İşadamlarına göre seçim ne olur?

Binaltıyüz işadamına, seçim tahminleri, nasıl bir hükümet formülü istedikleri, Cumhurbaşkanını kimin seçmesi gerektiği ve öncelikli sorunlar soruldu. İşte yanıtlar?

İşadamlarına göre seçim ne olur?
İşadamlarına göre seçim ne olur?
GİRİŞ 18.06.2007 04:30 GÜNCELLEME 18.06.2007 04:30
Bu Habere 114 Yorum Yapılmış

İş dünyasının önde gelen bin 600 temsilcisine, seçim sonuçlarıyla ilgili beklentileri elektronik ortamda soruldu.

Meclis'e dört siyasi partinin girmesini bekleyen iş dünyası, bunları AKP, CHP, MHP ve DP olarak sıraladı. Ankete katılanlar, istikrar için ağırlıklı olarak AKP'li bir çözümü makul gördü ve yeni Meclis'in öncelik vermesi gereken ilk konuyu da terör ve güvenlik olarak belirledi.

Sonuçlar

Ekonomist dergisi, ilk kez farklı bir yöntemle, farklı bir kesimi odak alan bir seçim anketi yaptı. Hülya Güler ve Emrah Gürkan imzasını taşıyan habere göre iş dünyası istikrarı Ak Parti'de görüyor. Haberde Türkiye'nin bu seçimlere değişik bir psikoloji ile girdiği vugulanarak, Türkiye'nin önünde çözüm bekleyen büyük meseleler olduğuna vurgu yapılıyor ve 'Bir yanda terör, diğer yanda yüksek oranlı işsizlik, bir yanda toplumun önemli bir kesimi tarafından benimsenen AB rüyası, diğer yanda ekonomide istikrarlı büyümeye ihtiyaç duyan bir Türkiye...' deniyor.

Ekonomist dergisinin iş dünyasının nabzıını tutacak geniş katılımlı anketi dört sorudan ibaret. Dergi iş dünyasından oylarını hangi partiye vereceklerini söylemeleri yerine, bu seçimlerde hangi partinin oy oranının ne olmasını beklediklerini sordu ve bu temel sorunun yanında üç soru daha ekledi. Bin 600 kişiye gönderilen ankete gelen 370 yanıttan ortaya çok ilginç sonuçlar çıktı.

İş dünyasının beklentisi şöyle; Meclis'e dört parti ve 10-20 arasında da bağımsız milletvekili girecek Partilerin sandalye sayılarına göre AKP birinci, CHP ikinci, MHP üçüncü ve DP de dördüncü parti olarak Mecis'teki yerlerini alacaklar. Patilerin alacağı oy tahminine gelince; iş dünyasının '22 Temmuz seçimleri sonrasında Medis'te nasıl bir tablo bekliyorsunuz?' sorusuna verdiği yanıtlar, mevcut Meclis aritmetiğinde dramatik bir değişikliğin yaşanmayacağını tahmin ediyor.

İş dünyasının seçimine göre 22 Temmuz seçimleri sonucunda büyük pastanın oy oranları şöyle şekillenecek:

AKP yüzde 32.6, CHP yüzde 23.3, MHP yüzde 12.4, DP yüzde 10.4, Genç Parti yüzde 6.9, bağımsız yüzde 7.3 ve diğerleri de yüzde 7.1

İŞ DÜNYASINA GÖRE CUMHURBAŞKANINI MECLİS SEÇMELİ

Son bir yılın üzerinde en çok tartışılan cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda ankete katılan işadamlarının yüzde 66.1'i 'Cumhurbaşkanını Meclis seçsin' diyor. Halk tarafından seçilmesi gerektiğine inanların oranı ise yüzde 33.9.

NASIL BİR HÜKÜMET FORMÜLÜ BEKLENİYOR?

'Türkiye'de beklediğiniz istikrarlı bir ortamı, size aşağıdaki iktidar formüllerinden hangisi gerçekleştirebilir?' sorusuna, katılımcıların yüzde 25.4'ü AKP'nin tek başına iktidarını çözüm olarak gösteriyor. AKP-DP formülü ise yüzde 15.5 ile en çok oy alan ikinci formül oluyor.

Katılımcıların yüzde 14.5'i sunulan hiçbir formülü uygun bulmadıklarını ifade etmiş. CHP-DP-MHP koalisyonunu istikrar ortamını sağlayacak formül olarak değerlendirenlerin oranı yüzde 12 iken, yüzde 11.0 oranında katılıma da CHP'nin tek başına iktidar olduğu bir formülü istikrar için en iyi çözüm olarak gördüğünü belirtiyor.

Bunun dışında katılımcıların yüzde 5.6'sı AKP-MHP koalisyonuna oy verirken, yüzde 2.1 oranında katılımcı da, AKP-CHP koalisyonunu istikrar için çare olarak görüyor.

GÜVENLİK BİRİNCİ SIRADA


Ekonomistin 'Seçim 2007' anketinin belki de en ilginç bulgulara ulaştığı soru 'Yeni iktidarın öncelik vermesini beklediğiniz ilk üç icraat ne olmalıdır?' sorusu oldu.

