Bahçeli'den yeni anayasa tepkisi

MHP lideri Bahçeli'nin yasama yılının ilk MHP Grup Toplantısında yaptığı konuşmada gündeminde anayasa çalışmaları vardı. Bahçeli, anayasa çalışmalarına açık tavır koydu:

Bahçeli'den yeni anayasa tepkisi
Bahçeli'den yeni anayasa tepkisi
GİRİŞ 02.10.2007 13:29 GÜNCELLEME 02.10.2007 13:29
Bu Habere 53 Yorum Yapılmış

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM'nin, çıkaracağı bir tezkereyle güvenlik güçlerine sınır ötesi sıcak takip için yetki vermesi gerektiğini söyledi.

Bahçeli, 23. Dönem 2. Yasama Yılının ilk MHP Grup Toplantısında yaptığı konuşmada, idrak edilen ramazan ayının Türk milletine, İslam alemine ve insanlığa hayırlar getirmesini diledi.

UNESCO'nun, 2007 yılını Mevlana Celaleddin Rumi'ye atfettiğine işaret eden Bahçeli, "İlahi bir sevginin ilham verdiği hoşgörü ve kucaklama mesajlarının, ülkemizde ve bölgemizde anlam bulmasını temenni ediyorum" dedi.

Konuşmasında, Türkiye'nin risk ve tehditlerle dolu bir darboğazdan geçtiğini, içte ve dışta ağır sorunların çözüm beklediği bir ortamda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yurtdışına 10 günlük bir gezi yaptığını belirten Bahçeli, "Sayın Başbakan, Amerika'da New York Borsasının açılış gongunu çalarken, gerçek alarm zilleri terörle mücadele için Ankara'da çalmaktadır. Gelişmeler, Türkiye'nin terörle inisiyatifini, özellikle yurt dışı boyutuyla tamamen elinden kaçırmış olduğunu ortaya koymuştur" diye konuştu.

Bahçeli, Hükümetin yıllardan beri özellikle güvenlik güçlerinin ihtiyaç duyduğu sınır ötesi operasyon için, Amerikalı dostlarını gücendirmemek için uğruna şahadetlere ve katliamlara göz yummayı sürdürdüğünü iddia ederek, "Geçtiğimiz gün meydana gelen hunhar olay, bunun en son örneğidir. Bu vesileyle Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde PKK'lı teröristlerin katliamına maruz kalarak hayatlarını kaybeden 7'si korucu 12 vatandaşımıza Cenab-ı Allah'tan rahmet aziz, milletimize başsağlığı diliyorum" dedi. Başbakan Erdağan'ın, yaşanan kanlı cinayetleri "teröristlerin son çırpınışları" olarak değerlendirdiğini belirten MHP Lideri Bahçeli, şöyle devam etti: "Sayın Başbakana, bugüne kadar hangi siyasi ve hukuki tedbirleri aldığını sormak istiyorum. Girişimlerden şu ana kadar bir sonuç çıkmadığı göz önüne alınırsa, çırpınanın terörist değil AKP Hükümeti ve terörle mücadele siyaseti olduğu görülecektir. AKP'nin yıllardır yaptığı hatalar ve etnik ayrıştırma siyaseti, teröristlere 'dağdaki yurttaşlar' ve "kardeşlerimiz' diyerek PKK sözcülüğü yapan, Türk Silahlı Kuvvetlerine dil uzatacak kadar ihanet içinde bulunan mihrakların, meclis çatısı altına kadar girebilmelerine imkan tanımış bulunmaktadır. Hükümetin yıllardır süren müzakereleri, ikili görüşmeleri, karşılıklı ziyaretleri, stratejik vizyon belgesi adı verilen oyalama metinlerini ve sözde koordinatörlerle geçen sürenin ardından terörle mücadelede maalesef hiçbir tedbir alınmamış, hiçbir mesafe kat edilmemiştir."

"HÜKÜMET, TERÖRİSTİN İNSAFA GELMESİNİ BEKLİYOR"

AK Parti Hükümetinin, teröristin insafa gelmesini bekleyerek gününü doldurduğunu, zayıflatmak bir yana PKK'nın cüret kazanmasına ve peşmergelerin güçlenmesine neden olduğunu savunan Devlet Bahçeli, "Bugün güzel vatan köşesi olan Diyarbakır'da yabancı ülke vakıflarının himayesinde bölünme ve ayrışmanın nasıl yapılması gerektiğine dair modeller üzerinde tartışmaların olduğu çok uluslu toplantılar alenen yapılmaktadır" şeklinde konuştu.

