Ağar'dan Evren'e eyalet tepkisi

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in eyalet sistemine geçilmesi şeklindeki sözleri konusunda “Ben üniter devletten yanayım” dedi.

Ağar'dan Evren'e eyalet tepkisi
Ağar'dan Evren'e eyalet tepkisi
GİRİŞ 01.03.2007 14:11 GÜNCELLEME 01.03.2007 14:11

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in eyalet sistemine geçilmesi şeklindeki sözleri konusunda “Ben üniter devletten yanayım” dedi.


Ağar, parti genel merkezinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.


ABD Dışişleri Bakanı Rice’ın Kürdistan tanımlamasının “coğrafi bir tanımlama” olarak düzeltildiğinin anımsatılıp, konuya ilişkin görüşü sorulan Ağar, “Siyasi bir tanımlama olmadığını söylemişler” dedi.


RİCE’İN AÇIKLAMALARI


Bu çerçevede terörle mücadele koordinatörlüğüne konuya getiren Ağar, “Bizim başlangıçta Türkiye’ye bir yarar getirmez dediğimiz koordinatörlük meselesinin sınırlarının ne şekilde çizildiğini herkes gördü” dedi. Rice’in konuşmasına atıfta bulunan Ağar, “Esas o konuşmada bence esas önemli olan mesele bu görev tanımının ne anlama geldiğinin ortaya konulması. Bu bizim dediğimizi gösterir. Türkiye, kendi ininsiyatifi dahilinde halledeceği meselelerde kendi ininsiyatifinin dışına çıktığının farkında bile değildir” eleştirisinde bulundu.


EVREN’İN SÖZLERİ


Ağar, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in Türkiye’nin eyalet sistemine geçmesi şeklindeki sözlerinin sorulması üzerine “Eyalet meselesi, geçmişte bu ekonomik bölge valilikleri biçiminde gündeme gelmiş bir meseleydi.” dedi.


“Ben üniter devletten yanayım” diyen Ağar, “O zaman ki düşünüleni ben biraz biliyorum o konuları. Ekonomik bölge valiliklerinin kurulmasıydı. Biz bunu daha farklı modeller geliştiriyoruz. Türkiye’nin 20 iline yaygın cazibe merkezleri yapıp onların etrafındaki illeri bir müşterek projeler biçiminde müşterek kalkınmayı, gelişmeyi sağlamaya çalışan projelerimiz var” dedi.


KÜRTLERİN SİYASETE KATILIMI


Ağar, yine Evren’in Kürtlerin siyasette temsili konusundaki sözlerinin sorulması üzerine ise “Kürt kökenli vatandaşlarımız siyasette değil mi, zaten siyasette. Her partide de var. Bizim karşı olduğumuz etnik temelde yapılan siyasettir. Türkiye’nin her kökeninden insanı vardır, bura bir imparatorluk bakiyesidir. Burada etnik temelden siyasetten yapılamaz. Yanlış olan budur. Türkiye’nin birliği, bütünlüğü, kardeşliği üzerinden siyaset üretilir burada. Husumet değil sevgi üretilir, şefkat üretilir, muhabbet üretilir. Etnik temelde siyaset üretirseniz bu ayrılıkçılık üretir. Bunun doğru bir tarafı yoktur” diye konuştu.


Ağar, Evren’in bu sözleriyle kendisinin “ovada siyaset” söylemi konusunda bir paralellik kurup kurmadığı sorusuna da “Bizim söylediğimiz mesele Türkiye’nin birlikteliği üzerinden siyasette yer almak isteyen herkes siyasette yer alır, yer almalıdır. Önemli olan budur” diye konuştu.


Ağar, Kürt kökenli yurttaşların etnik temelde siyaset yapan partilerden ziyade ülke gerçekleri temelinde siyaset yapan partilere daha çok oy verdiklerini, yüksek bir sağduyu içerisinde olduklarını bunun şayana takdir olduğunu belirtti.


TÜRKİYE GEÇMİŞE TAKILMAMALI


28 Şubat ve 1 Mart tezkeresinin yıldönümü olduğu anımsatılıp görüşü sorulan Ağar, “Türkiye geçmişle yaşayamaz. Türkiye geleceğe bakmak zorundadır. Geçmişte yaşananlardan ders çıkaran bir Türkiye’nin önü daha aydınlık olacaktır. Bunları bugün tartışmanın Türkiye’ye getireceği bir yarar yoktur. Geçmişe takılmayalım, dersler çıkararak geleceğe bakalım” yanıtını verdi.


KÜRT LİDERLERLE GÖRÜŞME: “TÜRKİYE TEK AĞIZDAN KONUŞMALI”


Ağar, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın Kuzey Iraklı Kürt Liderlerle görüşülmesini “kişisel düşünceler” olarak değerlendirdiği, bu konudaki son kararı hükümetin vereceğini söylediği anımsatılması üzerine şöyle konuştu:


“Dışarıya karşı Türkiye’nin tek ağızdan konuşması lazım. Bunun sorumluluğu hükümettedir. Bu meseleler oturulur, tartışılır, konuşulur ve buradan da bir sonuç ortaya çıkar. Bu sonuç ortaya çıktığı vakit, herkes bu çerçeve etrafında davranır ve hareket eder. Irak meselesi Türkiye’nin güvenliği açısından fevkalade önemli bir meseledir. Hükümet kendi devlet kurumlarıyla, yani askeri ve sivil bürokrasi ile danışarak tabiî ki buradan bir politika çıkaracaktır. Burada danışacağınız en temel meseledir. Irak, Kıbrıs gibi meseleler. Herhalde askeri bürokrasinin danışma alanı içerisindedir. Diğer partilerle de hükümetin böyle bir mekanizmayı kurması lazımdır. Türkiye bu meselede tek vücuttur ve birlikte hareket etme basiretini göstermelidir.”

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Özgür Özel'e saldıran şahsın kimliği belli oldu: İki çocuğunu öldürmüş!
Son Dakika: Erdoğan'dan Özgür Özel'e geçmiş olsun telefonu