Ş. Urfalı köylünün ilginç icadı / Video

Şanlıurfa’da Harranlı bir çiftçi, zirai uçakla ilaçlamanın yasaklanmasından sonra kendisi tarafından tasarlanarak Adana’da yaptığı traktörü görenler gözlerine inanamıyorlar.

Ş. Urfalı köylünün ilginç icadı / Video
Ş. Urfalı köylünün ilginç icadı / Video
GİRİŞ 26.08.2007 22:20 GÜNCELLEME 26.08.2007 22:20
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Muhammet Taşçılar'ın haberi


Traktörün arkasına monte edilen ilaçlama makinasının kanatları açılarak yapılan ilaçlamada 10 dönümlük bir arazi kısa bir süre içersinde aynı anda ilaçlanabiliyor.


Harran ovasında çiftçi olan 44 yaşındaki Hasan Demir, pamuk, ay çiçek ve mısır tarlasında ürünlere zarar vermeden ilaçlama yapabilmek için bir fikir geliştirdi. Bunun için Adana’da 40 bin YTL’ye tasarladığı traktörüne biçerdöver, lastiklerini takıp yerden 2 metre yükseltti. Adana’dan köyüne getirdiği traktörü gören köylüler, önce şaşırdığını söyleyen Hasan Demir, şöyle konuştu.”Tarlada daha önce uçakla ilaçlama yapılıyordu. Ancak uçakla ilaçlama yapma işlemi son bulması üzerine bizde bu ilginç yolla başvurduk. İlk kez Harran ovasında böyle traktörü görüyorlar. İlaçlama için yaptığımız bu traktör bize 40 bin YTL’ye ödedik. Bunu görenler önce çok şaşırdılar. Canavar gibi görüp onlara çok tuhaf gelmişti. Bana bununla ne yapacaksınız diyordular. Sonra bunun yaptığı işi görünce herkes traktörünü böyle yapmak için benden yardım istediler.”dedi.


Günlerce sıcak havada tarlada çalışmak hem insan sağlığını etkilediğini hem de zaman aldığını söyleyen İdris Çelik,”Tarımda böyle modern makinaların çıkması nedeniyle işçiye ihtiyaç kalmadı. Bu traktör sayesinde bir defada 10 dönümlük bir arazi rahatlıkla zarar görmeden ilaçlanabiliyor. Teknoloji çok gelişiyor. Önceden bunu görünce çok şaşırdık. Oldukça değişik bir şey olarak bize geldi.”diye konuştu.


Yerden 2 metre yüksekliğinde olan biçerdöver lastiklerinin kullanıldığı traktör, tarlada ürünlere zarar vermeden kısa süre içersinde binlerce dönümlük araziyi ilaçlayabiliyor. Zaman zaman köyden şehir merkezine gitmek için karayoluna çıkan bu traktörü seyir halinde görenler şaşkın bakışlar arasında yanından geçiyorlar.





Harranlıya oldukça ilginç gelen bu traktörün altından bazen köylüler, geçiyor bazen de motosiklet veya otomobil geçirmeye çalışıp yüksekliğini ölçüyorlar.

YORUMLAR 11
  • bilal ipekli 16 yıl önce Şikayet Et
    helal olsun. bravo valla kısıtlı imkanlarda böyle bi içat taktıre laikti şanlıurfalı kardeşlerımı bunu yaparak elllerinde imkan oldugunda neler yapabıleceklrını gösterdıler tekrar tebrık edıyorum bu ülkeye böyle mucitler lazım artık şanlıurfaya selam olsun...
    Cevapla
  • Azad Aslankılınç 16 yıl önce Şikayet Et
    Urfalı :)). Yakışır hemşerimize.:D
    Cevapla
  • Servan giden 16 yıl önce Şikayet Et
    ne alaka ya :))). bu traktörler uzun zamandır var adana hatay maraş\'ta nerden yaptı urfalı bunu hemen haber7 de hemen atlamış habere :))))
    Cevapla
  • serdar saruhan 16 yıl önce Şikayet Et
    yanlış ve hatalı haber. bu ilaçlama taktörü, harranlı çiftçi tarafından değil,adanalı (ki videoda traktörün yan tarafında yazıldığı gibi) ALİCAN makina tarafından dizayn edilmiş ve 2-3 yıldır adanada yaygın biçimde kullanılmaktadır.Maalesef urfalı çiftçilerimiz yenliklere biraz geç intibak ettiklerinden kanal/ urfa temsilciniz yanıltılmıştır. Sezar\'ın hakkı sezara....
    Cevapla
  • izmer izmer 16 yıl önce Şikayet Et
    ULAN HELAL OLSUN . Türk mücit sen çok yaşa HELAL OLSUN YAKIŞIR
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: İsrail'den İran'a misilleme saldırısı
ABD ve İsrail'den kanlı anlaşma! Hamas'ı öne sürüp el sıkıştılar