ABD himayesinde cesaret kazanan Kuzey Irak'taki peşmergelerin, terör örgütü PKK'yı Türkiye'ye karşı bir şantaj aracı olarak kullanmak ve Kuzey Irak'taki federe devlet modelini Türkiye'de uygulamak istediklerinin artık bilindiğini ifade eden Bahçeli, geçmişte Irak'ın kuzeyindeki Mahmur terör kampına Amerikalılar tarafından turistik ziyaretler yapıldığını söyledi.

Bahçeli, şöyle devam etti: "Bazı Avrupa ülkelerindeki göstermelik operasyonlar, Türkiye'yi meşgul etmeye ve askeri bir müdahaleyi önlemek için zaman kazanmaya yönelik manevralar olmuştur. Irak'a 4 yıl önce bölgede yalnızca bir rejim değişikliği için başlatılan ABD'nin askeri müdahalesi, günümüzde yeni devletin kurulmasıyla sonuçlanmak üzeredir. Irak'ı önce federasyona, sonra 3 devlete ayrışmaya götürecek bu süreç şekillenirken Türkiye ağırlığını koyamamış, AKP Hükümeti, Türkmenleri, Irak'ın kurucusu ve asli unsuru olarak tanımamıştır."

"OYALAMAYA GÖZ YUMULMAMALI"

Bahçeli, her gün bir vatan evladının ve bir Mehmetçiğin kaybıyla sonuçlanan PKK terörüyle mücadele için gereken bütün şartların çoktan tamamlandığını belirterek, "Konunun, Irak'ta vahim gelişmelerin olacağını değerlendirdiğimiz 2008 baharına kadar ertelenerek, yeni bir oylama sürecinin başlatılmasına ve Türk devletinin haysiyetiyle daha fazla oynanmasına göz yumulmamalıdır" dedi.

ABD senatosunun kabul ettiği Irak'ın 3 bölgeye ayrılmasına ilişkin tasarının, orta vadede bölünmeyi tetikleyeceği düşünüldüğünde, gelişmelerin Türkiye'ye etkisi de dikkate alınarak, konunun bütün yönleriyle görüşülmesinin, TBMM Meclisi çatısı altında acilen gerçekleştirilmesi gerektiğini belirten Bahçeli, "TBMM, terörle mücadeleden sorumlu birimler tarafından ihtiyaç belirtilmesi halinde, yer ve zamanı Türk Silahlı Kuvvetlerinin inisiyatifinde olmak üzere çıkaracağı bir tezkereyle, güvenlik güçlerine sınır ötesi sıcak takip için artık yetki verilmedir" dedi.

"İKTİDAR PARTİSİNİN, ANAYASAYI BİR 'AKP PARTİ TÜZÜĞÜ' VEYA BİR 'FERMAN KÜLLİYATI' OLARAK GÖRDÜĞÜ ORTAYA ÇIKMIŞTIR"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "İktidar partisinin, anayasayı bir "AKP Tüzüğü" veya "Ferman Külliyatı" olarak gördüğünün ortaya çıktığını belirterek, "AKP'nin bugünkü dayatmacı zihniyetiyle, dünkü darbe konseyinin dayatmaları arasında gerçekte bir fark yoktur" dedi.

Bahçeli, partisinin grup toplantısında anayasa değişikliği tartışmalarına değindi. Devlet Bahçeli, ortalıkta gezinen anayasa taslağını ısmarlayan AKP'nin, metni sahiplenmekte tereddüt ettiğini ifade ederek, böylece Türkiye'nin Malezya'ya dönüşeceğine, mahalle baskısının artacağına dair korku ve kaygıların yaygınlaşmasına neden olduğunu savundu.

"VAHİM, DAYATMACI YAKLAŞIM..."

