Kiracılar dikkat! Bu ödemeleri siz değil ev sahibi yapmak zorunda!

Milyonlarca kiracının merak ettiği 'Masraf kiracıya mı yoksa ev sahibine mi ait?' sorusunun cevapları netleşiyor. Kat Mülkiyeti Kanunu ile bu sorun ortadan kalktı. Peki hangi giderler kiracıya, hangi giderler ev sahibine ait?

GİRİŞ 06.07.2025 10:25 GÜNCELLEME 06.07.2025 10:25

Apartmanlarda tartışma konusu olan bazı giderler kiracılar ile ev sahipleri arasında anlaşmazlığa yol açıyor. Özellikle de bakım ve yenileme ücretleri söz konusu olduğunda kiracılar bu masrafın ev sahibine mi yoksa kendisine mi ait olduğunu araştırıyor.

Kat Mülkiyeti Kanunu ve Yargıtay içtihatları ise bu konulara net bir çizgi çekiyor.

Kiracılar dikkat! Bu paraları ödemek zorunda değilsiniz: O masraflar ev sahibine ait

APARTMANDA HANGİ GİDERLER DEMİRBAŞ SAYILIR?

  • Asansör komple yenilemesi
  • Çatı onarımı veya ısı‑su yalıtımı
  • Dış cephe boyası ve mantolama
  • Merkezi kazan, hidrofor, jeneratör gibi tesisat yatırımları

Bu kalemler Kat Mülkiyeti Kanunu'nda ortak alan demirbaş gideri olarak tanımlanmaktadır. Bu kapsamda bu giderler kiracıya değil, ev sahibine aittir.

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun açık hükmüne göre ortak yerlerin bakımı ve yenilenmesine ilişkin demirbaş giderleri mal sahipleri tarafından ödenir.

Kiracılar dikkat! Bu paraları ödemek zorunda değilsiniz: O masraflar ev sahibine ait

KİRACILAR HANGİ GİDERLERİ ÖDEMEK ZORUNDADIR?

  • Temizlik, kapıcı, bahçıvan, güvenlik: Aidatın rutin hizmet kalemleri
  • Daireye ait su, elektrik, doğal gaz: Bireysel tüketim faturaları
  • Kombi ve klima bakımı: Kişisel kullanım alanlarının periyodik bakımı

Günlük kullanım veya bireysel tüketim dışındaki hiçbir harcama kiracıya yansıtılamaz.

Hakan Erdi Uludağ Haber7.com - Haber Editörü
Haber 7 - Hakan Erdi Uludağ

Editör Hakkında

1998 yılında İstanbul'da doğdu. Maltepe Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Gazetecilik kariyerine üniversite yıllarında okurken başladı. 4 yıldır aktif olarak Gazetecilik kariyerini sürdürüyor. Meslek hayatına Kanal 7 Medya Grubu'na bağlı Haber7.com'da 'Editör' olarak devam ediyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: Irak'tan kahreden haber! MSB duyurdu: 19 askerimiz zehirlendi, 5'i şehit oldu
İngiltere'den Suriye'ye 14 yıl sonra tarihi adım!