Sınava girecek öğrenciler ve velileri için özel uyarılar

10 Haziran’da yapılacak OKS ve 17 Haziran’da yapılacak ÖSS öncesinde veli ve öğrencilere kulak ardı edilmemesi gereken önemli uyarılar var. Başarılı bir sınav için mutlaka okuyun:

Sınava girecek öğrenciler ve velileri için özel uyarılar
Sınava girecek öğrenciler ve velileri için özel uyarılar
GİRİŞ 07.06.2007 16:53 GÜNCELLEME 07.06.2007 16:53
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Uzmanlar velileri ve öğrencileri sınav öncesinde ve sonrasında şu hususları göz öndünde tutmaya çağırıyorlar:


AİLELER DESTEKLEYİCİ VE ANLAYIŞLI OLMALI


İhlas Eğitim Kurumları Genel Müdürü Hami Koç, sınavların tehdit değil fırsat olarak algılanması gerektiğini belirterek, sınavın, hayatta mutlu olmaya ve başarılı olmaya giden yollardan sadece biri olduğunu söyledi.


Velilerin, çocuklarını 'başarısız olursan sonucuna katlanırsın, sınavı kazanamazsan mahvoluruz' gibi sözlerle korkutmaması çok önemlidir.


Bu tür sözlerin, öğrencinin stresini artıracağını, sağlıklı düşünmesini engelleyeceğini ve sınav öncesi günlerde ve sınavda dikkati toplama güçlüğüne yol açacağını belirten Hami Koç, sınava hazırlık sürecinin özellikle de son günlerin, sakin ve soğukkanlı olmayı deneyerek atlatılması gerektiğini söyleyerek, ailelere şunları tavsiye etti:


> Sınavı tüm sorunları çözecek ya da her şeyi mahvedecek bir olay olarak değerlendiriyorsanız sınavı bir tehdit olarak algılıyorsunuz demektir. Bu gerçekçi olmayan bir yaklaşımdır. Oysa sınav, çocuğunuzun bazı alternatiflere yönelik kendini denemesi için bir fırsattır. Bu fırsatı iyi değerlendirmesi sizin sınava doğru, gerçekçi ve sağlıklı biçimde yaklaşmanıza bağlıdır. 


>  Sınav sonucu çocuğun kendini geliştirmesi konusunda, eksik ve yetersiz olduğu alanlara yönelik ipuçları sağlayacaktır. Sınav bir denemedir ve her deneme de kendimizi geliştirmede yeni fırsatlar sağlar.


> Pek çok anne-baba kendi beklentilerini çocukları yoluyla gerçekleştirmek ister. Çocuğunuzun ilgileri, ihtiyaçları, yetenek ve kapasitesini doğru değerlendirmeye çalışın. Onu tanıyın. Çocuğunuzu, kardeşleriyle ya da başkalarıyla kıyaslamayın. 


> Sınavın ülkedeki eğitim olanaklarına bağlı olarak uygulanan bir “eleme” olduğunu hatırlayarak, “başarı” ya da “başarısızlığın” değişebilir olduğunu kabul edin.


> Çocuğunuzla konuşun. Sınava ilişkin alternatifleri birlikte tartışın, sonuçlar ne olursa olsun onu sevdiğinizi ve sevmeye devam edeceğinizi belirtin, samimi olun. Onu koşulsuz kabul edin. Sınavlar geçicidir ama sonuçları çocuğunuz ile ilişkilerinizi kalıcı olarak etkileyebilir.”

KENDİNE GÜVEN ŞART


Hami Koç öğrencilere de, sınavı yaşamlarındaki tek ve en önemli şey olarak görmemeleri tavsiyesinde bulundu. “Sınav tek ve son seçenek değil” diyen Koç öğrencilere şunları önerdi:


> Sınavı bir amaç olarak değil, araç olarak görün. Sonuca değil, sürece odaklanın.