Anayasa değişikliği sürecinde, fikirleri beyan eden, tartışan ve eleştirenlerin, "Herkes işine baksın" denilerek susturulmaya çalışıldığını öne süren Bahçeli, şöyle devam etti: "İktidar partisinin anayasa hakkındaki dayatmacı yaklaşımını ve eksik demokrasi kültürünü göstermesi açısından vahim bir örnek teşkil etmiştir. Sayın Başbakan, bu beyanından sonra gelen tepkilerden sonra, bakanlarının ve bazı partililerin sözde fikir teatisine açık olacaklarını, eleştirilere kulak vereceklerini belirtmeleri, durumu kurtarmak adına yapılmış nafile adımlardır. İktidar partisinin anayasayı bir 'AKP Tüzüğü' veya bir 'Ferman Külliyatı' olarak gördüğü ortaya çıkmıştır. Bu vahim dayatmacı yaklaşım, yeni anayasa taslağında AKP zihniyetinin sinsi ve gizli emellerinin bulunabileceği konusunda toplumsal kuşkuları iyice artırmış bulunmaktadır. Bu vehimlerin ortadan kaldırılmasında sorumluluk yine iktidar partisine düşmektedir. Bu açıdan ortaya konan değerlendirmeleri ve görüşleri, yorum sahiplerini küçümseyerek, eleştirerek, reddederek yaklaşmak yerine, geçtiğimiz yıllar içinde söz ve eylemleri ile kamuoyuna yerleştirdikleri olumsuz kanaat ve kaygıların sorumluluğunu, AKP yetkilileri kendilerinde aramalıdır. Almış olduğu seçmen desteği ile kendisini anayasanın sahibi gibi görme eğilimine giren ve istemediğini değiştirmeye cüret eden iktidar zihniyeti, buradan ifade ediyorum ki yanılgı ve gaflet içerisindedir. Türk milletinin seçimle vermiş olduğu yetkiyi yorumlarken, vahim bir yanlışın içine sürüklenmektedir."

"TÜRKİYE'NİN ANAYASASI..."

MHP Genel Başkanı Bahçeli, dün olduğu gibi bugün de anayasanın, herhangi bir siyasal hareketin veya bir partinin değil; milletin ve Türkiye'nin anayasası olduğunu belirterek, "Bu açıdan AKP'nin bugünkü dayatmacı zihniyeti ile dünkü darbe konseyinin dayatmaları arasında gerçekte bir fark yoktur. Bu nedenle, adına 'sivil' denilerek hazırlanacak olan böyle bir anayasanın da öncelikle aynı akıbeti yaşaması kaçınılmaz olacaktır" dedi. Anayasanın tam bir toplum sözleşmesi olabilmesi için çok geniş bir demokratik tartışma tabanına ve geniş bir müzakere sürecine dayanması gerektiğine işaret eden Bahçeli, taslak metinlere son şekli verilmeden önce yeterince ve kapsamlı olarak yorumlanmasını istedi. MHP lideri Bahçeli, "Yapılacak anayasa bir partinin değil, bütün milletindir. Teklifi, millet adına sorumlu organları yapacak ve olgunlaştıracak, yüce Meclis son şeklini oluşturacak ve aziz milletimiz karar verecektir" diye konuştu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Anayasa tartışmalarının gerisindeki niyet cumhuriyetimizin temel ve vazgeçilmez değerleriyle hesaplaşmaksa, Milliyetçi Hareket bunun tam karşısındadır. Bilinmelidir ki MHP'liler buna asla izin vermeyecektir" dedi.

Bahçeli, Türkiye'nin 131 yıllık anayasa geleneğinin ilk döneminde ortaya çıkan tartışma ve sorunların tamamının, günümüzde de aynı eksende devam ettiğini, bu tartışmaların nedeninin, ekonomik ve toplumsal gelişmenin tamamlanmamış olmasından ve siyasi modernleşme konusunda önemli eksikliklerin hala devam etmesinden kaynaklandığını söyledi. Bahçeli, bugüne kadar çıkarılan anayasa metinlerinin, eksik, yanlış ve kusurlarına rağmen, devletin ve milletin varlığını, demokratik kültür içerisinde devamlılığını sağladığını ifade ederek, şunları kaydetti: "Ancak öyle anayasal maddeler vardır ki kaldırılmaları halinde bile cumhuriyetin kuruluş ve başlangıç dönemine yapılan atıfları da ortadan kaldırabilir. Bu tür bir girişim, devletimizin dönüşümü ve çözülmesi demektir ki buradan açıklıyorum, MHP'nin bulunduğu Meclis çatısı altında bu teklifi asla ve asla kabul edemeyiz. Cumhuriyetin temel değerlerinin bir kenara itilmeye çalışıldığı bu süreçte, 'Bizim milletimiz de layık' denilerek, sivil anayasa gibi cezbedici bir kavram istismarıyla çağdaş metinler sunulacak önerileri şiddetle reddettiğimizi şimdiden açıklamak istiyoruz. Devlet ve millet hayatının bekasını sağlamaktan, ilkelerimizden ve değerlerimizden feragat etmeye yönelebilecek çağrılara da kapımızın kapalı olduğunu huzurunuzda açıklıyorum."

