Küresel ısınma sanılandan vahim

Dünyanın önde gelen bilim adamlarınca hazırlan yeni bir rapora göre, “küresel ısınmanın sanılandan daha hızlı ve daha yıkıcı olacak.” İşte bilim adamlarının uyarıları:

Küresel ısınma sanılandan vahim
Küresel ısınma sanılandan vahim
GİRİŞ 21.01.2007 17:18 GÜNCELLEME 21.01.2007 17:18

Küresel ısınmanın sanılandan “çok daha hızlı ve daha yıkıcı” olacağı, dünyanın büyük bir olasılıkla bu yüzyılda gerçek bir felaket yaşayacağı uyarısı yapıldı. Dünyanın önde gelen bilim adamlarınca hazırlanan yeni bir rapora göre, iklim uzmanı bilim adamlarının, dünyanın, karbondioksidin gezegende döndürülmez değişikliklere neden olacağı aşamasına yaklaştığına ilişkin artan korkularını yansıttığı belirtiliyor.


Hükümetlerarası İklim Değişiklikleri Paneli tarafından hazırlanan ve bu hafta son taslağı açıklanacak olan “Dördüncü Değerlendirme Raporu”, küresel ısınma konusunda çok iç karartıcı bir tablo çizdi. Dünyanın önde gelen binlerce iklim uzmanının çalışmalarına dayanan raporun, şimdiye kadar küresel ısınma konusunda yayınlanan en kapsamlı ve ciddi çalışma olarak değerlendiriliyor.


Nihai versiyonu, 2 Şubat’ta yayınlanacak raporun iklim uzmanı bilim adamlarının, dünyanın karbondioksidin gezegene döndürülmez değişikliklere neden olacağı aşamasına yaklaştığı yolundaki artan korkularını yansıttığı belirtiliyor.


İngiliz The Observer Gazetesi’nin dikkat çektiği rapora göre, “Küresel ısınma, daha önce yapılan tahminlerden çok daha yıkıcı ve etkileri çok daha erken bir aşamada hissedilecek”. Geçen hafta İngiltere’ye vuran büyük fırtınaların sıklığının “dramatik” bir biçimde artacak.


Deniz düzeyi, bu yüzyılda yarım metre civarında yükselecek, kar en yüksek dağların dışında yok olacak, çöller yayılacak, okyanuslarda yaşama darbe vurulacak, öldürücü sıcaklık dalgaları yoğunlaşacak. Başta tropik ve düşük seviyelerdeki bölgelerdeki milyonlarca insanın topraklarını kaçmaya mecbur kalacak, bu da dünyanın en zengin ülkelerin ekonomileri gerecek.


ASIL TÜYLER ÜPERTİCİ YÖN


The Observer gazetesine göre, raporun asıl “tüyler üpertici” yönü, bunun sera gazlarının etkilerinin nasıl olacağı konusunda çok farklı görüşleri olan binlerce iklim uzmanının çalışmalarının ürünü oluşudur. Raporun bazı bulgular şöyle:


-Son 13 yılın 12’si, kayıtlar başladığından bu yana en sıcak yıllar oldu.


-Buzullar ve kar azaldı.


-Deniz düzeyi, her yıl 2 milimetre artıyor.


-Soğuk gündüzler ve gecelerin sayısı azalırken sıcak gündüzler ve geceler ile sıcaklık dalgaları sıklaştı.


Önceki incelemelerde “olabilir” gibi değerlendirilen, karın azalması, deniz düzeylerin yükselmesi ve çöllerin yayılması gibi değişiklerin yıkıcı etkilerinin artık bu yüzyıl içerisinde gerçekleşmesi “çok muhtemel” ve “adeta kesin gibi” nitelendiriliyor.


Buna karşın “umudun tamamen yok olmadığı” da vurgulanıyor. Nitekim, İngiltere’deki Exeter Üniversitesi’nden Peter Cox, The Observer’e “Biz, bir sorun olduğunu kabul edecek duruma gelen alkolikler gibiyiz. Bu bir başlangıç. Şimdi ise, yapmamız gereken alkolden kurtulmaya başlamak, yani karbon üretimimizi azaltmak” diye konuştu.


BUSH İKLİM KAYGILARINA DEĞİNECEK


İklim kaygılarının gelecek haftalarda uluslararası siyaset gündemine damga vurması bekleniyor. Nitekim, ABD Başkanı George W. Bush’un, Çarşamba günü yapacağı, ABD’nin gündemindeki önemli konulara değineceği, “Birliğin Durumu” konuşmasında iklim sorununu ele alması bekleniyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kassam Tugayları'ndan Netanyahu açıklaması! Ebu Ubeyde iddialara son noktayı koydu
İstanbul’da İmamoğlu’nun düzenlediği organizasyona Özgür Özel davet edilmedi