Üniversite Araştırmaları dalı direktörlerinden Alain Viel projeyle ilgili olarak şunları söyledi: ‘XVIVO takımının bütün yapısal bilgilerle moleküler olayların detaylı sıralarını bu görüntülere aktardığını görünce çok etkilendim. Tüm bunlar bir reklam taslağına yansıtıldı. XVIVO ekibi sanatsal yetenekleriyle biyoloji bilgilerini birleştirerek böyle bir projeye imkan sağladı’.







HÜCRE NASIL ÇALIŞIR


Hücredeki üretim sistemi, dünyada henüz benzeri tesis edilememiş, son derece ileri teknolojiyle çalışan hayali bir fabrikaya benzer. Bu hayali fabrika, çok sayıda gelişmiş birimlerden oluşur ve her birimde farklı teknolojik ürünler üreten dev bir tesis gibidir. Ürünlerinin bir kısmını kendi iç yapısında kullanır, bir kısmını birbirine monte edip yeni üretim makineleri yapar. Ürettiği ürünlerin bir çoğunu da hammadde ve makina olarak dışarıya gönderir. Üretimde en az sarfiyatı yapıp, en yüksek verimi elde eder. Yeryüzünde hiçbir fabrikanın olamayacağı kadar çevrecidir. Atıklarını kendisi yok edip çevreyi hemen hemen hiç kirletmez.


Fabrikadaki üretim ve işletim sistemleri mükemmel olarak dizayn edilmiştir. Yöneticiler, mühendisler, işçiler, kısacası bütün personel, görevlerini en mükemmel şekilde yerine getiren üstün nitelikli robot ve bilgisayarlardan oluşmuştur. Bu bilgisayar ve robotlar ise, benzerlerine ancak bilimkurgu filmlerinde rastlayabileceğimiz düzeyde gelişmişlerdir.

İşte hücredeki üretim de aynı bu hayali fabrikadaki gibi gerçekleşir. Fabrikadaki robotların ve makinaların yerini hücrede, 'enzim' adı verilen, özel işlemler için uzmanlaşmış karmaşık yapılı protein molekülleri tutar. Fabrikadaki, bilgileri depolayan ve yönetimi sağlayan bilgisayarlara karşılık hücredeki bilgi ve yönetim, bu konuda uzmanlaşmış, çok sayıda atomların birleşmesinden meydana gelmiş, 'DNA' molekülü ile yapılır....

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Sürpriz gelişme: Hamas silah bırakma şartını açıkladı
Bakan Tekin: Öğretmen atama rakamında uzlaştık