YÖN-ARA'nın anketi çok farklı çıktı!

YÖN-ARA'nın anketine AK Parti ile CHP arasında sadece yüzde 2.4'lük bir fark var. MHP üçüncü parti olarak Meclis'e giriyor. Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan anketin sonuçları:

YÖN-ARA'nın anketi çok farklı çıktı!
YÖN-ARA'nın anketi çok farklı çıktı!
GİRİŞ 13.07.2007 09:49 GÜNCELLEME 13.07.2007 09:49
Bu Habere 187 Yorum Yapılmış

IŞIK KANSU'nun haberi


Mülkiyeliler Birliği Vakfı Yönetim Araştırmaları Merkezi'nin (YÖN-ARA), 30 Haziran-8 Temmuz 2007 tarihleri arasında uyguladığı son ankete göre, 22 Temmuz genel seçimleri öncesi AKP yüzde 27.5 ile birinci parti konumunu korurken CHP yüzde 25.1 ile ikinci parti durumunda. YÖN-ARA'nın bir önceki anketine göre yüzde 9.5 oy oranına sahip MHP yüzde 12.5 ile yüzde 10 barajını aşmış gözüküyor.


YÖN-ARA'nın mart ayından bu yana yürüttüğü ve 19 il ve 23 seçim çevresi esasına göre 2225 yanıtlayıcıyla yüz yüze görüşülerek yapılan anketin üçüncü ve son ayağı da tamamlandı. Anket sonuçlarına ilişkin YÖN-ARA'nın hazırladığı raporda, araştırmanın gerçekleştirildiği son beş ay (mart-temmuz) dikkate alındığında MHP'nin seçim sürecinin göreli olarak en istikrarlı ve ivme kazanarak oylarını artıran partisi olduğu belirtilerek şu değerlendirme yapıldı:



'Kararsızlar belirleyici olacak'



'İlk dönemin en başarılı partisi CHP seçim gündeminin keskin bir şekilde değiştiği ikinci evrede duraklama ve kısmi bir gerileme içine girmiştir. CHP'nin yükseliş ve gerileyiş eğilimleriyle kararsızların büyüklüğü ve iç kompozisyonu arasındaki koşutluk dikkat çekicidir. CHP'nin 1.7 puanlık gerileme sergilediği ikinci evrede daha da küçülmesi beklenen kararsızlar hem tedrici olarak artmış hem de kararsız kompozisyonu içindeki 'sol kararsız' ağırlığı artmıştır.


Mayıs-temmuz aralığında en fazla yıpranan parti, 4 puana yaklaşan erime ile Demokrat Parti'dir. 'Merkez sağda birlik' girişimiyle ilk evrede belirgin bir şekilde toparlanan DP'nin yaşanan başarısızlığın yıpratıcı etkisinden kendisini henüz kurtaramadığı anlaşılmaktadır.


Yüzde 10'luk seçim barajının gerisinde olmakla birlikte kendi oy oranları nispetinde her iki evrede de istikrarlı bir tırmanış içinde olan iki parti daha dikkat çekmektedir.


Bunlardan biri olan Genç Parti beş aylık seçim süreci içinde kendi oyunu neredeyse ikiye katlamış görünmektedir. Öyle ki kararsızlar içindeki payını maksimum düzeyde almayı başarıp +/- yüzde 2'lik örneklem hata payı da lehlerine işlediğinde, halihazırda yüzde 5'lerde dolaşan oy oranlarını yüzde 8 sınırına kadar ilerletmeleri mümkün görünmektedir.


İstikrarlı yükseliş içindeki diğer parti Saadet Partisi'dir; oy ağırlığı yüzde 2 gibi düşük bir seviyede seyretse de son beş ay içinde sergiledikleri ve mevcut potansiyellerini üçe katladıkları performans, özellikle AKP üzerindeki olası etkisi bakımından dikkat çekicidir.



AKP'nin kısmi başarısı



İktidar partisi AKP'nin son beş aylık görünümüne bakıldığında, 2002 genel seçimleri ve 2004 yerel seçimlerindeki oy oranlarının 10-15 puan gerisinden başladıkları seçim yarışını kısmi bir başarı ile sürdürdükleri söylenebilir. Öte yandan mart-mayıs evresinde CHP'nin yakaladığı ivmeye koşut olarak sergiledikleri toparlanmayı, mayıs-temmuz evresinde bu kez MHP'nin yükselişine koşut olarak aynı ölçüde sergileyemedikleri görülmektedir.