"DEVLETİ BÖLEN ANAYASA TEKLİFİ, ÖLÜ DOĞMUŞ DEMEKTİR"

MHP lideri Bahçeli, bütün yasaların millet için olduğunu, devletin ise bu yasaları millet adına uyguladığını vurgulayarak, "Millet devlet ile egemen olur. Devleti yıkan, zayıflatan, milleti bölen ve parçalayan bir anayasa teklifi ölü doğmuş demektir" dedi.

AK Parti tarafından sipariş edilmeye çalışılan yeni anayasa metninin iç taleplerden değil, dışarıya verilmiş taahhütlerden kaynaklandığına dair ciddi kuşkuların kamuoyunda tartışılmaya başlandığını dile getiren Devlet Bahçeli, Türkiye'de yeni anayasa hazırlanmasına yönelik taleplerin, Avrupa Parlamentosunun çeşitli raporlarına da girdiğini anlattı. "Türkiye'nin önüne ister dışarından gelen dayatmalar, ister içeriden gelen tavizler neticesinde olsun, demokratikleşme projelerinin üzerine etnik ayrımcılık çıkarmak, siyasi ihtiraslarını ve emellerini paragraflara kurnazca sıkıştırmaya çalışmak, Türkiye'nin önüne konmuş en büyük tuzaktır" diyen Bahçeli, MHP'nin, "numaralı cumhuriyet sevdalılarının" hararetle desteklediği bu sinsi operasyonun farkında ve bilincinde olduğunu söyledi.

"KAŞ YAPALIM DERKEN GÖZ ÇIKARTILAMAZ"

MHP Genel Başkanı Bahçeli, yeni anayasa yapılmaya hazırlanırken, "Kaş yapalım derken, göz çıkartılamayacağını" ifade ederek, "Mahalle baskısı, başörtüsü ve Malezya üzerinde yoğunlaşan tartışmaların arkasında, Türk milletinin ve Türk devletinin bekasını engelleyecek, zaafa uğratacak bir sinsi projenin bulunduğuna dair ciddi kuşkularımızın olduğunu belirtmek istiyorum. Eğer, anayasa tartışmalarının gerisindeki niyet cumhuriyetimizin temel ve vazgeçilmez değerleriyle hesaplaşmaksa, Milliyetçi Hareket bunun tam karşısındadır. Bilinmelidir ki MHP'liler buna asla izin vermeyecektir" diye konuştu.

Yapılması gereken ilk şeyin, milli bekayı esas alarak, hoşgörü ve uzlaşma zemininde, milli egemenliği temel meşruiyet çerçevesi olarak kabul eden daha demokratik, daha çağdaş bir anayasa yapmak olduğunu dile getiren Bahçeli, şöyle devam etti: "Partimiz, ülkemizin 21. yüzyılın ilk çeyreğinde, üzerinde geniş mutabakatın sağlandığı, güçlü bir toplumsal uzlaşma belgesi hüviyeti taşıyan anayasal bir yapıyla yol alınmasını arzulamaktadır. Ancak hiç kimse MHP'den toplumumuzun bireylerine, çağdaş hak ve özgürlükleri sunarken, onların varlık nedeni ve biricik sosyo-kültürel kaynağı olan aziz millet varlığının zedelenmesine, devletin yapı taşlarının tahrip edilmesine müsamaha göstermesini beklememelidir. Cumhuriyetten yola çıkarak, daha az demokrasi, demokrasiden yola çıkarak daha az cumhuriyet isteme tuhaflığının yaygınlaşmasına fırsat verilmemelidir. Birini geliştirmeye çalışırken, ötekini kaybetmek gibi bir lüksümüzün olamayacağı herkes tarafından anlaşılmalıdır."