> Sınava hazırlık uzun süre, sürekli ve planlı çabayı gerektirir. Son birkaç haftalık çalışma ile başarı elde edilmez. Siz de uzun süredir bu hazırlığın içindeyseniz son günleri daha sakin ve dinlenerek geçirin. Son zamanda paniğe kapılıp gece gündüz çalışmanın yarardan çok zararı olabilir.


> Sınava yeterli hazırlandığınızı, elinizden geleni yaptığınızı düşünün. Ancak, mükemmeliyetçi olmayın. Gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler koyun. Kendinize karşı dürüst olun, eksikliklerinizi fark edin ve gidermek için çaba harcayın. 


>  Sınavı kişiliğinizin değerlendirilmesi olarak algılamayın.


> Sınavdan önceki süreçte, öğrenim yaşamınız boyunca elde ettiğiniz başarıları düşünün, başarılı olduğunuz zamanları zihninizde canlandırın. Bu görüntüleri belleğinizde canlı tutmak size moral verecektir. 


> Olumlu düşünün, kontrolün sizde olduğunu anımsayın. ’Başarabilirim’ diye tekrarlayın.


> Sınava ilişkin yönergeleri dikkatli okuyun, sınavın uygulanmasına yönelik gerekli bilgileri bildiğinizden emin olun.


> Kaygılarınızı ailenizle paylaşın. Onların sınavı kazanamadığınız zaman da sizi seveceklerine, değer vereceklerine güvenin.


Koç, sınavın bir kişinin başarılı olup olmadığını gösteren bir değerlendirme sınavı olmadığını belirterek, 'Sınav iyi biri olup olmadığınızı göstermez. Ne kadar sevildiğinizi göstermez. Sadece bilginizin yeterli olup olmadığını gösterir' diye konuştu. Öğrencilerin sınavın sonucunu bilemeyeceklerini, ancak ellerinden gelen çabayı göstermeleri gerektiğini ifade eden Koç, 'Sınava gerektiği kadar değer verin. Verdiğiniz değer gereğinden fazla veya az olmasın. Başarı, plan ve azimle çalışma ile kazanılır' dedi.


ÇÖZÜM DERSHANESİ'NDEN ÖNEMLİ UYARILAR


Çözüm Dersaneleri Rehberlik Uzmanı, Murat Doğmuş, pazar günü yapılacak OKS sınavına hazırlanan binlerce öğrenciye çarpıcı önerilerde bulundu. Doğmuş, öğrencilerin sınav günü dikkat etmesi gereken kuralları şöyle sıraladı:


Sınav öncesinde, sınav sırasında ve sınav sonunda uyulacak bu 10 altın kural başarınıza büyük katkılar sağlayacaktır.


1- 8 Haziran Cuma günü dahil olmak üzere ders çalışmaya devam edin.


9 Haziran Cumartesi günü dinlenin, kendinizi bu günde fiziksel ve zihinsel olarak zorlamayın. Cumartesi akşamı da her zaman hangi saatte yatıyorsanız yine o saatte yatmaya dikkat edin.


           


2- Sınav yaklaştığında, çevrenizdeki insanların “Bu sene sorular zor olacakmış!” yorumlarını dikkate almayın. Soruların zorluk dereceleri her sene aynı olmaktadır, önceki yılların sınav sorularını çözmeyi ihmal etmeyin.


 


3- Sınavdan bir gün önce, sınavda gerekli olan belgeleri hazırlayın. Sınava geç kalmayın. Sınavdan en az 30 dakika önce sınav yerinde olmaya özen gösterin.


 


4- Sınava başlamadan önce kitapçık türünü mutlaka işaretleyin, kodlamaları dikkatlice yapın. Kitapçığı aldığınızda, eksik ya da hatalı sayfa olup olmadığını kontrol edin. Sınavda birden fazla kitapçık türü olacağından, soruların dizilişi deneme sınavlarında alıştığınız biçimde olmayabilir. Bu nedenle de zor sorular ilk başta, daha kolay sorular daha sonra olabilir, bundan dolayı panik yapmayın.