İş adamları güvenlik ve terör ile mücadeleyi öncelik sıralamasında birinci sıraya koyarken, Avrupa Birliği {AB) süreciyle ilgili reformlar dördüncü sıraya itmiş görünüyor. Nitekim TÜSIAD başta olmak üzere iş dünyası 'Önce güvenlik' diyor.  Anket sonuçlanna göre iş dünyası ekonomik büyümeyi, ikinci öncelikli konu olarak görüyor. Bu seçimde AKP'nin yumuşak karnı olarak ifade edilen işsizlikle mücadele ise sıralamada üçüncü.

Yüzde 24.3 oranıyla iş dünyasının birinci öncelik verdiği konu, güvenlik ve terörle mücadele konusu oldu. Bunu yüzde 17.8 oranıyla ekonomik büyüme ve yüzde 16.4 oranı ile de işsizlikle mücadele konusu izliyor.

Bundan önceki seçimlerde hemen her partinin programında geniş yer verdiği ve önemli bir propaganda maddesi olarak gündeme getirdiği 'AB süreciyle ilgili reformlar' maddesinin öncelik sıralamasında yüzde 14.1 oy oranıyla dördüncü sıraya yerleşmiş olması.

(Haber7)


DÜN YAYINLADIĞIMIZ ANKETLERE GÖRE SON DURUM


Son ankete göre 4 parti TBMM'de


YÖNARA'nın seçim anketi 2 partili

YORUMLAR 114
  • halit türkmen 16 yıl önce Şikayet Et
    Maceraya gerek yok. Türkiye\'nin şu anki tablosuyla biraz aklı olan bir kimse AKP dışındaki partilere oy vermez. AKP dört dörtlük, kusursuz bir parti olduğu için değil, ama bugünkü Türkiye şartlarında istikrar ve gelişmeyi sürdürmeye en yetkin, ülke gerçeklerine en vakıf, en ciddi yönetim tecrübesi olan parti AKP\'dir. Bunun dışındakileri iktidara getirmek sermayeyi kediye yüklemek anlamına gelecektir. İşi gücü olmayan, kaybedecek bir şeyi olmayan maceraperestler için bu sözler bir anlam ifade etmez tabi.
    Cevapla
  • beyza ışık 16 yıl önce Şikayet Et
    oynanan oyunlar. ağarın oyunlarından biri daha işte.sinan bey kazık yemedim diyor ama kendini kandırıyor yada ağardan korkuyor.ağarın zamanında yaptığı yolsuzlukları unutmadık 22 temmuzdada unutmıycaz hiç merak etmesin ağar..
    Cevapla
  • tuncay tezel 16 yıl önce Şikayet Et
    vah türkiyemi kandırmak isteyenler vah. anaaaa!! bak ağar ne yapmış.Bu Başkent Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi denen şirketini tanıyanınız var mı? Bursa\'dan Mehmet Ağar\'a yakın kişilerin sahibi olduğu bir kuruluş. Amaçları bu seçimlerde para kazanmaktı. DYP Genel Muhasibi Bahattin Şeker bunlara iş vermedi. Ama bunlar Mahmut Nedim Bilgiç ve Hüseyin Kılavuz\'la anlaştılar. Bu durum Mehmet Ağar\'ın işine geldi. Her ilde anket yaptılar. 1 trilyon para aldılar. B.Şeker\'in M.Yavuzla kavga ettiği gün sözünü ettiği kuruluş \"Başkent\" idi.
    Cevapla
  • seyfettin kapçak 16 yıl önce Şikayet Et
    başörtüsü yasağını kalkmamasının hesabını sezeri seçenlere sorun. artık bazı şeyleri anlayın..başörtüsünü biz cözeceğiz diyen mhp!c.başkanı SEZARı mhp anap dsp seçmedimi?. peki türkiyede başörtüsü yasağı kalksın diye mecliste kanun çıksa chp iktidarı veya sezar gibisi anayasa mahkemesine dava açmazmı sanıyorsunuz?. aldatmayın kendinizi..sezarın seçtikleri orda iyi bakın..11 kişinin 7 sini o atadı. onlar olduğu sürece kalkmaz. sezarı seçenler bunun vebalini çeksin.. başbakan bunun yolunu c.başkanının onaylamasıyla olucağını bildiği için A.gülü c.başkanı adayı gösterdi
    Cevapla
  • Yeni Kurtuluş Savaşı 16 yıl önce Şikayet Et
    Satılmış işadamları. Baronların sözünden çıkmaz da tabi akp derler işadamı hazretleri... Dünyanın ittifakla arzu ettiği de o değil mi zaten? Yahudisi, abd\'si, ab\'si, barzani\'si yunan\'ı, rum\'u, ermeni cemaatleri akpyi destekler de göbekleri dışa bağlı işadamları onların sözünden çıkar da başka parti mi der? Bazı arkadaşların da dediği gibi; ölümüne (!) akp...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP adayı istifa edip AK Parti'ye geçti: CHP mitingini DEM'e sattılar
MHP'den Yeniden Refah açıklaması! Dikkat çeken Milli Görüş çıkışı