"TARTIŞMALAR GERİLİME NEDEN OLACAK'

MHP Genel Başkanı Bahçeli, süregelen anayasa tartışmalarının, ciddi gerilimlere neden olacağının şimdiden anlaşıldığını belirterek, "Dileğimiz, gerilim sonucu oluşacak birikim ve enerjinin açığa salınmadan, demokrasimizin devamının mümkün olması ve iktidarın da bu öngörüye ulaşmış bulunmasıdır. Cumhuriyetimizi savunmasız bırakacak bir demokratikleşme hayalinin hiç kimseye yarar sağlamayacağı bilinmelidir" diye konuştu.

Devlet Bahçeli, bugünden itibaren olabildiğince geniş uzlaşma sağlayacak bir yöntemle, anayasa değiştirme zemininin TBMM'ye çekilmesi gerektiğini ifade ederek, partisinin, TBMM Başkanına yaptığı çağrıya dikkati çekti.

Bahçeli, "Partimiz, Sayın TBMM Başkanı başkanlığında oluşturulacak siyasi parti gruplarının temsilcilerinin de yer alacağı, bir heyetin 'Anayasa Hazırlık ve Uzlaşma Komisyonu' olarak görev alması yönünde girişimde bulunmuştur. Bunu sayın Başbakan dünkü açıklamasıyla, Anayasa Komisyonuyla karıştırmamak gerekir" dedi. Konuşmasını, 2000 yılı bütçe görüşmeleri sırasında TBMM'de yaptığı konuşmadan alıntı yaparak bitiren Devlet Bahçeli, o gün türban, inanç ve girişim özgürlüğü, terör, yolsuzluk gibi konularda söylediği sözlere bugün de MHP olarak imzalarını attıklarını kaydetti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin konuşmasının ardından grup toplantısı basına kapalı olarak devam etti.

YORUMLAR 53
  • alper kaya 17 yıl önce Şikayet Et
    eski ulkucu olmaz. Bazilari kendilerini eski ulkucu olarak tanimliyor.Bizim lugatimizde boyle bir kelime yoktur.Bir insan ya ulkucudur ya degildir.Mhp nin basortusu sorununa bakis acisi bellidir.Mehmet ali sahin gibi basortusu sadece %1 bucugun sorunudur dememistir.
    Cevapla
  • muhammet berke 17 yıl önce Şikayet Et
    BAHÇADEKİ ASIL DEVLET. Bahçeli taban talepleri doğrultusunda ancak bu kadar varlık gösterebildi.Biz biliyorduk devletin bahçesindede yer yer derin devletin rüzgarları estiğini ki; üçlü koalisyon döneminde o rüzgarın hiçbir sol iktidarın tek başına yapamadıklarına nasıl alet olduklarını görmüştük. Anlaşılan oki; her şey yine aslına rücu ediyor.Yalnızca hayali sükuta uğramanın burukluğu bize kalıyor.İbretle takip ediniz,Ülkücü hareket,türkücü harekete nasıl dönüştü?....
    Cevapla
  • Hasan ÜSTÜN 17 yıl önce Şikayet Et
    bahçeli yandaşlarına . bahçeli yı destekleyenlerin hala ne diye savunduklarını anlamıyorum. girsinler inlerine çıkmasınlar. bıran önce mhp başkanını değiştirmesi gerekiyo adam ole işlemiş ki bütün idareci ülkücüleri partıden dışlıyo. 80 öncesinin başkanlarını namık kemal zeybek sadi somuncuoğlu alı güngör ramiz ongun türkeş zamanındakı aktıf ülkücülerdir. o koltuğ a tek kişi yakışır o da muhsin başkan... gerisi boş. akp nın yüzde 10 oyunu almazsa ve mhp nın oyunu yüzde yirmiden aşağı hiç düşürmez..
    Cevapla
  • veysel kekeç 17 yıl önce Şikayet Et
    hep bildiğimiz bahçeli.... sana susmak yakışıyor keşke sussanda hata yapmadan katkı yapabilsen ama ne çare
    Cevapla
  • TİMUR YEDİYILDIZ 17 yıl önce Şikayet Et
    gerginlik. Ben anlamıyorum gerginlik çıkacak diye hiçbirşey yapılmayacak mı?sayın Baykal istemiyor diye birşey yapılmasın o zaman.Bende sayın bahçeli biraz iyi gidiyor derken.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kapanışı 90+6'da yaptılar! 9 kişiyle Bayern'i devirdiler
Gazze'den tüm İslam ülkelerine son dakika çağrısı! Resmen duyurdular