Seçim çalışmaları döneminin çok yönlü ve etkili performansını sergileyen AKP'nin bu çabaları neticesinde, 2002 seçimlerindeki oy oranının en iyi ihtimalle 1-2 puan gerisinde kalacakları, en kötü ihtimalle ise 4-5 puan gerisine düşecekleri ileri sürülebilir.'


22 Temmuz seçimlerinde üç partinin seçim barajını rahatlıkla aşarak parlamentoda sandalye sahibi olacaklarının anlaşıldığı vurgulanan YÖN-ARA'nın anket raporunda, barajı dördüncü partinin aşmasının büyük bir sürpriz olacağı; bu sürprizi gerçekleştirmeye aday en yakın partinin ise Genç Parti olduğu belirtildi.



DTP oylarını koruyor



Bu yöndeki bir gelişmenin MHP oylarının gerilemesi pahasına gerçekleşeceği, aynı ölçüde olmasa da CHP oyları üzerinde de benzer bir etkide bulunacağı kaydedilen raporda, yüzde 6 civarındaki oyunu istikrarlı bir biçimde koruyan DTP'nin ise 'bağımsız aday' stratejisi ile Meclis'te temsil olanağına kavuşacağı da dile getirildi.

YORUMLAR 187
  • cengiz naktaş 16 yıl önce Şikayet Et
    MHPnin SAHTE SEVENLERİ. Mademki o kadar MHP ve rahmetli Türkeş\'i seviyordunuz da neden MHP, Türkeş döneminde hiç barajı aşamadı.Yalan konuşup iftira etmeyin.Sol ile koalisyon kurmakla kimse solcu olmaz.Bu durum siyasette olağan bir durumdur. Ancak MHP yi yönetenler de bu sefer 99\'da yaptıkları solun yanında suskun kalma ve önemli bakanlıkların tamamını onlara verme anlayışından kurtulmaları gerekir ki ben bunu görüyorum.Şimdi 99\'daki tecrübesiz MHP olmayacak. AKPnin yalan söylemlerine kanmayın milliyetçi kardeşlerim...
    Cevapla
  • zafer turali 16 yıl önce Şikayet Et
    kaciranlar icin bir daha...... akp yüzde 40 ila 45 chp yüzde 18 ila 25 mhp yüzde 10 barajin (belki) asar. (allaha kalmis) anlyaycaginiz. öbür partiler ne oldu diyeceksiniz? ha onlarmi= kocaman bir dana gözü. not: arkadaslar bir yere not edin 3 asagi 5 yukari böyle sonuc cikar. berlinden hayirli aksamlar.
    Cevapla
  • YİĞİT DEMİR 16 yıl önce Şikayet Et
    . rüya görmeye devam edin siz. illede AKP ille de AKP. koalisyonlara evet demek için balık hafızalı olmak gerekir. ne olur Aziz Nesin i haklı çıkarmayın. bu seçimde AKP tek başına iktidar olamazsa aziz nesin hayatı boyunca tek bir şeyde haklı çıkacaktır. \"Türk Milletinin yüzde yetmişi aptaldır\" ben yumuşatayım \"balık hafızalıdır\" bir dakika öncesini unutur ve geçmiyte yaptığı aynı hataya düşer. ALLAH ım ne olur haklı çıkmasın ne olur!
    Cevapla
  • abdullah nurioğlu 16 yıl önce Şikayet Et
    Tehlikenin Farkında mısınız?. Farkındayız. Yalanın basın yoluyla söylendiğinin farkındayız. Yalanın anketlerle vatandaş ağzından söyletildiğinin farkındayız. İlhan Selçuk\'un da farkındayız. Hazır anket yapmışken CHP\'yi birinci parti gösterseydiniz ne çıkardı sanki? A kuzum palavranın sonu yok nasılsa! Palavra atmaya başlamışken hazır, olmaz mıydı? Olma mı!
    Cevapla
  • erhan mert 16 yıl önce Şikayet Et
    mhpnin solla bitişinden sonra diriliş. mahallelerde, işyerlerinde, sokaklarda tüm milliyetçiler chp koalisyonuna asla oy vermeyecekleri yeminlerini etmeye başladılar. milliyetçiler asla derin solun maşası olmayacaklar. bu dik duruşun kıvılcımıdır. asıl anketi 23 temmuzda görecek millet. o zaman mhpnin gerçek sahipleri soldan arındırılmış mhpyi tertemiz, saf milliyetçi mhpyi bulacaklar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'de neler oluyor? Columbia Üniversitesinde Arap rektör detayı!
AK Partili Çalkın'dan DEM'li Koçyiğit'e tarihi cevap!