 


5- Sınava kendinize en çok güvendiğiniz alandan başlayın. Sene boyunca deneme sınavlarında alıştığınız süreleri aşmayın. Doğru cevapları cevap kağıdına işaretleyin. Cevap kağıdına işaretleme işlemini en sona bırakmayın. Doğru cevabı bulduğunuzdan çok emin olsanız da, soru kökünü bir kez daha okuyup, ondan sonra cevabı işaretleyin. İşlem gerektiren sorularda, işlem hatası yapmamak için, cevabı işaretlemeden önce işlemlerinizi bir kez daha kontrol edin.


 


6- Her sorunun bir tek cevabı olduğunu unutmayın. Sorulara kendi yorumunuzu katmayın, soruları esnetmeyin. Çeldiriciye (doğru cevaba yakın olan seçenek) takılmamak için, soruda sizden ne istendiğine dikkat edin. Bir soruya takılıp kalmayın. Soruyla inatlaşmayın ve bir soruya gereğinden fazla zaman harcamayın.


 


7 - Sorulara önyargıyla yaklaşmayın. Sınavda bilgi gerektirmeyen birçok soru bulunduğunu göz önünde bulundurun. Çok çok kolay sorular da olacağından “Bu kadar kolay bir soruyu herhalde sormazlar.” diye düşünmeyin. “Acaba benim göremediğim başka bir şey mi var?” diyerek çok kolay sorulara fazla zaman harcamayın. Her soru aynı puanı getirmektedir. Bu nedenle zor sorulara daha fazla zaman ayırmayın.


 


8- İki seçeneğe indirgediğinizde mutlaka birini işaretleyin. Sadece bir seçenek elemişseniz o soruyu boş bırakın. İlk okuduğunuzda doğru gelen seçeneği işaretleyin. İşaretlediğiniz sorulara geri döndüğünüzde, kesin bir fikriniz yoksa cevabı değiştirmeyin. Seçeneklerin dengeli olduğunu unutmayın. Aynı seçenekten arka arkaya üçten fazla işaretlemişseniz soruları ve cevaplarınızı bir kez daha kontrol edin. Numaralanmış ve öncüllü sorulara dikkat edin.


 


 9- Sınavda dikkatinizi diri tutun. Okuduğunuzdan hiçbir şey anlamadığınızı hissettiğiniz an kalemi bırakın ya da her 30 dakikada bir 20-25 saniye sınava ara verin.


 


10- Gereksiz yeme-içmeden uzak durun. Yanınızda su, çikolata ve ağrı kesiciden başka bir şey bulundurmayın.


             

YORUMLAR 4
  • Ferhat KOÇ 16 yıl önce Şikayet Et
    OKS çilesi. Kardeşlerimize, yavrularımıza Allah zihin açıklığı versin. inş. hayırlısı olur...
    Cevapla
  • bunyamin uslutas 16 yıl önce Şikayet Et
    öhüöhü.... Her zaman insan bunları okuyunca rahatladığını sanıyor bi de sınavda göreceğiz bu tavsiyeler hiç bir işe yaramıyor herkes kendi bildiğini okuyor....
    Cevapla
  • BÜLENT KALAFAT 16 yıl önce Şikayet Et
    SAĞIR ODA. EDİTÖRÜN NOTU: Lütfen yorumlarınızda küçük harf kullanın. Selamlar
    Cevapla
  • Kübra Öztekin 16 yıl önce Şikayet Et
    teşekürler. bende oks öğrencisiyim yazılarınız biraz rahatlattı.allah razı olsun sizden..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Araç sahipleri dikkat! EPDK'dan benzin ve motorin fiyatı kararı! 15 Mayıs'ta başlıyor
Selvi: Ekrem İmamoğlu, Özgür Özel'e operasyon çekiyor