Ezan artık daha güzel okunacak

Ezanların güzel okunmasıyla ilgili ise çalışma yaptıklarını anlatan İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı en iyi ezan okuyanları seçmek için 3 bin personeli sınavdan geçirecek.

Ezan artık daha güzel okunacak
Ezan artık daha güzel okunacak
GİRİŞ 14.04.2007 19:30 GÜNCELLEME 14.04.2007 19:30

İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, sağlıklı bir dindarlık anlayışının geliştiğini belirterek, "Bu gelişim, Türkiye'nin dışında başka İslam ülkelerini de dalga dalga etkileyen sonuçlar doğurur" dedi. Çağrıcı, Kandilli İTO Tesislerinde düzenlediği basın toplantısında, 16-22 Nisan tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilecek Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri hakkında bilgi verdi. Kutlu doğumun, güneş takvimine göre 1436, ay takvimine göre ise 1481'inci yılını kutladıklarını kaydeden Çağrıcı, "Kutlu Doğum Haftasının ülkemiz için güzelliklere, dünya insanlık alemi için de barışa ve huzura vesile olmasını diliyoruz" dedi.

Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinin, yarın İstanbul'da Devlet Bakanı Mehmet Aydın ile Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nun da katılımıyla Cemal Reşit Rey Konser Salonunda düzenlenecek törenle başlayacağını bildiren Çağrıcı, etkinliklerin bu yılki konusunun "İnsan Sevgisi (Sevelim Sevilelim)" olarak belirlendiğini söyledi. Kültür, ticaret ve bilim merkezi olan İstanbul'da etkinliklerin daha kapsamlı olarak gerçekleştirileceğini ifade eden Çağrıcı, hafta süresince toplam 621 etkinlik yapılacağını anlattı.

Çağrıcı, bu etkinlikler içerisinde panel ve konferansların yanı sıra yaşlılar ve çocukların barındığı kurumlar, hastane ile cezaevi ziyaretleri, ağaç dikimi, broşür dağıtımı gibi faaliyetlerin yer aldığını da belirtti. İslam dininin hayır ve güzellik dini olduğunu ifade eden Çağrıcı, "İslamiyet, hep güzellikler var etmek için gönderilmiş bir dindir" dedi. İslam dininin peygamberinin "küresel rahmet" olarak sunulduğunu ifade eden Çağrıcı, tarih içinde zaman zaman yanlış anlamalar ve hatalar olabildiğini kaydetti ve "Ama İslam dini iyiliği, güzelliği var etmek için gönderilmiştir" diye konuştu.

Kutlu Doğum Haftasının oldukça sevildiğini, İstanbul'da bunun statlardan, camilere kadar izlerinin görüldüğünü kaydeden Çağrıcı, şöyle dedi: "Türkiye'de dindarlık oranı yükseliyor. Ama aynı zamanda dini fanatizmin de bu oranda zayıfladığını görüyoruz. Bilgiye, sevgiye, yapıcılığa dayalı, yok etmeye değil yaşatmaya dayalı bir pozitif dindarlık anlayışı gelişiyor. Bunun arkasından sağlıklı bir dindarlık anlayışı gelişiyor. Bu gelişim, Türkiye'nin dışında başka İslam ülkelerini de dalga dalga etkileyen sonuçlar doğurur."

-ŞİKAYETLER-

Halkın müftülüğe ilettiği şikayetlere de değinen Çağrıcı, bu şikayetlerin "ezanların ses ayarı" ve "ezanların güzel okunması" konularında olduğunu bildirdi. İstanbul'da 3 bin cami bulunduğunu kaydeden Çağrıcı, bu nedenle iyi bir kontrol yapmanın zorluğuna işaret etti. Çağrıcı, "Ezan seslerinin iyi bir düzeye getirilmesi mümkün değil. Çünkü fiziki engel var. 10-15 katlı binaların arasında kalan camide ezan sesini azaltsanız iki sokak ötedeki duymuyor, artırsanız yanındaki binalar rahatsız oluyor" diye konuştu. Ezanların güzel okunmasıyla ilgili ise çalışma yaptıklarını anlatan Çağrıcı, bu şikayete katıldığını ve hak verdiğini belirtti. Çağrıcı, bu konuda Mayıs ayında İstanbul'daki yaklaşık 3 bin görevlinin tamamının mülakattan geçirileceğini söyledi.
-"BAŞKA GÖREVE KAYDIRACAĞIZ"-


Çağrıcı, "Kuranı Kerim'i, ezanı ne kadar doğru, güzel okuyabiliyorlar bakacağız ve listesini oluşturacağız. Bunlar içinde eğitime alınmakla düzelmeyecek kadar olanları imamlıktan, müezzinlikten başka göreve kaydıracağız. Bu, aynı zamanda bir yetenek meselesi. Bu yetenekten mahrum insanları bu görevde tutarak cami cemaatine eziyete hakkımız yok" dedi. İstanbul'un dini teşkilatının büyük bir teşkilat olduğunu da hatırlatan Çağrıcı, ancak İstanbul İl Müftülüğünün 20-30 bin nüfuslu bir kentle aynı yetkilerle yönetildiğini ifade etti.

-SEMAH GÖSTERİSİ-

Cemal Reşit Rey Konser Salonunda yarın yapılacak açılışla başlayacak etkinlikler kapsamında, 1001 hatim merasimi, ağaç ve fidan dikimi, bal şerbeti dağıtımı, bilgi yarışmaları, çocuk şenliği, Kağıthane esnafından fiyat indirimi, gül dağıtımı, hastane, çocuk yuvası, huzurevi ve cezaevleri ziyaretleri, kan bağışı, kitap dağıtımı, mehter konserleri, sağlık taramaları, Kuranı Kerim okuma yarışması, sportif yarışmalar ile çok sayıda panel ve konferans düzenlenecek.

Bu arada, Bakırköy Müftülüğü ve kutlama komitesince 18 Nisan Çarşamba günü İstanbul Gösteri ve Kongre Merkezinde düzenlenecek etkinliğe, Cem Vakfı da semah gösterisiyle katılacak. Aynı anda sahnelenecek Cem Vakfının semah ve Evrensel Mevlana Aşıklar Vakfının sema gösterisinde birlik ve beraberlik teması vurgulanacak. Çeşitli etkinliklerin yer alacağı gösteride, sanatçı Zara da ilahi ve kasidelerden örnekler sunacak.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bir babanın en acı hatıra kaydı: Okula uğurladığı oğlunun kazasını çekti!
'Kutuplaşma'yı eleştirenler 'yumuşama'yı da eleştirdi